Založ si blog

História syra


Svoj článok začnem citátom Mauriceho des Ombiaux o syre:

Syr je bratom vína. Rovnako ako víno ani syr nie je rovnaký. Je vrtkavý ako láska a je potrebné nájsť pravú chvíľu, kedy jeho lahodnosť vrcholí.

Syr je pravdepodobne starý ako ľudská civilizácia. Vynájdenie syra súvisí so zušľachtením divokých zvierat na domáce /oviec, kôz/.  Od roku 8000 do 3000 ľudstvo vynašlo syr v jednotlivých častiach sveta. Zásluha sa nedá pripísať  národu, ktorý prvý vynašiel syr, vtedy ľudstvo ešte písmo nepoznalo.

Prvotné syry z doby archaickej nemali podobu ako súčasné syry.  Vonkajšia časť syrov bola vyrobená zo zvieracích koži a vnútro bolo vyplnené zo zvieracích orgánov.

Syr vo forme v akej ho poznáme dnes bol objavený náhodne. V staroveku sa potraviny prevážali na lodi, aby sa mlieko nepokazilo. Nalievali ho do vakov vyrobených zo zvieracieho žalúdka. V týchto vakoch sa mlieko zrazilo, tak sa vytvoril tvaroch a srvátka. Ďalší spôsob vzniku syra mohlo byť lisovanie a solenie zrazeného mlieka, aby malo dlhšiu trvanlivosť.

Tak ako o všetkom v staroveku vznikali legendy, tak aj o vzniku syra vzniklo niekoľko legiend. Legenda zo stredného východu rozpráva o istom obchodníkovi, ktorý vynašiel syr.  Podľa gréckych báji to bol Aristaeus, syn boha Apolóna, ktorý okrem syra vynašiel množstvo veci, dôležitých pre každodenný život človeka.

Prvotné syry boli kyslé a slané. Najstarší archeologický nález o syre pochádza z roku 2000 pred. n.l., kde je o ňom napísané na stene v jednej egyptskej hrobke. Písomne o syre sa zmieňuje aj  grécky básnik Homér /800 st. pred. n.l./ v Iliade a Odyseovi, kde obor Kyklop vyrábal ovčí syr.

Charakteristickému zápachu syrov môžeme poďakovať európskemu miernemu podnebiu, kde nebolo ich nutné toľko soliť ako na strednom východe, kde je horúce a suché podnebie.

Prvé písomné zaznámenie o vyrábaní syra pochádza z obdobia Rímskej ríše. V období rímskej ríše sa syr stál denným pokrmom najmä pre legionárov. Spisovateľ Columellus opísal podrobne spracovanie syra. Plinius Starší vo svojom diele Kapitole o prírode píše, že najlepšie syry pochádzajú z južného Francúzska, majú však krátku trvanlivosť. Syry z Álp sú mimoriadne pre množstvo druhov. Zo zahraničných syrov uprednostňoval pôvodom z Malej Ázie.

Aj syry sú pre nás Európanov pozostatkom z obdobia rímskej ríše. Legionári a ich rodiny si so sebou brávali ovce a kozy, aby v ďalekej cudzine od vlasti mali pri sebe čosi zo svojej domoviny. Syry pomenovali svojimi názvami. Vďaka tomu sa vytvorili rozličné názvy syrov po celej Európe.

V 9. storočí n. l. i to bol mních sv. Notker Koktavý, ktorý vo svojom spise Život cisára poznamenal, že syr vo Franskej ríši bol biely s jedlou kôrou. Lebo v dávnejších dobách kôra bola zo zvieracej kože.

Mnoho prestížnych názvov syra, ktoré sa dnes konzumujú, pochádzajú zo stredoveku. Prvý syr, ktorý bol písomne zaznamenaná cechom mliekarov bol Čedár v roku 1500, Parmezan v 1597, Gouda o sto rokov neskôr v 1697, syr Camembert v 1791 a ďalšie iné. Porekadlá Johna Horwooda tvrdili, že mesiac je vyrobený zo zeleného syra.

Prvý krát sa syr priemyselne začal vyrábať v roku 1815 vo Švajčiarsku. Napriek svojmu prvenstvu táto továreň nezaznamenala s výrobou syra veľký úspech. To sa podarilo až farmárovi Jessemu  Williamsovi, ktorý v roku 1851 začal okrem vlastnej farmy používať aj mlieko zo susedných fariem. USA produkovalo množstvo syra počas druhej svetovej vojny. V posledných rokoch sa výroba syra v USA rapídne znížila. USA v dnešnej dobe syr dováža zo zahraničia.

Istá britská mliekarenská spoločnosť hrdo prehlasuje, že len v Anglicku existuje 700 druhov syra. Francúzsko a Taliansko ich majú 400. Vo Francúzsku existuje príslovie, že má toľko druhov syra, ako je dní v roku.

Francúzsky prezident Charles de Gaul nebol známy len tým, že každý sa niekto na neho pokúsil spáchať atentát. Ale aj so svojím výrokom o vládnutí a syre: „Ako  môžem vládnuť krajine, v ktorej existujú  246 druhov syrov?

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.