Založ si blog

Berengária, manželka slávneho Richarda bola Saladínovou dcérou!

Kronikári v stredoveku sa veľmi dnes neodlišovali od dnešných moderných „kronikárov“ novinárov. Niektorí boli spoľahliví, ale kopa z nich hľadala senzácie, bulvár.


Samozrejme, že Berengária Navarská, manželka slávneho Levie srdce nebola dcérou Saladína, ale navarrského kráľa Sancheza, nazývaného Múdry.

Podľa stredovekých divokých bulvárnych plátkov, toto mal byť otec

Berengárie, navarrskej princeznej. Saladín bol rovnocenný super Richarda levie srdce počas križiackej výpravy. Sultán bol egyptsko – sýrsky sultán.

 

 

 

 

 

 

Berengária sa narodila medzi rokmi 1165 – 1170. Ale jej dátum umŕtia aj rok je presný, zomrela 23.12.1235. Svojho Richarda prežila o tridsať rokov.
Matka jej zomrela ešte keď bola dieťa. Mala piatich súrodencov. Jej brat Sanchez bol priateľom princa Richarda ešte Akvitánskeho vojvodu a aj ako slávneho anglického kráľa

Dá sa hovoriť aj o istých rodinných vzťahov medzi kráľom Sanchom Múdrym a jeho rodinou a Eleonórou, anglickou kráľovnou, ktorej Richard bol miláčik. Pravidelne usporiadali stretnutia, kde sa konali aj rytierske turnaje. Na jedným z nich Richard turnaj vyhral, a venoval vavrín víťazstva mladučkej princeznej Berengárie. Rodinné vzťahy sa prehĺbili aj potom, čo sa navarrský kráľ zastal Richardovej matky Eleónori, aby ju anglický kráľ prepustil z väzenia, do ktorého ju uvrhol za podnecovanie synov proti korune. Zrejme aj toto mohlo spôsobiť, že sa podľa niektorých dobových správ mladý akvitánsky vojvoda Richard do Berengárie zamiloval. Berengária bola známa svojou krásou, jemnými spôsobmi a dobrým srdcom, aj vzdelaním. Na rozdiel od ostatných rodín, navarský kráľ dal možnosť svojim deťom vybrať svojich životných druhov. Svoje deti miloval viac ako moc. Ku šťastiu Richarda a Berengárie nehralo to, že Richard bol zásnubný s dcérou francúzskeho kráľa už od svojich deviatich rokov. Zrejme, že Richard tento zväzok veľmi nechcel, dá sa dedukovať. Asi tri štyri roky, ako sa stál anglickým kráľom sa akosi dlho zdržiaval vo svojom milovanom Akvitánsku a Gaskonsku, susediace sNavarrou. A neboli to len odbojní šľachtici. Navarskému kráľovi pomohol zlikvidovať banditov, ktorí prepadávali pútnikov do Santiaga del Compostella v Navarre.

Potom v roku 1189 sa Richard stál anglickým kráľom. Nemal iné starosti, než pripraviť veľkolepé vojsko na križiacku výpravu do Jeruzalema. Svoju matku poveril, aby išla vydvíhnuť jeho snúbenicu Berengáriu a dobrodružnou cestou cez Alpy ju priniesla do Talianska. Tam bol tábor križiakov. Ale svoju nevestu musel tajiť, ešte stále bol snúbenec už sestry francúzskeho kráľa. Inak križiacka výprava by sa zmarila. Obaja králi anglickí a francúzski si skočili ako dvaja kohúti na smetisku do vlasov. Richard prehlásil, že nechce sa oženiť s jeho sestrou, ale s navarrskou princeznou Berengáriou. Z Talianska Richard so snúbenicou Berengáriou a milovanou sestričkou Janou vyplávali do Svätej Zeme. Ale netušili, aké dobrodružstvo ich čaká. Postihla ich búrlivá májová búrka. Celý mesiac Richard, Berengária o sebe nič nevedeli. Nakoniec za romantických okolnosti ju dostal sestričku a snúbenicu z rúk perverzného a krutého uchvatiteľa ostrova Cyprus. ľudia Richarda vítali ako osloboditeľa.

manželka Richarda, Berengária

manželka Richarda, Berengária

Tak už nezostávalo nič iné, ako vystrojiť nádhernú svadbu, za romantických okolnosti na ostrove lásky, kde sa kedysi z morských vĺn zrodila Afrodita, bohyňa lásky. Podľa stredovekých kroník mala nevesta Berengária bielu róbu, rozpustené čierne vlasy a závoj, s diadenom. O niekoľko storočí sa svadobná biela róba a závoj stál módnym hitom pre nevesty. Napríklad v bielom sa výdávala aj Sissie, kráľovná Alžbeta 19. storočie aj kráľovná Viktória. http://www.wedding-gowns-on-line.com/berengaria-of-navarre-tiara

 

A potom manželia následujúce tri roky v neustálom nebezpečí. Nešlo iba o vojenské ohrozenie zo strany Moslimov, a ich slávneho Saladína, ale bolo to nezdravé podnebie. Kde zomrelo aj množstvo mocných mužov na infekčné choroby. Križiacka výprava sa skončila úspešne aj neúspešne, urazený Francúzsky kráľ odišiel hneď na začiatku. Vojenský a zdravotne oslabený Richard bol na konci síl. Podpísal so sultánom mierovú dohodu na tri roky. Vojnu nik nevyhral. Bolo však veľa mŕtvych. Svoju manželku ešte roku 1192 začiatkom septembra aj s jej priateľkou Jankou odprevadil na ľod, aby na neho čakali v Ríme. On ešte pár veci chcel zariadiť. Ale dopadlo to katastrofálne. Richardova ľód stroskotala, vo Viedni ho zajal jeho nepriateľ. Stál sa väzňom nemeckého císara. A manželka Berengária, sestra Janka obetavo zbieralo mohutné výkupné na kontinente, a v Anglicku to bola Eleonóra. Richarda vyslobodili, päť rokov bojoval o svoje územia, na ktoré vtrhol jeho nepriateľ francúzsky kráľ. A nakoniec v apríly 1199 zomrel na následky zranenia vo vojne.
Richard levie srdce bol roku 1194 prepustený z nemeckého zajatia. Aby demonštroval svoju moc pred svetom, nechal sa vo Winchestry znova korunovať, avšak po jeho boku nebola jeho manželka Berengária. Táto bola, kde si v Normandii.
Tak toto vzbudilo mnoho teórii. Podľa jednej boli zlé vzťahy medzi Berengáriou a Richardovou matkou. Potom Richard zanevrel na manželku, že mu neporodila následníka trónu. Ďalšou teóriou bolo, že Richard bol homosexuál. Povrávalo sa, že Richard sa chcel rozviesť s manželkou, a oženiť sa s inou, aby splodil dediča. Toto sú iba špekulácie.
Skôr všetko nasvedčuje, že vzťah Richard a jeho manželky bol dobrý, že bola medzi nimi láska, aj napriek tomu, že ju nepovolal na korunováciu do Anglicka. Dôvodom mohlo byť aj to, že Berengária bola nešťastná, že neporodila manželovi dediča. A Richard si nemohol na ňu dovoliť čakať. Invázia z Francúzska hrozila. Musel konať, nemohol čakať.
Ďalej túto najpravdepodobnejšiu teóriu podporuje, že svoje ženy miloval a vážil si ich. Matku Eleonóru, svoju pestúnku Hodiernu, podľa ktorej pomenoval mesto. Potom sestru Janku.
Sú pár verzii ako sa Berengária dozvedela o manželovej smrti: bola pri ńom keď zomieral, alebo jej to prišiel povedať do jej paláca biskup, Richardov priateľ. A dokonca sú aj fámy, že na jeho pohrebe nebola. Bolo by to skôr nereálne, aby nebola pri svojom manželovi v čase jeho smrti.
Keď Richard zomrel v apríly 1199, o pár mesiacov zomrela aj jeho milovaná sestrička Janka, tá utrpela šok. Tehotenstvo bolo problematické, pôrod hrozný, vyčerpala svoje sily. Dieťa syna pokrstili Richard, zomrelo. A ešte pred smrťou Janka zložila rehoľné sľuby. Berengária potom tridsať rokov žila v Normandii, kde konala charitu. Už nikdy viac sa nevydala.
Vložila som odkazy na dva filmy, kde riešili manželstvo Richard a Berengária.

https://www.rottentomatoes.com/m/1057133_crusades

http://www.solie.org/alibrary/RichardtheLionheart2.html

A ešte mi nedá niečo pokoja. Ak Richard levie srdce ešte ako princ miloval navarrskú princéznu. Bolo by to veľmi neisté, aj nezodpovedné. Pochybujem, žeby tak múdry kráľ ako Sancho Múdry by dovolil, taký neistý vzťah. Žeby to nepoistili sobášom, aj keď tajným. A svadba 12. mája na Cypre, bol ich druhý sobáš.
A ešte čo nasvedčuje, že Richard a Berengária boli spolu šťastní, resp. ak Berengária sa sama nechcela s Richardom rozviesť, aby Anglicko neohrozila, že Richard nebude mať nástupcu. Rozvod sa nekonal. Richard zrejme na to nepristúpil. Takže sa domnievam, že to bola láska. A tento dobrý vzťah medzi manželmi ešte dokazuje, že už Berengáriin brat, ktorý sa stál navarrským kráľom v 1194 Richardovi pomáhal proti francúzskemu súperovi.

Richard levie srdce,
druhý obrázok je jazdecká socha 19. storočie

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.