Založ si blog

Začať sám od seba alebo zdravý životný štýl

Človek v zamestnaní strávi asi 8 hodin denne + hodinka, dve cesta do práce. Tam strávi človek tretinu aj viac zo svojho života. A častokrát dnes sú tam zlé pracovné vzťahy.

Keď človek čakal u lekára pred dvadsiatimi rokmi, a niekto povedal, že je neurovo labilný, mal prednosť pred ostatnými pacientmi. Vtedy bolo oveľa menej psychicky chorých ľudí ako dnes. Aj keď sa to tajilo.  Keby dnes niekto ppovedal  u lekára, že je nervovo labilný, nepochodil by. Dnes je psychicky chorých ľudí oveľa viac. Prednosť zo zákona majú malé deti, novorodenci. Ešte aj chorí ľudia, ktorí majú bolesti, musia čakať, lebo je veľa ľudí a pracovných síl je málo.

Pred dvadsiatimi rokmi človek nemal problémy sa dostať na liečenie, a vraj to bolo až 5 týždňov. Dnes sú to iba pouhe 21 dní, a človek si musí prejsť lekárskou tortúrou. A musí aj splniť  veľmi prísne podmienky zo záznamu, kde je tých chorôb oveľa menej ako ich bolo v tom zozname v  minulosti. Aj často si musí priplatiť. U odborníkov sa čaká dlho. Okrem toho, že naše zdravotníctvo je na úrovni zdravotníctva vo Venezuli, či krajín tretieho sveta sa tu o zdravie veľmi nedbá.

Aj keď je tu akýsi návrat ku Bio –  potravinám, odevom. Tieto bio sú drahé. Bežný človek si musí kupovať zdravotne závodné potraviny v obchodných reťazcov, odevy v ázijských predajňach lebo tie sú pre nás dostupné. V obchodných reťazcoch kupujúci neštudujú zloženie potravín, ale ceny. A to ešte sú tieto informácie o potravinách napísané veľmi malým písmom. A Bio si kupujú mladé rodiny, ľudia, ak na ne majú. 

S demokraciou sa spája pojem ZODPOVEDNOSŤ. Ale v dnešnej dobe aká zodpovednosť? Ak človek pracuje, je zodpovedný voči iným, aby nielen splnil svoje potreby, ale aby nebol na príťaž rodine, spoločnosti. Skoro každý cíti potrebu si založiť rodinu, a zodpovedá za seba aj iných, teda za svoju voľbu. Ale v dnešnej dobe človek nemôže ani niesť zodpovednosť, lebo mu to neumožňuje štát. Chce pracovať, nemôže. Lebo v hladových dolinách práca nie je. Chce si založiť rodinu, nemôže. Nemá kde bývať a svoju rodinu by mladý človek neuživil. V demokracii človek nesie zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Človek na Slovensku nesie zodpovednosť za iných, najmä za chyby politikov, a to svojou peňaženkou. Ak šafári politik, nemá hmotnú ani trestnú zodpovednosť. Takto je zodpovednosť hodená na občana.

Pred pár desiatkami rokov vraj bola ľudská komunikácia normálnejšia, ani pracovné vzťahy vraj také napäté neboli. Ale dnes je to hrúza. Ak človek má depresiu, pre štát, spoločnosť je to jeho osobný problém. Akoby depresia, smútok bol iba akýsi rozmar. Dnes je ľahostajné, či niekto je špinavý po ulici, či je chorý. Je to jeho problém.

A veľmi sa pretláča tzv. zdravotný štýl – beh, cykloturistika a turistika. Hlavná vec, že behať po asfalte sa veľmi  nedoporučuje pre kĺby. Potom sa doporučuje joga, pozitívne myslenie, mediácia, exoterika. Ale toto je málo.

V telocvičných novinách bola nedávno reportáž o depresiách. A boli tam múdre rady od redaktorov, že depresiu treba si všímať – príznaky. U lekára robiť testy, aj dieťaťu by tak mali dávať. Ale zabúdajú, že aj média veľmi zle pôsobia na spoločnosť napr. násilné správy, bulvár, hecovanie spoločnosti a heslo: Ten kto nebol v mediách, akoby ani nežil. 

Ak človek není rozbíjač ľudských vzťahov, konfliktný, nemá protivnosť v krvi je sprostosť tvrdiť, že je to jeho problém. Lebo takýto človek, ktorý má problémy v práci, zdravotné a presahujú to jeho možnosti, nevie si pomôcť sám. V minulosti prevládal názor, že ak človek si menil prácu, tak on bol problematický, nie práca. A dnes človek mení prácu, tak sa tomu povie slobodný trh. Neberie sa do úvahy, že firmy krachujú, alebo sú zlé pracovné podmienky. A neprizvukuje sa, že človek prácu mení pre zlý kolektív a šéfa.

 

Sociálne, zdravotné podmienky, vonkajšie faktory pôsobia na duševný a telesný stav človeka – somatické problémy.

 

Článok zakončím citáciou Mariky Ritomskej:

Kto sa dnes nebojí, že príde o prácu? Všetci Slováci sa boja o prácu. Preto každý radšej napíše klamstvo, povie klamstvo na druhého než, aby sa odvážne priznal, že je obeťou mobbingu alebo že je mobbér

 

 

 

 

 

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

Andrej Danko, semafor

Polícia zverejnila po viac ako troch mesiacoch video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43

Zábery pochádzajú z kamery električky.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.