Založ si blog

Čo sa skrýva v obsahu „Za slušné Slovensko“ ?

autorka článku JUDr. Ritomská, editorka Závacká

 

nštitút ochrany ústavných práv dňa 7. 3. 2018 oslovil mladú novinárku Veroniku  Cosculluela, aby nám napísala o prípade sociálnej katastrofy pani inžinierky, matky, ktorá sa vracia po materskej dovolenke naspäť na pracovisko.

Pani novinárka dňa 7. 3. 2018 odpovedala: “ Dobrý deň, pani Ritomská, dnes poobede vám zavolám, dohodneme sa na stretnutí a opýtam sa vás na viac informácií.  S pozdravom, VC“

Ale nezavolala, ani nenapísala a ani neposlala smsku. Bolo by to predsa od nej slušné. Aj na včerajších piatkových pochodoch „propagovali“ heslo Za slušné Slovensko„. Čo sa za tým heslom skrývalo? To nebolo dôležité. Slovák zase zneužíva Slováka. 

Nebudeme skúmať, kto pani novinárke zakázal napísať o prípade jednej odvážnej, slovenskej matky, ktorá sa postavila proti sociálnej katastrofe na pracovisku. 

https://www.mojevideo.sk/video/2c4b2/ako_sa_mame_ucit_ublizovat_vlastnym_obcanom.html

Znovu zopakujem: Každý neinformovaný občan na Slovensku 28 rokov udržiava špirálu sociálnej katastrofy. Mlčky ignoruje zvieracie metódy v medziľudských vzťahoch prispieva k vyhynutiu Puta Lásky medzi ľuďmi. Každý poškodený jednotlivec sa dostáva počas svojho života do špirály sociálnej katastrofy – strata zamestnania, porucha sebavedomia, prehnaný rešpekt voči gaunerom, ekonomický problém, spoločenský pokles v hierarchii, porucha sebahodnotenia, psychosomatické zdravotné ťažkosti, následné telesné ťažkosti, ešte hlbšia sociálna kríza jednotlivca, a nakoniec vysoké percento sociálne motivovaných samovrážd.

Na našich troch medzinárodných vedeckých konferenciách sme konštatovali príčinu sociálnych katastrof: zlá informovanosť, nízke právne vedomie a to vedie k ignorácii a sociálnej kríze jednotlivca.

Inštitút ochrany ústavných práv  ďalej monitoroval prípad matky, ktorá sa vracia z materskej dovolenky Znovu v tomto týždni oslovil Inšpektorát práce  Bratislava.  Pozrime sa, ako sa  tento prípad vyriešil za tri mesiace od  prvého  podnetu pani inžinierky? Inšpektor  Ing. Šulo povedal, že on prípad už nemá. Rieši to inšpektorka Ing. Zelinová, ale ona je práve chorá. Oslovili sme vedúcu Mgr. Ollé a požiadali o výkon inšpekcie práce. Ale pani vedúca  bola na služobnej ceste a v piatok si vzala dovolenku aj keď vedela, že prídeme.  Vážení,  takto si tu pracujeme.  Možno máte aj Vy podobné skúsenosti, ale na rozdiel od  odvážnej matky,  Vy sa  bojíte povedať to nahlas.

Je smutné konštatovať, že nikto v tomto štáte ani vláda ani politické strany, ale ani samotní politici dosiaľ nemali a nemajú  ochotu postaviť sa za právo a spravodlivosť občanov, ktorí chcú len pracovať a mať za prácu primeranú mzdu. Vážení občania, dosiaľ sa niekto z Vás zamyslel, prečo žiadna vláda, žiadna politická strana neriešila práva Vás občanov, Vás, ktorí tu na Slovensku pracujete.  Nie sú a neboli schopní presadiť: Kto robí s Vašimi peniazmi musí mať aj zodpovednosť. A tým pádom by nebola kauza za kauzou, neúmerná korupcia a iné, o ktorých nám tu písal aj novinár Janko Kuciak. 

https://www.aktuality.sk/…/kauza-firma-spajana-s-pociatkom…/

https://www.aktuality.sk/…/pre-firmu-spajanu-s-pociatkom-r…/

https://www.aktuality.sk/…/co-spaja-fica-pociatka-a-kalina…/

https://www.aktuality.sk/…/donovaly-rastu-miestnych-ubuda-…/

https://www.aktuality.sk/…/kauza-pociatkov-clovek-ruci-za-…/

https://tema.aktuality.sk/it-kauzy/

 Nech odpočíva v pokoji. R.I.P. 

Takže myslite, že keď budete chodiť  do ulíc, potom budeme mať slušné Slovensko? 

Mnohí z Vás sa bojíte, aby sme o Vás napísali, či urobili reportáž. Jediná matka, ktorú chráni zákon a Ústava SR má odvahu, aby o svojich šesť ročných skúsenostiach boja proti mobbingu Vám povedala nahlasprečo sa u nej na pracovisku nedodržiavajú zákony prijaté v parlamente.

O tomto prípade a jemu tisícov a tisícov  podobných ste  mali, páni novinári, písať 28 rokov. A tak by ste pomohli občanom žiť život slušného občana. 

A čo bude čakať  (je pripravené) aplikovať v nasledujúcich rokoch všetkých Vás, ktorí chcú a rozhodnú sa brániť si svoju prácu na súde? Pozreli sme si Správu o stave justície, ktorú vypracovala Európska komisia pre efektívnu justíciu a ktorú Ministerstvo spravodlivosti SR zverejnilo na svojej stránke.

Tento materiál mapuje stav slovenského súdnictva a ukazuje viacero možností pre zlepšenie, smeruje k spravodlivému a efektívnemu rozdeľovaniu zdrojov pre justíciu, nastavenie časových rámcov pre rozhodovanie a priebežne majú tieto opatrenia smerovať aj k spoľahlivému zberu dát súdov. Sú tu aj odporúčania Poradnej organizácie sudcov založenej pri Rade Európy. Európsky pilier sociálnych práv má podporiť budovanie spravodlivých a dobre fungujúcich trhov práce a systémov sociálneho zabezpečenia. Neznamená to však rovnaké platy a sociálne dávky pre všetky krajiny, len postupné zjednocovanie sociálnych štandardov. 

Analýza dostupných štatistických údajov zo všetkých súdov prvej inštancie ukázala nasledujúce výsledky týkajúce sa kľúčových ukazovateľov: Takmer polovica celkového počtu vecí (47,1%) je staršia než 4 roky. Čas potrebný na rozhodnutie veci (na jednom stupni) vykazuje negatívne trendy. V roku 2012 bol tento čas 636 dní, v roku 2013 klesol na 599 dní, no odvtedy rastie. Mimoriadne rýchlo rástol minulý rok, kedy dosiahol hodnotu 923 dní. 

Je možné v Európe pozorovať dva hlavné smery vývoja: zavádzanie špecializovaných sudcov pre jednotlivé právne odvetvia na všeobecných súdoch alebo zavádzanie špecializovaných súdov s krajskou alebo celoštátnou pôsobnosťou. Príslušné školské a univerzitné programy by mali obsahovať opis súdneho systému, návštevy súdov a aktívnu výučbu justičných procedúr. Súdy a sudcovské asociácie môžu v tomto ohľade spolupracovať so školami, univerzitami a inými vzdelávacími inštitúciami a tým sprístupňovať konkrétny pohľad sudcu v učebných programoch a verejnej diskusii.Súdy by sa mali zúčastňovať na všeobecných rámcových programoch organizovaných ostatnými štátnymi inštitúciami a hrať aktívnu úlohu pri poskytovaní informácií verejnosti

Vzhľadom na uvedené sa odporúčajú nasledovné opatrenia:
–  vytvorenie kancelárií na súdoch, ktoré budú zabezpečovať informačný servis a recepčné služby;
– distribúcia tlačených materiálov, otvorenie internetových stránok spravovaných súdmi;
–  súdy by mali zostavovať kalendáre vzdelávacích fór a/alebo pravidelných stretnutí dostupných najmä pre občanov, verejné záujmové organizácie, tvorcov politiky, študentov (tzv. „outreach“ programy – programy verejného dosahu/významu; ďalej len „outreach“ programy).
Sudcom by mala byť daná možnosť na špecifické vzdelávanie v oblasti vzťahov s verejnosťou a súdy by tiež mali mať možnosť zamestnávať personál, ktorý by sa osobitne venoval kontaktom so vzdelávacími agentúrami.

Tak dobre zvážte, či sa  oplatí pochod Za slušné Slovensko!

 

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.