Založ si blog

„Vhodná práca“

Zákon o službách zamestnanosti

§ 15 Vhodné zamestnanie

§ 15
Vhodné zamestnanie
(1) Vhodné zamestnanie na účely tohto zákona je zamestnanie, ktoré zohľadňuje zdravotný stav občana, prihliada na niektorú z jeho kvalifikácií, odborné zručnosti alebo druh doteraz vykonávanej práce.
(2) Vhodné zamestnanie na účely sprostredkovania zamestnania podľa tohto zákona je zamestnanie, v ktorom týždenný pracovný čas nie je kratší ako polovica z ustanoveného týždenného pracovného času.
(3) Vhodné zamestnanie si občan hľadá sám, za pomoci úradu alebo za pomoci právnickej osoby alebo fyzickej osoby podľa § 11 ods. 2 písm. b) až e).
Netreba si robiť ilúzie, že smerackú vládu po rokoch vystriedala pravicová. Aj keď politici, úradníci žijú z daní, teda z našich daní. Nič sa nezmení. Ohľadom štátnych úradov voči nám občanom. Je to vzťah nadradenosti úradov a podradenosti stránok, občanov. Upravuje to zákon o Správnom konaní prijatý ešte z čias Franca Jozefa, z roku 1967. Odvtedy bol iba novelizovaný. Tu treba hľadať príčiny, prečo je tu nadradenosť úradov voči nám. Máme iba povinnosti, nie práva, všetko musíme dokladovať, preukazovať. V Rakúsku, Švédsku sa úrady správajú inak. Aj oni majú nadraďovaniu moc, výkonnú, udeľujú sankcie. Ale sú na to, aby občanom slúžili, a skutočných narušiteľov trestali. Nie niekoho, kto niečo zabudne. Alebo len buzerovať a pokutovať. Vid ako sa tu zakladá živnosť, postup rôznych úradov voči malým podnikateľom. Ale nie o týchto inštitúciách je článok.
Nie je zlý úradník, dobrý úradník. Aj človek s pevným charakterom robí iba to, čo mu káže šéf. Ak má strach o svoje deti. Účty platiť treba. Ten koná iba to, čo mu prikáže jeho šéf, zákon, interná smernica
.
A taký pojem vhodná práca. V zákone ako vidíte je definovaný tak skromne. Pár vetami. Podrobnejšie je vhodná práca definovaná v interných smerniciach na úradov práce. Pred pár rokmi bolo pravidlo, že zamestnanec nemusí prijať prácu, ktorá je viac ako 45 km od miesta jeho trvalého pobytu. Že ju môže odmietnuť. A teraz som počula pár prípadov, že doslova dajú pred evidovaného nezamestnaného ponuku pracovného miesta z východného Slovenska, aby išiel pracovať na západné Slovensko – priemyselné parky. Neplatí už ani to, že má deti. Počula som prípad, že nezamestnaný musel prijať prácu na západe, aj keď sa stará o dieťa. To nezaujíma nikoho, že čo bude s bytom.
A keď má nezamestnaný starších rodičov, musí prácu prijať. Obstojí iba vtedy, keď má papier, že sa o nich stará. Aj zdravotné dôvody sú otázne. Aj osoba, ktorá má narušený nočný spánok, je podľa lekára úradu práce, vhodná na prácu v noci, a ku tomu v Bratislave.
Na ministerskej stoličke Richtera vystriedal Milan Krajniak. Netreba si robiť ilúzie. V tomto smere sa nič po smere nezmení. Tento systém vyhovuje každej vláde. Čím viac vyradených, tým lepšie. Jedine čo sa odstráni, sú tzv. falošne vyradení. Tí čo poberajú dávku, a sú vyradení. Veď na nízke percento nezamestnaných sa dobré pozerá a potom chváli.
Takýto povýšenecký model vyhovoval každej vláde. Ale odbornosť na úradoch práce klesá z roka na rok.
Nanešťastie je definícia Vhodné zamestnanie iba ukážkou, ako sme odkázaní. Pred pár rokmi do interných smerníc doplnili pojem vhodná práca aj to, že môže ísť o stovky km od domova. A občania chcú byť s úradmi čo najmenej v kontakte, iba nevyhnutne, tak si nežiadajú prečítať príslušné smernice. A v médiách sa hovorí, že Slováci nie sú veľmi právne uvedomelí. Neprečítajú si ani zmluvu poriadne. A potom majú mať vedomosť, že nejaké interné smernice existujú? Prečo úrady neinformujú občana o jeho právach?
Odborníkom na porušenie práv zamestnancov sa už vyše dekádu zaoberá JUDr. Mária Ritomská, predsedníčka OZ, Inštitút ochrany ústavných práv.
Inštitút ochrany ústavných práv –
právna osveta pre občanov
Mailové kontakty:
mariaritomska@stonline.sk
ioup.riesenia@gmail.com
JUDr. Mária Ritomská – predsedníčka OZ tel. č.: 091095358

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Fico

Fico chce prešetriť prideľovanie spisov na Najvyššom súde. Prideľujú sa transparentne, kontrola bola arogantná, odpovedá Šikuta

24.04.2024 16:51, aktualizované: 17:25

Podľa šéfa Smeru je podozrivé, že najcitlivejšie veci pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20, aktualizované: 18:00

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.