Založ si blog

Maslowová pyramida potrieb

Tento článok bude trocha iný ako ostatné, lebo veľa som tu prevzala zo zdroja – odkaz na internetovú stránku.

Spoločnosť veľmi zabúda na dôstojnosť človeka. Americký psychológ Maslow rozdelil ľudské potreby do skupín, nižšie obrázok. Aby človek mohol nielen napĺňať svoje základné biologické potreby, ale aj tie vyššie, proste byť happy.

Štátna a verejná správa na to zabúda. Na ľudské potreby, teda ľudskú dôstojnosť. Vieme ako s nami jednajú úrady. A všade po Európe, a za každej vlády, nielen u nás sa politikom úľavi, keď zomierajú starí ľudia. Ľudia s vysokým vekom sú im na ťarchu. Samozrejme, že nemusia ani pohnúť prstom. Ale uľaví sa im, keď tak hromadenejšie zomierajú starí ľudia. Lebo ľudia sa dožívajú vysokého veku, detí sa rodí menej. A vyplácanie dôchodkov veľa stojí. Tak chladne ekonomicky uvažujú politici po svete. A zo zákona aj urobia všetko preto, aby starých ľudí zachránili. Aj tieto opatrenia voči korone. Až takí bezcitní by neboli. A veriť hlúpostiam, že koronu vyvolala Čína z ekonomicko-politických dôvodov. U nás zatiaľ zomrelo asi 960 ľudí. Väčšina starých ľudí. Medzi nimi aj ľudia v produktívnom veku a známe mená. Ale je dokázateľné, že chorý, starý človek a človek v ťažkostiach pomoc štátu necíti.

Dôstojnosťou človeka v práci sa roky venuje JUDr. Mária Ritomská: https://www.youtube.com/watch?v=l2Tp43EDv7A&feature=emb_logo&fbclid=IwAR3W5vIMa0fDxXzNAKFcEr6lkr0l8yNiqCLoi_RaUWywYBhqfbfMMa8f4bk 

Marika vo videu sa prevažne venuje téme mobbing, bossing.

Kontakt na Mariku Ritomskú:

UDr. Mária Ritomská, predsedníčka OZ, Inštitút ochrany ústavných práv.
Inštitút ochrany ústavných práv –
právna osveta pre občanov
Mailové kontakty:
mariaritomska@stonline.sk
ioup.riesenia@gmail.com
JUDr. Mária Ritomská – predsedníčka OZ tel. č.: 091095358

 

 

zdroj:https://encyklopediapoznania.sk/clanok/5690/maslowova-pyramida-potrieb-a-ako-ju-mnohi-manazeri-uplatnuju-v-praxi Keď v roku 1943 publikoval americký psychológ Abraham Harold Maslow (1908-1970) svoje zistenia[1] o motívoch ľudskej činnosti a položil tak základy humanistickej psychológie, iste netušil, že sa najmä na základe jeho práce bude v nasledujúcich viac než 60 rokov vysvetľovať správanie ľudí v pracovnom prostredí. Pravdepodobne by ale bol dnes sklamaný, keby videl, ako jeho zistenia a myšlienky väčšina manažérov interpretuje a aplikuje v praxi pri motivovaní svojich podriadených.

Čo nám Maslow hovorí?

Podľa Maslowa je každé jednanie človeka riadené snahou napĺňať svoje základné potreby. Tie je podľa neho možné kategorizovať na: fyziologické potreby, potrebu bezpečia a istoty, potrebu spolupatričnosti, prijatia a lásky, potrebu uznania a úcty a potrebu sebarealizácie.

Usporiadaním jednotlivých kategórií do hierarchie, ako je znázornené na obrázku dole, vznikne tzv. Maslowova pyramída. Potreby na prvých troch úrovniach sú označované ako nedostatkové potreby, potreby na horných dvoch úrovniach predstavujú potreby rastu.

 

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

Dolinková chce predstaviť projekt nemocnice v Bratislave po schválení vládou, KDH chce ministerku odvolávať

26.04.2024 16:34, aktualizované: 18:05

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

Medvedica s mladými v uliciach Žiaru, zvýšte opatrnosť. Na miesto smeruje zásahový tím

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.