Vznik a vývoj reštaurácii

Predchodcami  reštaurácii a fast-foodov boli tzv. thermopolia  v období rímskej ríše. Názov termopolium je odvodený teplej vody, ktorá sa podávala pri víne. Thermopolia slúžil pre chudobnejších obyvateľom Ríma, pretože v ich nájomných bytoch sa kuchyne nenachádzali. V termopoliach varili iba lacné a jednoduché jedlá.

Typické thermopolia boli tvorené rohovým kamenným stolom. Do stola boli vysekané diery, aby do nich vošli kamenné  nádoby. Do týchto nádob sa dávalo teplé jedlo.  Tento spôsob obsluhy pripomínal moderné fast – foody. Najviac thermopolii sa zachovalo v Pompejach.

Mimo Európy reštaurácie  vznikali v Číne od 9 – 12 storočia za vlády dynastie Song. Najväčší rozvoj reštaurácii bolo v kraji  Kaifeng. Predchodcami reštaurácie boli čajovne a hostince.  Anglický vedec Stephen H. West tvrdil, že existovalo  vzájomné spojenie medzi reštauráciami a divadlami. V nich sa praktizovali hazard a prostitúcia.

Až v 18. storočí vo Francúzsku sa reštaurácie podobali na súčasné. A práve slovo reštaurácia pochádza z francúzštiny /restauerer/, ktoré v slovenčine znamená obnovenie.

Britský časopis  Restaurant magazine každoročne v apríly v Londýne organizuje stretnutie zamestnancov z 800 medzinárodne známych reštaurácii, kde hlasovaním vyberú 50 najlepších reštaurácii sveta.

V roku 2011 sa na prvom mieste ocitla dánska reštaurácia Noma, na druhom a treťom mieste španielske reštaurácie El Celler de Can Roca a Mugaritz.

Reštaurácia Noma/Dánsko/ nachádza sa v historickej budove, ktorá 200 rokov slúžila pre obchodné cesty do Škandinávskych krajín, Islandu, Grónska. Pred založením reštaurácie v roku 1984,  budova slúžila ako veľkoobchod. Príjemná atmosféra v reštaurácií je umocňovaná výhľadom na more cez veľké okná. Špecialitou tejto reštaurácie je reďkovka v jedlej zemine. Štyri krát Noma bola najlepšou reštauráciou na svete, raz bola na treťom mieste.

El Celler de Can Roca /Španielsko /túto reštauráciu založili traja bratia Rockovci v roku 1984. Pôvodne sa reštaurácia nachádzala v staršej budove.  V  roku 2007 sa presťahovala do modernej sklenenej reštaurácie. Od pôvodnej je vzdialená 100 metrov.

Zvláštnosťou tejto reštaurácie sú dezerty, inšpirované podľa mien slávnych parfumov slávnych módnych návrhárov, napr.: Eternity od Calvina Kleina, Hypnotic Poison od Caroliny Herrerovej, Lancome s Trésor od Bulagriho.

Mugaritz /Španielsko /– jedinečnosťou tejto reštaurácie je, že využívajú  najmodernejší spôsob varenia tzv. molekulárnu gastronómiu. Je to najzdravší spôsob varenia, pričom sa zachová tvár zelenín, ovocia. Je tu možné kombinovať rôzne chute: napr. : penu z húb, vyprážanú zmrzlinu.

Reštaurácia má dokonca vlastnú veľkú záhradu, z ktorej pripravujú vegetariánsku stravu.  V roku 2010 budovu reštaurácie zachvátil požiar. Našťastie sa ju podarilo rýchlo opraviť. Bolo by škoda, aby zanikla takáto skvelá reštaurácia v meste San Sebastiano, uprostred krásnej horskej krajiny.

Ako som objavila krásu v záhrade

24.09.2025

Tento rozhovor som urobila so sympatickou čipernou dôchodkyňou, matkou šiestich detí, veriacou ženou v jej záhrade. S nadšením mi ukazovala svoje plody. Najviac ma upútala jej dvojmetrova slnečnica, kde mi aj zapozovala. Napriek svojej výťaženosti si našla na mňa čas. Ukazovala mi slnečnice, dyňu, cviklu, jedlé kvety, mrvku a inú zeleninu, bohatú zbierku kaktusov. Dnešný [...]

Hrdinovia a príbehy z kníh Tess Afsharovej

11.09.2025

Tessa Afshar je veľmi sympatická a talentovaná spisovateľka na biblickú tému. Jej knihy sa mi veľmi páčili. Prvá, ktorú som čítala, bola Rubínová žatva. Každý román je originálny a pútavo vpisuje život postáv do biblického kontextu. V Rubínovej žatve ma zaujala časť o stretnutí bojovníka karate, aj keď v knihe o karate priamo nehovoria. Dobrodružstvo a humor tam [...]

(Ne)bezpečná AI

09.09.2025

Ideme míľovými krokmi vo vývoji umelej inteligencie (AI). Hoci ju poznáme už nejaký čas, do povedomia širokej verejnosti sa dostala hlavne v rokoch 2022–2024, keď sa objavuje vo všetkých oblastiach nášho života. Vzbudzuje to v ľuďoch obavy – niekto sa bojí, že AI ovládne naše životy, iní sa obávajú, že ľudia prídu o prácu. Už dnes sa to deje – programátori, [...]

Novohradská ulica, Lučenec

Pulzujúcu ulicu v metropole Novohradu kompletne vynovia. Chcú ju premeniť na bezpečnú tepnu mesta

21.11.2025 20:00

Vizualizácie, ako by to malo po dokončení vyzerať, síce neexistujú, no samospráva sľubuje elegantný priestor s pôsobivými vodnými a umeleckými prvkami.

Viliam Karas, minister spravodlivosti

Karas: Pokus Bruselu spochybňovať Ústavu SR je zásadným omylom. Je v tom politika, nie odbornosť

21.11.2025 19:12

Zvrchovanosti v kultúrno-etických otázkach sa podľa Karasa (KDH) nevzdala ani SR, ani žiadny iný členský štát.

Snehová kalamita v Prešovskom kraji

Problémy so snehom sa nekončia. Meterológovia vydali varovanie na víkend

21.11.2025 19:00

Sneženie, silný vietor, snehové jazyky a záveje. Piatkom sa dramatické počasie nekončí.

Trump

Trump „strieľa“ dátumy pre ukrajinské rozhodnutie: Štvrtok je vhodný, alebo aj neskôr

21.11.2025 17:49, aktualizované: 18:12

Americký prezident považuje štvrtok za vhodnú lehotu pre Ukrajinu, aby prijala mierový plán.