Založ si blog

Pojem Hrdina je v reálnom živote iba prázdne slovo – čiastočne

Hrdina môže byť podľa vikipedíe:

  • odvážny, udatný človek, ktorý vykonal veľký skutok, bohatier
  • ústredná postava literárneho, filmového diela alebo počítačovej hry, pozri protagonista
  • v slovenčine skloňovaný vzor pre mužský rod –

Osobne mne ide na nervy, keď sa oslavujú hrdinovia, ako zvládli svoju ťažkú životnú situáciu. A prečo považujem pojem Hrdina za prázdne slovo v reálnom živote?

Vikipedia uvádza: že hrdina je človek, ktorý vykonal veľký skutok. Zachráni niekomu život za riskovania svojho. Požiarnici, zdravotníci. Bohatier slovíčko už patrí do sveta literatúry.

Vypuknutie pandémie boli sociálne siete a médiá plné obdiv ku zdravotníkom, predavačom potravín a iné povolania nevyhnutné. Ostatní sme mali karanténu – jar 2020. Sú to hrdinovia, zaslúžia si obdiv. Ale skutočne sú to hrdinovia? Alebo skôr to robili proti svojej vôli? Ak by odmietli pracovať, prišli by o prácu, o príjem. Účty platiť treba. Sú to hrdinovia proti svojej vôli.

Aj vojaci išli do vojny, iba preto lebo museli – trest smrti, zabezpečiť rodinu a inak prinútení. A to boli vojny zbytočné. Ani tých by som nevolala a neoslavovala ako hrdinov. Proste museli.

Vodiči MHD, tí ani nie sú tak ohrození, sú v kabínke. A vtedy museli byť hrdinovia a mať respirátory, aj keď boli zbytočné. S nikým neboli. Až na reportáž v novinách, sa od tej zbytočnej šikany upustilo.

Lekári, zdravotnícky personál sú neustále teraz ohrozovaní kovidom, okrem presilenia. A oslavovať ich ako hrdinov, len proti svojej vôli. Výplatu. Už politici sa nestarajú, že sú preťažovaní, zle pracovné podmienky. A zle pracovné podmienky, a hrdinstvo proti svojej vôli sa dá pretaviť do každého zamestnania. Odvahou je pracovať zadarmo a mzda v nedohľadne. Alebo opustiť svoju rodinu a hurá za hranice, za príjmom. Aj to sú hrdinovia proti svojej vôli. Je to rozumné a jasné, keby nemuseli, tak by to nerobili!

Byť hrdinom proti svojej vôli je hanbou štátu! Politikov.

Kovid nastavil zrkadlo resp. odhálil už hlbšie problémy, ktoré tu boli. Za 20 rokov slovenská spoločnosť zdivela. Príklady:

  1. Teta sedela u odbornej lekárky a písal sa ešte poradovník na papier, aj dnes sa to robí niekde. A prišla pani, ktorá uviedla, že je psychicky labilná. A taká mala predtým prednosť. Pani dlho čakajúci ľudia museli pustiť. A dnes? V čakárňach, na uliciach, nie je kopa Slovákov s poruchami so psychikou? Už dnes sa nik nad tým nepozastavuje. Za tie roky, duševné choroby narástli. Rozkvitli.

2. Pred 20 rokmi bolo bežné oslovenie: Nepotrebujete pomôcť? A dnes počujete túto vetu?

 

A dnes nie sú obľúbení ľudia, ktorí dávajú najavo svoje problémy. Ľudia neradi počúvajú niekoho sťažnosti. Majú svoje problémy dosť.  Ale obdivujú tzv. „hrdinov“, ktorí napriek svojim problémom sa usmievajú, šíria radosť. Radosť, ale pred ľuďmi. A ako sa správajú v súkromí? sú skutočne tak hrdinskí, že tak statočne nesú svoje trápenie? A či by človek nebol nemilo prekvapený, keby takúto  hrdinskú osobu navštívil nečakane doma a miesto vysmiatej osoby by zbadal neurotika? Teda iné správanie na verejnosti, a iné v súkromí.

Nechcem nič tým povedať. Ale je to paradox. Ak sa človek sťažuje každému, častokrát je to volanie o pomoc. Podľa mňa ak sa takáto osoba nakopne, tak neprejde na notorického sťažovateľa, hundroša, negativistu.  A  pomôcť už notorickému hundrošovi negativistovi už bude fakt neskoro.

Znie to ako z úst lacného motivačného kouča alebo nejakého švindléra ezoterika, že človek je strojcom svojho osudu sám. Vari, ten, ktorí prišiel o prácu? zadlžil sa, trpí šikanou, je chorý? že on ovplyvní svoj osud? A kde je tzv. spolupatričnosť? Spoluzodpovednosť?

Aj samotná cirkev má lacný slogan, že modlí sa modlí. Treba aj to. Ale zabúda na pointu vieru, pomáhať svojim blížnym.

A hanbou celej spoločnosti je: sebectvo, individualizmus, že človek je vo svojom trápení sám. A zo strany štátu, ešte občan dostane viac rán.

 

 

 

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.