Založ si blog

Boj o kalich vody


Kniha Mojžišová hovorí o treťom dní stvorenia sveta: „Povedal Pán Boh: Nech stečú vody najedno miesto a zem nech rodí rastliny! A hneď bola voda na jednom mieste. To bolo more. Zem sa zazelenala a rástli na nej rozličné kvetiny, kry a stromy.

Voda zohrala svoju dôležitú úlohu i pri potope sveta, pri ktorej sa zachránil len Noe so svojou rodinou na veľkom korábe. A Boh po potope sveta prisľúbil, že svet už nikdy nepotrestá touto formou. Na znak tohto prísľubu sa po daždi objavuje nádherná dúha.

Voda ako pitná bola a je vzácna predovšetkým v krajinách nachádzajúcich sa v púšti. Tam je jej naozaj málo. Starovekí Egypťania, Sumerčania, Indovia  mali zložito vytvorený zavlažovací systém, ktorý im mal vystačiť na dlhé mesiace sucha.

Ľudstvo si ju napriek tomu vôbec nevážilo a ani neváži. Už v minulosti ju ľudia znečisťovali. Pravda nie chemikáliami ako dnes. Medzi tzv. prvé znečistenia vody bolo otrávenie pitnej vody, ktoré slúžilo na zabitie nepriatelia. Alebo hádzanie mŕtvol ľudí a zvierat do rieky, studní. Následkom toho sa voda stála zdrojom infekčných chorôb. Dokonca i v starovekom Ríme, ktorý bol známy kultúrou, znečisťoval rieky Tiber tým, že do vody hádzal mŕtvoly odsúdencov. Alebo vylievanie ľudských fekálov do potoka. Dokonca i v súčasnosti bežne sa stáva, že v indických riekach plavú zbytky obhorených tiel, ktorých kremáciu si nemôžu dovoliť chudobní Indovia. Našťastie pre rieku, tá sa sama postupom času očistila, i keď na druhej strane už životy ľuďom, ktorí zomreli na infekčné choroby sa nenávratili.

V súčasnej dobe však je pitná voda znečisťovaná drastickejšie – chemikáliami. Voda sa takto veľmi ťažko sama vyčistí. Chemikálie okrem vody nasajú hlboko do zeme, až do pozemných vôd. Veľkým zdrojom znečistenia je nadmerné hnojenie umelými hnojivami, ktoré vsajú do zeme až do pozemných vôd. Ďalším zdrojom znečistenia je vypúšťanie nečistôt z továrni do vôd. Ďalším nebezpečným fenoménom sú kyslé dažde. Keď sú do vzduchu vypúšťané nadmerné výpary z áut, továrni. Tieto nečistoty reagujú s dažďom, ktorý takto znečistený padá na zem. Ďalším veľkým zdrojom znečistenia oceánov a morí sú veľké prepravné lode, ktoré prevážajú ropu. Okrem flory a fauny v mori a oceánoch sa neraz stáva, že sa znečistia i rieky, ak sa havária stane v blízkosti brehu. Ďalším zdrojom znečistenia sú tzv. plastové polievky – sú to odpadky prevažne plastovej hmoty. Jej veľkosť môže byť od niekoľko metrov až po stovku, kilometre. Najväčším pôvodcom plastových polievok sú Číňania.

Svetové právne dokumenty na ochranu životného prostredia resp. vody:

Globálny charakter riešení problémov spojených sa znečisťovaním vôd si vynucuje medzinárodnú spoluprácu. Z iniciatívy OSN sa uskutočnila konferencie k zákonom o moriach. Výsledná zmluva predstavuje významný krok k jednotnému integrovanému obhospodarovaní oceánov. Najširšou platformou pre viacstrannou spoluprácu v ochrane životného prostredia predstavuje zasadanie Starších vládnych poradcov EHK OSN pre životné prostredie a vodné hospodárstvo, kde sa združujú všetky štáty Európy, Kanada a USA. Špecializovaným poradným orgánom je Pracovná skupina pre vodné hospodárstvo. Boli schválené 3 zásadné dokumenty:
1. Zmluva o hodnotení vplyvu činností na životnom prostredí presahujúceho štátne hranice;
2. Zmluva o účinkoch priemyselných havárií presahujúcich hranice štátov;
3. Zmluva o ochrane a využívaní hraničných vodných tokov a medzinárodných jazier./ citované http://www.ekoskola.sk/voda_ochrana.htm

Zmluvy, dokumenty, zákony na ochranu životného prostredia resp. pitných vôd / v prípade článku / sú desiatky. Nie však všetky veľmoci vo svete sú ochotné sa zamyslieť nad alarmujúcim fenoménom ako je globálne otepľovanie. Napr. USA, Rusko, Čína viac uprednostňujú ekonomické a vojenské záujmy pred ekologickými.

Predpovede na nasledujúce desaťročia sú rôzne. Stále viac sa hovorí o nedostatku alebo až veľkom nadbytku pitnej vody. Oblasti Európa, Amerika prší, že často dochádza až ku veľkým povodňam. Iné krajiny bojujú s nedostatkom pitnej vody. Čína už spomínaný znečisťovateľ životného prostredia v posledných rokoch musí bojovať proti ďalšiemu nepriaznivému javu – púšť pohlcuje floru a úrodnú pôdu. Sú voči narástajúcemu  piesku z púšte takmer bezmocní. I to je zrejme súčasť globálneho oteplovania.

Sv. otec Benedikt XVI. zaradil v roku 2008 znečisťovanie životného prostredia medzi smrteľné hriechy. Ďalším dôvodom, prečo chrániť zdroje pitnej vody je skutočnosť, ako to hlásali v médiách: Teraz bojujeme o kariéru, o niekoľko desiatok rokov budeme bojovaťKalich pitnej vody

O problematike životného prostredia, jeho zložkách / voda, vzduch, / by sa dalo toho veľa popísať. Môj článok bol len úzko zameraný na vodu a význam názvu článku Kalich pitnej vody.

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.