Založ si blog

Hárem v dobe sultána Sulejmana

Arabské slovo hárem znamená v preklade zakázané. Hárem bol uzavretý pred svetom. Prístup do háremu v Istanbule mal iba sultán, jeho radca. Ostatné osoby mali vstup do háremu zakázaný pod trestom smrti. O háremoch osmanských sultánov v Európe panovali skreslené predstavy tak ako o všetkom neznámom . Najmä v období romantizmu začali umelci kresliť obrazy plné sexuálnych orgií a pôžitkov.  V skutočnosti tam otrokyne celý deň tvrdo pracovali, tie „šťastlivejšie“ kántrila jedna druhú ako možnú konkurenciu v boji o sultánovu priazeň.

obrázok č. 1 – Tieto voskové figuríny znázorňujú bežný život favoritiek v háreme.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hárem bol hneď spojený so sultánovým sídlom Topkapi. V historickej telenovele Sultán Sulejman spia otrokyne na zemi. Vystupuje tam okolo tridsať žien. V skutočnosti bol hárem jeden veľký komplex pozostávajúci z tisíc miestnosti a asi troch tisíc obyvateľov. Asi dva tri otrokyne sa spolu delili o skromne zariadenú izbičku. Len niekoľkým takýmto otrokyniam sa podarilo ísť na tzv. halvett – zlatú cestu, do postele mocného sultána. Ak otehotnela a porodila chlapca, tak sa jej postavenie zlepšilo. Z malej izbičky sa presťahovala do nádhernej komnaty pre favoritky. Dievčatá na zlatú cestu spravidla vyberala Valide sultán – matka sultána.  Takáto kandidátka musela vedieť hrať na hudobnom nástroji, byť vzdelaná, ovládať etiketu. Za jedného sultána v 16. storočí, nie za Sulejmana sa nezmenili takéto otrokyne ukazovať na očí veľkého sultána. Inak ich za to čakal krutý trest. Aby sa tomu predišlo, tak ceremoniál vyvolával: „Pozor, prichádza sultán.“ Nevyvolené dievčiny mali čas za skryť.

obr. č. 2 – Trónna sieň osmanských sultánov

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na čele háremu stála Valide sultán. Potom nasledovala jej spoločníčka, háremová pokladnička, potom hlavná kalfa a kalfy. Kalfa bola o čosi viac ako ostatné otrokyne v háreme. Bola kvalifikovaná pomocníčka. . Potom to boli eunuchovia. Istá háremová dievčina zo 16. storočia napísala , že boli vydané na milosť a nemilosť eunuchom. Každý deň museli sa podrobiť ponižujúcej prehliadke, či nestratili panenstvo. Prach pod  dverami ich izieb navečer bol posýpané múkou, či ženy niekde v noci nechodia. Dokonca aj psi a kocúry v háreme boli vykastrované.

Sulejman a Hurrem

Pôsobí to zvláštne, že sa mocný sultán nielen zamiluje, ale dokonca sa aj ožení so svojou bývalou otrokyňou Hurrem. Nebolo to iba proti pravidlám jeho predchodcov. Jeho sobáš s Hurrem vyvolal u veriacich moslimov pohoršenie. Ale zdá sa, že to jeho pozíciu vôbec neoslabilo

Obr. č. 3 – Vstupná brána do Topkapi – sídla sultánov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako si Hurrem mohla podmaniť mocného sultána? Povráva sa, že počas jej prvého halvettu so sultánom jej poradili, aby si prsia potrela ópiom počas nastávajúcej noci plnej rozkoši. A možno závislosť na ópiu bola jedna z veci, že sa do nej Sulejman zbláznil. Okrem toho Hurrem sa stále smiala, poznala ľudskú psychiku a vedela rozprávať sultánovi krásne príbehy zo svojej vlasti.

Okrem Hurrem a Mahidevran sú známe ďalšie dve favoritky, s ktorými mal sultán deti. Volali sa Fülane a Gülfem (vystupuje v seriály ako priateľka a bývalá favoritka sultána, ktorý ju zavrhol pre smrť ich dieťaťa).

Tragédia v Sulejmanovom súkromnom živote

Sulejman mal dokopy pätnásť deti. S Hurrem mali šesť deti:

 

 

  • syn Mehmed (1521-1543)
  • dcera Mihrimah (1522-1578)
  • syn Abdulláh (1523 – 1526)
  • syn Selim II. (1524 – 1574) –
  • syn Bajezid (1526-1561)
  • syn Džangir (1531-1553)

Najstarší syn Sulejmana a Hurrem, Mehmed zomrel v roku 1543 na čierne kiahne. Syn Bajezid bol popravený v roku 1562 za úklady proti bratovi Selimovi. Najmladší  Cihangir bol benjamínok rodiny.  Narodil sa s hrbom a s narušenou psychikou.  Po poprave jeho nevlastného brata Mustafu v roku 1553 upadol do šoku, keď ho krutý otec Sulejman nútil, aby bol osobne na bratovej poprave. Sulejman na synovu pamiatku postavil mešitu. Takto si chcel vyprosiť odpustenie. Hurrem prežili iba jej dve deti. Dcéra Mihriman a Selim, neskorší sultán Selim II.

Obr. č. 4. Okrem historického seriálu Veľkolepé storočie alebo u nás známy ako Sultán Sulejman existuje aj niekoľko dielny seriál Hurrem Sultán z roku 2003 znova tureckej produkcie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hurrem zomrela v roku 1558 v Istanbule. Bola to žena, pre ktorú sultán opustil stáročné zvyky v háreme. Dokonca keď 1541  hárem vyhorel, postupne bol presťahovaný do paláca Topkapi. Potom sa nasťahovala do Topkapi aj Hurrem.  Sulejman čakal na svoju smrť ako na vykúpenie, keď zomrel v roku 1566 v Uhorsku počas ťaženia na Viedeň.

Za zmienku stojí spomenúť nešťastnú sestru Hatice, ktorá bola vydatá za Ibrahimu Pašu. Ich prvovorodený syn zomrel ako niekoľkomesačný. Po niekoľkých rokov mu porodila dvojčatá. Napriek tomu sa obaja vzájomne odcudzili.  Počas svojho života sa niekoľko krát pokúšala o samovraždu. Jej psychický stav sa zhoršil po manželovej poprave v roku 1536. O dva roky zomrela aj ona.

Na záver:

Svoj článok zakončím slovami tureckého historika Mehmeta Semsettinho Gunaltayho o doživotnom zotrvaní žien v háreme: „Keď v roku 1909 zvrhnú Abdula Hamída II. (1842 – 1918), posledného osmanského sultána, je hárem rozpustený. Pre prizerajúcich sa to vyzerá, akoby sa sťahoval domov dôchodcov!“

Háremy existujú aj v dnešnej modernej dobe v orientálnych krajinách. Ostáva dúfať, že obyvateľky háremu sú tam dobrovoľne. Zadržovanie proti ich vôli sa klasifikuje ako trestný čin.

 

Odkazy na obrázky z internetu:

1. http://www.pbase.com/image/110919280

2. http://www.shutterstock.com/pic-78448543/stock-photo-harem-in-topkapi-palace-istanbul-turkey.html

3. http://wwhttp://www.imdb.com/title/tt0424656/

4. http://www.imdb.com/title/tt0424656/

 

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.