Založ si blog

Filip August – Sme Francúzi!

Kto si myslí, že budem špiniť Filipa Augusta, politického nepriateľa Richarda levie srdce je na omyle. Nebudem ho špiniť ani v tomto článku, ani v románe, ktorý píšem. Takto robia anglickí, či americkí spisovatelia, kde Filipa, francúzskeho kráľa opisujú ako zradcu, podliaka, pomstichtivého.

 

S Richardom levie srdce v mladom veku mali priateľsky vzťah, podporoval ho proti otcovi, keď ho otec nechcel urobiť jeho následníkom trónu. Kráľ Henrich II. už mal takúto drastickú školu života, keď uznal spoluvládcu ešte počas svojho života. Tu znova možno vytknúť kráľovi Filipovi, že asi pomocou intrigami, dal ešte princovi Richardovi falošnú správu, že ho otec chce vydediť. Nanešťastie kráľ Henrich zomrel na zlomené srdce. A kráľom sa stál jeho syn Richard.

Louver Paríš 12. storočie.

 

Richard a Filip sa vybrali na križiacku výpravu do Svätej Zeme. Zima ich prinútila prezimovať na ostrove Sicília, títo obaja boli priateľmi až do chvíle, kým Richard nepovedal, že sa s so sestrou kráľa Filipa neožení, lebo už má snúbenicu, Berengáriu Navarsku. Odvtedy bola spolupráca týchto dvoch kráľov vo Svätej Zemi katastrofálna. Už Filipa nedržalo nič, aby ku dodržiaval morálny kódex. Osobne mne sa to nepáči, ale to viem pochopiť. Zapudil jeho sestru. Ku nepriateľstvu sa pridala aj žiarlivosť, ktorá kráľa Filipa zožierala.

 

V Ríme chcel od pápeža zrušiť sľub, ktorým ho Richard prinútil, aby prisahal na bibliu, že kým bude bojovať vo Svätej Zemi, francúzsky kráľ mu nesmie napadnúť územia vo Francúzsku. Pápež mu to našťastie zamietol. Filip mal pri sebe odborníka na špinenie povesti, bratranca biskupa z Beauvais. Ten okrem špinenia povesti sa neštítil ani tej najšpinavšej roboty – znásilňovania, plienenia, lúpenia. A Filip ho toleroval, potreboval ho.

 

 

A Filipovi prišla veľmi vhod, Richardova smola. Keď Richard vo Viedni padol do rúk urazeného rakúskeho vojvodu Leopolda. Richard mu osobne strhol vlajku z hradieb, keď ju tam Leopold dal nastoknúť. Ale malý vojvoda predsa by nemohol len tak konať, zajať azda najmocnejšieho kráľa Európy. Konal tak na príkaz spolupracovníkov kráľa Filipa a Henricha VI. cisára Sv. ríše rímskej a národa nemeckého. A dopadlo to kruto. Henrich VI. a rakúsky vojvoda umreli bolestivou smrťou, lebo pápež na nich uvalil cirkevnú kliatbu, kým nevrátia výkupné za anglického kráľa vo výške 200 000 strieborných. A obaja tieto peniaze pochádzajúce z najväčšej vydieračskej kauzy v stredoveku už minuli. Aj Filip August bol varený vo vlastnej šťave. Richard levie srdce získal za 5 rokov všetko čo stratil späť. A dokonca aj svoju sestru vydal za grófa z Toulous, tá sa do neho zamilovala. Potom sa cisárom stál Richardov synovec, a nadviazal diplomatické styky s povedané dnešnými názvami grófom Belgická, Holandska. Týmto francúzskeho kráľa Richard dokonalo izoloval,  dokonca aj uvalil obchodné emgargo.

 

Vojna unavovala ako aj kráľa Filipa, tak aj Richarda. Richard navrhol trvalé mierové riešenie. Za manželku pre syna francúzskeho kráľa navrhol svoju neter, dcéru kastílskej kráľovnej, jeho sestry. Nanešťastie, kráľ Richard bol zabitý v boji. Jeho mierový plán uskutočnila jeho matka Eleonóra Akvitánska len pár mesiacov po jeho smrti. Ale aj tak to nezabránilo rozpadu Plantagenetovskej ríše.  Na trón nastúpil Ján Bezzemok, ktorý mal v povahe si znepriateliť každého Raz v jednej hádke so svojim synovcom, vojvodom Artúrom Bretanským svojho synovca umlátil na smrť, keď bol opitý. Tento zločin nezostal nepotrestaný. Tentoraz Filip August, asi už napravený, Normandiu Bezzemkovi odňal v roku 1204. V roku 2114 kráľ Ján pomocou koalície nemeckého cisára a belgického grófa zaútočili na kráľa Filipa, aby Normandiu získali späť. Ale tu už vis maior bola na Filipovej strane, vyhral nad nimi.

 

„Sme Francúzi!“ Povedal kráľ Filip, otec tohto národa. Považovaný za jedného z najgeniálnejších kráľov tejto krajiny. Poddaným sa za jeho vlády žilo dobre. Ale nanešťastie prišiel rok 1223, keď Filip zomrel na maláriu. Po jeho smrti sa začalo uvažovať nad jeho svätorečením, ale jeho neusporiadaný súkromný život – s manželkou žil oddelene, a mal aj milenku sa od toho konania upustilo. Jeho anglický rival Richard levie srdce je za to maľovaný na oknách po mnohých kostoloch v celom Anglicku.

 

 

 

 

Najnovšie vedecké prieskumy o Richardovi levie srdce

05.08.2024

Najnovšie prieskumy o Richardovi levie srdce ukazujú, že svoju krajinu nezanechal v dlhoch, dokonca jeho krajiny boli najväčšou veľmocou v Europe po ekonomickej aj vojenskej stránke. Po rokoch výskumov túto legendu, že kráľ Richard iba mával mečom a bol nadšený bojovník a dobrodruh vyvracajú historici ako napr. James Holt, že Richard osobne čítal listy z Anglicka, mal [...]

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

Rakúsky kancelár Karl Nehammer

Záplavy odplavili aj morálku? Rakúsky kancelár vyzval pre povodne na pauzu v kampani, ale sám v nej pokračoval

16.09.2024 21:21

Nehammer argumentoval, že treba všetku energiu a pozornosť sústrediť na zvládnutie prírodnej katastrofy a pomoc tým, ktorých zasiahla.

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

Europarlament / Europoslanci /

Leyenová predstaví zloženie eurokomisie. V europarlamente si pripomenuli vyčíňanie povodní

16.09.2024 19:57

Europoslanci sa spolu s predstaviteľmi eurokomisie zúčastnia na kľúčovej rozprave o pripravenosti EÚ konať v prípade prírodných katastrof.