Založ si blog

Čítala som Rozhovory s Bohom

Pred pár rokmi som videla pekný film Rozhovory s Bohomhttps://www.csfd.cz/film/224075-mezi-nebem-a-zemi/prehled/. Z dôvodu autorských zákonov som dala odkaz iba na pár minútovú ukážku filmu konkrétne na stránku filmovej databázy.

A blog začnem citáciou prvej vety obsahu o tomto filme na stránke csfd.:“Film rozpráva skutočný príbeh Neale Donald Walscha, ktorý inšpiroval a zmenil životy miliónov ľudí po celom svete.“

Film je pekný, jeho scenáristom je sám autor knihy Neal Donald Walsh. Vo filme nie je uvedené, že okrem autonehody, mu zhorel aj dom. Nešťastia mal viac. Vo filme jeho nehoda bola zvýraznená o jeho záujem o pekné ženy. Či to tak bolo v skutočnosti, nevieme. To sa tak ľahko overiť nedá. Vo filme zrejme si vytvoril fiktívnu postavu éterickej dámy žijúcej v karaváne v blízkosti, kde v stanoch prespávali bezdomovci, teda sám Walsh. Táto dáma, ani to sa asi nedá overiť či bola skutočná, skôr išlo o akúsi vnútornú postavu, anjela, ktorý radil Walshovi ako sa má správať. Dáma mu opísala, že príčina jeho nešťastí je, že je sexuálny predátor. A že keď bude pripravený ľúbiť, jeho život sa napraví.

Vo filme Walsh opisuje aj tvrdý americký režim: nemal požadované vysokoškolské vzdelanie na prácu moderátora v rádiu, veľké korporácie skupovali malé rádia. Teda ničili malých živnostníkov. Potom upadnutie do nešťastia, keď si vyčerpá poistku, nik ho nezamestná s golierom na krku, ani za umývača riadov. Vo filme sa zameriava na Boha ako čosi všeobecné, čo vzbudí sympatie aj u konzervatívnych kresťanov. Boh tu není trestajúci, je humorný, človek sa s ním môže dokonca aj  hádať, a nemusí mať strach z trestu. A všetky konania človeka sú na to, aby ho priviedli na cestu – čo človeka skutočne baví. Sú tu podané svedectvá pár jeho známych, že po prečítaní jeho knižky – trojdielnej im to zmenilo život. Osobne mne sa film veľmi ľúbil. Rozhodla som si z knižnice požičať aj knižku – všetky tri časti. Ale nie sú na oddelení beletrie, ale filozofickej literatúry. A tu by som už upozornila konzervatívnych kresťanov, že pri prečítaní len prvých pár strán, sa nebudú cítiť doma, príjemne. Tu autor je veľmi odvážny, vo všetkých troch dieloch rieši všetko, nechcem napísať, provokuje. Ale je to veľmi kontroverzné. Už liberálnejšie cítiaci ľudia, tak tí sa budú cítiť celkom fajn. A ešte sa nebudú cítiť ľudia príjemne pri pasážach o Adolfovi Hitlerovi. Jeho výrečná veta v knihe: Všetci sme Kristus a Hitler. Ale presne si to nepamätám. Kto bude mať záujem, nech si prečíta osobne. Hitlera spomína v tom význame, že aj Hitler dosiahol nebo. A nebo v knihe chápe ako blažený stav po smrti. Že robil všetko čo cítil. A dosiahol pokoj. Že boh podľa Walsha není trestajúci, ani odmeňujúci, že život není škola, ale znovu objavovanie sa. Že všetci sme duše, ktoré žijú večne, že všetko závisí iba od nás, ako žijeme, kedy zomrieme, a či budeme s bohom spojení, alebo sa vrátime na zem a znova kolobeh života. A že znova všetko zanikne a objaví sa znova. Boh tu dal ľuďom iba jednu starosť, aby skúšali, experimentovali, objavovali sa. Aj za cenu tých najhorších skutkov. Aby potom poznali absolútne dobro. Keď nepoznáš zlo, nevieš čo je dobro. Nevieš si vybrať. Ako studené a teplé. A podľa Walsha si možno Hitlerov duch znova vybral nejakú telesnú schránku, aby sa objavoval a zdokonaľoval a raz dosiahol nirvánu.

Môj subjektívny názor, aj pre toto sa vydavateľstva do vydania jeho odvážnej knihy veľmi nehrnuli.

Vo filme sa mi páčil záber, kde mal autogramiádu v knihkúpectve a prišla za ním matka, ktorá prišla o dieťa. A on jej vedel dať odpoveď: Jej 18 ročný nevlastný syn zomrel preto, lebo túžil vidieť matku biologickú. Toto mi dosť imponovalo. Ale toto sa nedá dokázať. Táto scéna bola ako Pí Ar. Troška si to aj protirečí s knihou, kde fyzická smrť není nič. Iba prechod na iný život, reinkarnácia.

Osobne by som pomenovala knihu Dišputy so sebou samým. Hádky so sebou samým. V knihe sú aj riadky, kde Bohu hovorí: Prosím ťa bože, nepoužívaj takéto výrazy. Takže sám sebe zakáže povedať slovo štvrtej cenovej kategórie.

Ďalšia zaujímavá kapitola knihy je o manželstve. S bohom, vid so sebou samým sa hada, že manželské sľuby sú iba povinnosti, že manželstvá krachujú. Ale v dišpute dospel ku originálnemu zloženiu manželskej prísahy resp. sľubu, kde sa nezaväzujú ku ničomu, ale že vytvoria domov plný lásky. Koho to záujme, ma tam sľub asi na tri strany. Príslušný štátny orgán tento sľub uznal, a Walsh je zákonne ženatý. A na konci každej časti knihy má aj inštitúcie, ktoré spravuje a číslo účtu, kde sa dajú peniažky poslať.

Veľmi praktické dáva rady ohľadom ochrany životného prostredia, politiky.

Taká kniha ako sú Rozhovory s Bohom, asi predtým ešte na trhu nebola. Walsh mal veľké vedomosti zo svetových náboženstiev ako biblia, hinduizmus, budhizmus.

Článok na vikipédii napísal, že jeho kniha môže byť New Age, ale nemá tam žiadne náboženské prvky. A je aj kritizovaný za prílišnú horlivosť zháňaní peniazi pre svoje inštitúcie. https://sk.wikipedia.org/wiki/Neale_Donald_Walsch

Sám autor si zrejme uvedomil, že nebolo by od neho veľmi obchodnícky múdre, keby priamo do filmu otvorene dal niektoré názory z knihy. Najmä nie o Hitlerovi. A o bohu dal iba všeobecné myšlienky, ktoré nie sú proti srsti ani konzervatívnym kresťanom.

Inak kniha bola zaujímavá. Dobrá na prečítanie a prebratie z únavy.

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

Gorazdova 27, bratislava, vila, Danko

Nielen prezidentská vila chátra. Štát odkúpil miliónové nehnuteľnosti aj pre šéfa parlamentu, nikto v nich však nebýva

23.04.2024 09:00

Žiaden šéf Národnej rady SR sa do nej totiž nenasťahoval, ani len v jej priestoroch neprijal žiadnu oficiálnu návštevu.

deviataci, Banská Bystrica, protidrogový vlak

Špeciálny vlak ukazuje, čo spôsobujú tvrdé drogy. Autor projektu Revolution train vychádza z vlastnej skúsenosti

23.04.2024 09:00

Na nebezpečenstvo drog upozorňuje v týchto dňoch slovenských deviatakov špeciálny vlak Revolution train, v ktorom sa o príčinách, vývoji a dôsledkoch závislosti dozvedajú zážitkovou formou.

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.