Založ si blog

Zažívame iba rozkazujúcu funkciu štátu

Predčasné voľby nie sú u nás riešením. Nebolo ani riešením pokrikovanie Igora Matoviča po ulici na Fica, aby odstúpil. A nie je ani riešením, aby zase Matovič odstúpil. Stačí iba prijať hmotnú a trestnú zodpovednosť, a za zlyhanie v politike aj možnosť občanov odvolať neschopných politikov. Vlády môžu padať ako balvany z útesov, a ku ničomu to viesť nebude.

 

Za každej vlády sme pociťovali iba toto smieš, toto nesmieš, a sankcie. Keď prišla ekonomická kríza 2008, a teraz korona kríza. Čo sme pociťovali a pociťujeme? Iba zákazy, príkazy, výnimočný stav, a toto a hento. A cítime nejakú ochranu? Okrem kovidu sú tu aj následky: psychické, sociálne, zdravotné. A pociťujeme ochranu? Nie. Firmy zanikajú. Ak ich nezlikvidovala finančná kríza 2008, a buzeračné zákony, tak ich doriadila koronakríza. A ako občania máme menej kvalitný život ako v okolitých krajinách. Lebo štátu nám iba ukladá tresty, sankcie, obmedzenia.

 

Treba si položiť otázku, a zadefinovať, aký sme vlastne štát? Sociálny, trhový, liberálny, diktatúra, feudalizmus? Alebo miš maš? Definície na liberálny štát štýle USA s divokým kapitalizmom znie, že človek je sám za seba zodpovedný, nemá žiadnu ochranu štátu. Štát, ktorý zasahuje do práv svojich občanov – nie počas výnimočného stavu, ale riadneho fungovania, pýta si veľké dane. Ale na druhej strane sa vie aj o občanov postarať, keď sú v zlej situácii. Slovensko je asi hybrid divokého kapitalizmu, kde človek je odkázaný sám na sebe, ale s buzeračným prístupom štátu. Platiť veľké dane, ktoré nás vysávajú. A úrady miesto toho, aby nám pomáhali riešiť situácie, nám iba ukladajú buzerácie a sankcie. Sme teda taký hybrid amerického divokého kapitalizmu 19. storočia, a totality banánových republík. Pretože právny štát, na jednej strane ak berie veľké dane, občania to cítia, najmä, keď upadnú do ťažkej životnej situácie, a najmä teraz.

Rovnako nemožne by si počínali aj predchádzajúce vlády, nielen táto súčasná supervláda.

 

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.