Založ si blog

Pomsta faraóna Tutanchamona

Starovekí Egypťania písali na steny hrobiek varovania, aby sa mali na pozore tí, ktorí chcú zneuctiť hrobku dávnych egyptských vládcov.. Tak ako aj v staroveku aj v súčasnosti má kliatba veľkú moc pre tých, ktorí veria v jej silu. Na stenu Tutanchamonovej hrobky stavitelia napísali strašné varovanie, že ten kto naruší spánok faraóna, toho smrť zabije svojimi krídlami.

Na ľavej polovici obrázka je počítačovo vyobrazená možná podoba Tutanchamóna a na pravo nie príliš atraktívna múmia.

 

 

 

 

 

 

 

 

4. november 1922

Tento deň sa zapísal do sveta archeológie zlatými písmenami, keď Horward Carter a jeho mecenáš lord Carnarvon s celým štábom archeológov a zvedavcami vošli do 3000 ročnej neporušenej hrobky faraóna Tutanchamóna.

Posmrtná maska Tutanchamona z masívneho zlata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Počasie nebolo práve najpríjemnejšie pre robotníkov pracujúcich na odkrývaní hrobky, viala povestná púštna búrka. Všetky kamery sveta sa upierali na dvoch fuzáčoch, chudobnejšieho amatérskeho egyptológa Horwarda Cartera a výstredného lorda Carnarvona. Najprv zbadali iba schody, potom sa dostali ku dverám. Kartuša skutočne obsahovala meno vyše 3000 rokov zabudnutého faraóna. Pečať bola odstránená, kamenný múr vybúrali. Ako prvý vošiel lord Carnavon s Carterom. Krátkou úzkou chodbou sa dostali do prvej pohrebnej komory plnej pokladov. Potom objavili ďalšie dve siene bohaté na poklady, ale hrobku nikde. Carter už bol sklamaný, keď tu odrazu v tretej miestnosti uvidel dve sochy Anubisa, čo  znamenalo, že je to vchod do hrobky. Lord Carnarvon sa pohádal s Carterom a štábom archeológov, pobral sa naspäť do hotela. Jeho zlú náladu možno spôsobil komár, ktorý ho uštipol do líca, náhodou aj sám Tutanchamon bol zranený na tej istej strane líca a mieste ako Carnarvon. Zranenie sa Carnarvonovi  infikovalo, keď sa porezal žiletkou  pri holení. Zo začiatku sa nezdalo byť zranenie vážne. Carnarvon sa upokojil, zúčastňoval sa ďalej vykopávok. Vzácne predmety počas niekoľkých dní na denné svetlo z hrobky vyniesli asi 3 000.

Chlapec Tutanchámon

Lekárske vyšetrenia určili, že múmia mala v čase smrti 18 rokov. Na zadnej časti lebky mu zistili poranenie, ktoré mohlo spôsobiť jeho smrť. Nemusí to automaticky znamenať, že zomrel neprirodzenou smrťou. Mohlo to byť následkom nehody – pád z voza.

Tutanchámon pochádzal z 18 dynastie. Najspoľahlivejšie zdroje uvádzajú, že jeho otec bol sám kacírsky faraón Achenaton. Jeho manželkou bola jeho sestra. Vládol iba krátkych desať rokov /1333 – 1323 pred. n. l. /. Pre svoju mladosť a krátkosť vlády upadol do zabudnutia. Z obrazov na jeho sarkofágu vyplýva, že mal vrúcny vzťah so svojou manželkou. Je ťažké uveriť, že takýto milý chlapec mohol spôsobiť smrť 22 ľudí o 3000 rokov neskôr.

„Tutanchamonova pomsta“

Lord Carvarnon sa takto v horúčkach trápil niekoľko týždňov. Lekársku pomoc včas nevyhľadal, naďalej chodil do Tutanchamonovej hrobky. 6. apríla 1923 vo večerných hodinách mŕtvy padol v priestoroch hotela, v ktorom býval. V okamihu jeho smrti nastal po celom meste výpadok elektrického prúdu. Na druhý deň sa o tom písalo vo všetkých novinách na svete. Ku vzniku kliatby napomohlo to, že v čase Carnarvonovej smrti, jeho verný pes žalostne zavýjal a mŕtvy sa zvalil na zem. V nasledujúcich mesiacoch zomierali členovia výskumného tímu lorda Carvarnavona jeden po druhom. Z 22 obetí zomreli iba dvaja násilnou smrťou. Manželka Carvarnona lady Elizabeth zomrela v roku 1929 na uštipnutie hmyzom, tak isto ako jej manžel. Princ Ali Farmy Bey bol zavraždený v luxusnom hotely v Londýne. Richard Bethell zapisovateľ pokladov spáchal samovraždu. Lord Westbury tiež spáchal samovraždu. Polícia po ohliadke miesta našla list, v ktorom Westbury píše, že už nemôže uniesť hrôzy, ktoré sa udiali. Archeológ Archibald Reid zomrel na infarkt krátko predtým, než mal skúmať múmiu mladého faraóna. Za poslednú obeť sa pokladá správca múzea v Luxore Mohammed Ibrahim. Mal sen, kde bol varovaný, aby zakázal vývoz telesných pozostatkov faraóna do zahraničia. Zúfalý Mohammed robil všetky možné prieky, napriek tomu sa múmia Tutanchamona vybrala na svoje svetové „turné“. V roku 1968 Mohammeda zrazilo auto, o dva dní zomrel vo veľkých bolestiach.

 

Horward Carter v ľavo a lord Carnarvon v pravo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bola to skutočne pomsta rozhnevaného Tutanchamona zo záhrobia?

V deň, keď bola objavená hrobka Tutanchamóna, kobra kráľovská vliezla do domu lorda Carvarnona a zožrala mu kanárika. V Egypte bola kobra zobrazovaná ako ochrankyňa faraóna. Tento jav už bol pokladaný za varovanie, aby hrobku nechali na pokoji. Kobry sú tvory, ako každé iné, hľadajú si potravu. Aj môj strýko mal pekného žltého kanárika, ktorý sa stál pokrmom čiernej mačky, ktorá prebehla cez ulicu. Bola to vari kliatba? Strýko zabudol iba privrieť dvere do domu.

Lord Carnarvon mal veľa aktivity, aby si zaplnil svoj čas. Jednou z nich,  nanešťastie bol okultizmus. So svojimi spoločníkmi sa pravidelne zúčastňoval ducharskych seansy. Médium pri poslednej seanse varovalo Carvarnona, aby nechodil do Egypta, lebo ho tam čaká nešťastie. Lord Carnarvon si však postavil hlavu a do Egypta išiel. Tunajšie suché podnebie mu blahodarne pôsobilo na pľúca. Podľa môjho názoru to nebola Tutanchamonova kliatba, ktorá ho zahubila. Keby bol včas vyhľadal lekára, lieky proti malárii by ho mohli zachrániť. Ako vysvetliť súčasnú smrť Carvarnona a jeho psa, ktorý bol vzdialený tisícky kilometrov? Zvieratá majú zvláštnu schopnosť, vycítiť osud svojich pánov. Od žalostného zavýjania mu prasklo srdce. Na túto tému spomeniem dve príhody, ktoré mi kamarátka rozprávala.  Po smrti kamarátkinej starej matky povädli všetky kvety o ktoré sa za svojho života starala. Nie preto, že sa o ne nestaral nik. Potom o niekoľko rokov zomrel kamarátkin dedo. Keď vynášali rakvu z jeho domu, tak všetky sliepky za rozbehli sa rakvou svojho gazdu, aby sa s ním rozlúčili.

Ďalšia príčina tragickej smrti Carnarvona by mohla byť aj nadprirodzená. Je nebezpečné holdovať ducharskym seansám, kde sa môžu prebudiť aj veľmi nebezpečné sily zo záhrobia..

Ako vysvetliť 22 mŕtvych? Za veľmi reálnu príčinu sa pokladajú  toxické plyny, ktoré sa členovia archeologického štábu pri vstupe do hrobky nadýchali. Starovekí Egypťania už vtedy poznali ekologické zbrane, aby tak zneškodnili vykrádačov hrobiek. Menej zdravotne odolní sa nadýchali, čo im spôsobilo nevysvetliteľnú smrť. Vtedy lekárska veda nebola na takej úrovni ako dnes. Nie je zvláštne, že sa zrodila predstava o kliatbe Tutanchamóna.

Richard Bethell a Lord Westbury spáchali samovraždy. Vidieť zomierať svojich priateľov jeden po druhom by vyvolalo depresie i v najodolnejšom jedincovi.

Podľa niektorých overených teórii obsahovala múmia Tutanchamóna aj rádioaktívne zložky.

 

 

Osud hlavného aktéra Horwarda Cartera

Tomu sa dlhé roky nestalo nič. Tvrdohlavý a vytrvalý Carter celých 17 rokov išiel za svojim snom – nájsť neznámeho faraóna. Jeho snahu neprekazila ani prvá svetová vojna, ani nedostatok financií a neochota byrokracie. Väčšia z 22 obetí zomrela na otravu výparov z hrobky Tutanchamóna. Silný telesný organizmus Cartera to vydržal. V roku 1939 Carter prehral svoj boj so zákernou rakovinou. Je pochovaný v Londýne.

Na záver

Dá sa vôbec dokázať, že skutočne Carter a Carnarvon prebudili záhrobné sily objavením hrobky Tutanchamona zabudnutého v toku času? Pravdou je, že každý kto vlastnil nejaký predmet z hrobky, stihlo ho buď nešťastie alebo smola. Objavenie Tutanchamóna prinieslo veľké zisky majiteľom novín, lebo mali o čom písať. A filmársky priemysel mal novú tému na svoje filmy – pomsta zúrivého faraóna zo záhrobia. Dodnes je Tutanchamon a jeho poklady živou v modernom svete.

 

odkazy na webové adresy obrázkov:

http://aktualne.atlas.sk/faraon-tutanchamon-sa-ukaze-bez-masky/ekonomika/trendy/

http://egypt888.blog.cz/0811/otevira-se-tutanchamonova-hrobka-tentokrat-v-brne

Howard Carter

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.