Založ si blog

Košice – kopec Kalvária

Kopec Kalvária

Veľmi rada sa pešo prejdem od Anfiteatra až ku kostolu zasväteného Sedembolestnej Panne Márií, keď mám čas. Pomaly si kráčam hore cestou a pozerám sa na kostol, ktorý sa vypína pred do mnou na kopci Kalvária.  Je jedno, aké je počasie, či pekné, či zamračené, toto prostredie má v sebe čosi duchovné a povznašajúce.  Je to ako oáza pokoja od nadmerného hluku len niekoľko sto metrov od cesty.

Cesta ku kostolu Sedembolestnej P. Márie Archív bloggerky: Pohľad na cestu pod Kalváriou

Zaujímavé sú nachádzajúce sa kaplnky po oboch stranách cesty. Každá kaplnka, okrem krypty nachádzajúcej sa pod ňou znázorňuje i jedno zastavenie krížovej cesty, teda dokopy kaplniek s kryptami sú 14, sedem na ľavej strane a sedem na pravej. Tieto kaplnky postavili v priebehu 19. storočia.

Archív blogerky: Pohľad na kostol pod Kalváriou –

Asi v polovici cesty je vytekajúca voda, kde sa dá občerstviť a posedieť si počas letných horúčav. A po výstupe na kopec človek dôjde do cieľa svojej cesty, ktorým je kostol. Kostol Kalvária postavili v 18. storočí, a dnes v ňom slúžia omšu Saleziáni. Každý piatok cez školský rok sú tam omše pre násť ročných.

Odporučila by som to ako príjemnú prechádzku na skrátenie si času pri čakaní na autobus.

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.