Založ si blog

Nie je také dôležité pracovať, ako informovať iných o tom, že pracujeme

Autorka Marika Ritomská, editorka som ja.

O projekte Dôstojné pracovisko vo verejnej správe sme sa mohli viac dozvedieť dňa 7. 11. 2019 na medzinárodnej konferencii v Prahe, ktorú organizoval Mobbing Free Institut v spolupráci  s Ministerstvom práce

sociálnych vecí Českej republiky, so Štátnym úradom inšpekcie práce, a Verejným ochrancom práva. Hneď v úvode sme si všimli obrovský posun našich českých kolegov v boji so šikanou na pracovisku. Z jednotlivých výskumov šikany na pracoviskách v Českej republike nám experti zo štátnych úradov priblížili, ako sa denne na nich obracajú zamestnanci rôznych profesií, rôzneho veku i spoločenského postavenia a žiadajú pomoc v oblasti šikany, mobbingu a bossingu. Je to možné? U nás sa o šikane ani len  nepíše.

Najčastejšie trpia obete nedocenením pracovného výkonu, neustálou kritikou, zadávaním nezmyselných úloh, ohováraním, ponižovaním, zosmiešňovaním, sabotovaním ich práce. Najhoršie skúsenosti majú so šikanovaním pracujúci v olomouckom a moravskosliezskom kraji, na treťom mieste je Praha. So šikanou sa stretáva 1, 6 miliónov obyvateľov Českej republiky. Jedna desatina obetí navštívi psychiatra. Šikana v práci je príčinou jednej pätiny všetkých samovrážd. Aj napriek tomu, že je zložité sa jej brániť české štátne úrady si uvedomili, aké zdravotné, sociálne a ekonomické následky spôsobuje ignorácia tejto pliagy 21. storočia. A spustili projekt Dôstojné pracovisko. Je chybou, že slušnosť, dobré vzťahy medzi ľuďmi sa vytratili zo spoločenského a verejného života. Je to výzva a boj za kvalitu ľudského života.

Tak ako na Slovensku ani v Čechách šikana, mobbing, bossing nie sú upravené v českom právnom poriadku. Ale na rozdiel od nás na pomoc v boji so šikanou na pracovisku slúži aj Verejný ochranca práv, ktorý ročne dostáva 400 sťažností týkajúce sa práva na rovnaké zaobchádzanie v práci.

Zahraničná expertka z Nemecka zistila, že šikanovanie u našich západných susedov ročne spôsobuje pätinu samovrážd, stratu 1,7 miliardy pracovných hodín a stratu 50 miliárd eur. Úspech v boji so šikanou  dosiahlo Švédsko, kde úroveň šikany predstavuje 1 %. Tu sa najlepšie praktizuje prevencia a eliminácia šikany na pracoviskách.

Vzťahové problémy na pracoviskách sú podľa štúdií všetkých prednášateľov dnes hlavnou príčinou stresu a  jednou z dôležitých príčin rastúcich nákladov na zdravotnú starostlivosť.

Kuriozitou zlej firemnej kultúry sa stal prípad žalobkyne voči žalovanému – Technickej univerzite Ostrava. Na základe rozsudku Okresného súdu Ostrava sa žalovaný mal ospravedlniť odbornej asistentke katedry pozemného staviteľstva za vulgárne reči a šikanózne zachádzanie. Vulgárne reči a šikanu musela 5 rokov znášať odborná asistentka katedry pozemného staviteľstva. Je otázkou, ako by sa naši sudcovia „zapotili“, ak by sankcionovali našich poltikov za vulgárne reči a šikanózne zachádzanie.

Veď si len pripomeňme – u nás na Slovensku stále „maskujeme“ mobbing lekármi, psychiatrami –  títo sa „skrývajú“ za indiferentné diagnózy ako je napr. depresia, stres, či neuróza a iné, alebo za somatické diagnózy ako je žalúdočná dyspepsia, srdcová neuróza – čo sú už absolútne zavádzajúce diagnózy a spôsobujú „sociálnu slepotu“. To znamená, že spoločnosť vôbec nevníma zhubnosť mobbingu – ani oficiálne, ani štatisticky, ale ani empaticky. Ak by vnímala, tak by na konferencii nechýbalo aj naše Ministerstvo práce, sociálnych vecí, rodiny SR.

Spolu s našimi českými kolegami spoločnými konferenciami prispievame k šíreniu osvety a monitoringu patologických vzťahov, lebo sa stali fenoménmi patologických útokov na vybrané obete. Aká je motivácia a spokojnosť v zamestnaní, aké sú dnešné potreby ľudí vo vzťahu k práci, aké je uznanie ľudí v práci, aké je ich osobné naplnenie a pod. o tom na ďalšej spoločnej konferencii  o 5 mesiacov v Prahe.

Zavolajte nebo napíšte. Poradíme. Naša pomoc je bezplatná Pokiaľ viete o ľuďoch, ktorým by naše rady mohli pomôcť, povedzte im to  – takto sa nám prihovára Verejný ochranca práv pomocou letákov, plagátov, mailov, informačnej linky každý pracovný deň plne si uvedomujúc dôležitosť svojho poslania.

Nie je také dôležité pracovať, ako informovať iných o tom, že pracujeme.

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.