Založ si blog

Vznik a vývoj reštaurácii

Predchodcami  reštaurácii a fast-foodov boli tzv. thermopolia  v období rímskej ríše. Názov termopolium je odvodený teplej vody, ktorá sa podávala pri víne. Thermopolia slúžil pre chudobnejších obyvateľom Ríma, pretože v ich nájomných bytoch sa kuchyne nenachádzali. V termopoliach varili iba lacné a jednoduché jedlá.

Typické thermopolia boli tvorené rohovým kamenným stolom. Do stola boli vysekané diery, aby do nich vošli kamenné  nádoby. Do týchto nádob sa dávalo teplé jedlo.  Tento spôsob obsluhy pripomínal moderné fast – foody. Najviac thermopolii sa zachovalo v Pompejach.

Mimo Európy reštaurácie  vznikali v Číne od 9 – 12 storočia za vlády dynastie Song. Najväčší rozvoj reštaurácii bolo v kraji  Kaifeng. Predchodcami reštaurácie boli čajovne a hostince.  Anglický vedec Stephen H. West tvrdil, že existovalo  vzájomné spojenie medzi reštauráciami a divadlami. V nich sa praktizovali hazard a prostitúcia.

Až v 18. storočí vo Francúzsku sa reštaurácie podobali na súčasné. A práve slovo reštaurácia pochádza z francúzštiny /restauerer/, ktoré v slovenčine znamená obnovenie.

Britský časopis  Restaurant magazine každoročne v apríly v Londýne organizuje stretnutie zamestnancov z 800 medzinárodne známych reštaurácii, kde hlasovaním vyberú 50 najlepších reštaurácii sveta.

V roku 2011 sa na prvom mieste ocitla dánska reštaurácia Noma, na druhom a treťom mieste španielske reštaurácie El Celler de Can Roca a Mugaritz.

Reštaurácia Noma/Dánsko/ nachádza sa v historickej budove, ktorá 200 rokov slúžila pre obchodné cesty do Škandinávskych krajín, Islandu, Grónska. Pred založením reštaurácie v roku 1984,  budova slúžila ako veľkoobchod. Príjemná atmosféra v reštaurácií je umocňovaná výhľadom na more cez veľké okná. Špecialitou tejto reštaurácie je reďkovka v jedlej zemine. Štyri krát Noma bola najlepšou reštauráciou na svete, raz bola na treťom mieste.

El Celler de Can Roca /Španielsko /túto reštauráciu založili traja bratia Rockovci v roku 1984. Pôvodne sa reštaurácia nachádzala v staršej budove.  V  roku 2007 sa presťahovala do modernej sklenenej reštaurácie. Od pôvodnej je vzdialená 100 metrov.

Zvláštnosťou tejto reštaurácie sú dezerty, inšpirované podľa mien slávnych parfumov slávnych módnych návrhárov, napr.: Eternity od Calvina Kleina, Hypnotic Poison od Caroliny Herrerovej, Lancome s Trésor od Bulagriho.

Mugaritz /Španielsko /– jedinečnosťou tejto reštaurácie je, že využívajú  najmodernejší spôsob varenia tzv. molekulárnu gastronómiu. Je to najzdravší spôsob varenia, pričom sa zachová tvár zelenín, ovocia. Je tu možné kombinovať rôzne chute: napr. : penu z húb, vyprážanú zmrzlinu.

Reštaurácia má dokonca vlastnú veľkú záhradu, z ktorej pripravujú vegetariánsku stravu.  V roku 2010 budovu reštaurácie zachvátil požiar. Našťastie sa ju podarilo rýchlo opraviť. Bolo by škoda, aby zanikla takáto skvelá reštaurácia v meste San Sebastiano, uprostred krásnej horskej krajiny.

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.