Založ si blog

Kosem historická a Kosem seriálová – Magneficient centuri Kossem

Na Slovensku každý pozná turecký historický seriál sultán Sulejman. Ak ho odvysiela televízia, alebo píšu tom seriály média solídne, či menej solídne články o predstaviteľov hlavných rol. Tie akoby žili svoj život, mediálny život. A sultán Kossem, voľné pokračovanie Sulejmana, ten seriál akoby už nebol, nežil. Veľa Slovákov ho nepozná. Lebo ho nedávali médiá. Poznajú ho iba fanúšikovia tohto seriálu.
Seriál Kossem sa odohráva v prvej polovici 17. storočia. Hlavnou postavou je tu poplašená Anastasia, ktorú na príkaz ešte stálej krásnej Sofie, sultanovej babičky unesú. Chcela sa zavďačiť svojmu vnukovi. Jej úmyslu neboli altruistické, ale mocenské. Viac o postavách, deji je tu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Muhte%C5%9Fem_Y%C3%BCzy%C4%B1l:_K%C3%B6sem

Prvé desať diely budúcu vodkyňu otomanskej ríše, defacto sultána tu hrala Nurgül Yeşilçay. Pojašená, neskrotná 14 ročná Anastázia si ťažko zvyká na nové postavenie otrokyne. V seriáli spravila „kariéru“ za pár mesiacov. Aj keď opakovane bola poslaná ku mladému sultánovi, tiež dieťa, 14 ročný nový sultán Ahmet I. na noc, iba sa rozprávali. Jej unoskyňa aj ochrankyňa Sofia jej chcela dvihnúť sebavedomie. Jej kaderník Anastasi ukázal ako sa ma správne česať, obliekať. Keď sultán Ahmet dostál osýpky. Vlastne bol to jed, ktorý osýpky vyvolal, sultánka Sofia už o Anastasiu stratila záujem. Mala dôležitejšie záujmy. Dosadiť na trón svojho ďalšieho vnuka, aby mohla vládnuť ríši, a navyše utekala pred rozzúrenými janičiarmi.
V skutočnosti ku stretnutiu Anastasie a Ahmeta došlo prozaickejšie. Bola unesená z gréckeho ostrova, dcéra právoslavného kňaza. Mala 14 rokov, bola vzdelaná, krásna. Pre hárem ako stvorená. Uniesť ju mohli ako 12 ročnú. Príprava na rolu sultánovej spoločnice si žiadalo aj prípravu veľa mesiacov. Láska medzi nimi vznikla.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ešte Anastázia ako neviniatko. Taký divoký anjel so svojou láskou Ahmetom.

 

 

 

Beren Saat  hrala Kossem asi od 10 dielu po koniec prvej série. Z poplašenej, vzdorovitej, s nízkym sebavedomým sa zmenila na ráznu ženu. Za jedinú noc blondínky sa stala brunetka, s rovnakým nevinným, aj keď menej prihlúplym . Kráčala ako blondýna ochotná obetovať svoj život, za záchranu milovaného Ahmeta. Na nádvorí stáli vzbúrení poddaní. Zázračne ju pred guľkou z pištole ochránil talisman od derviša. Od tejto filmovej scény Anastasiu hrala Beren Saat.
Vrátila sa ako panna zázračnica, ktorá zachránila hárem pred skazou. Vyslúžila si obdiv všetkých z háremu. Touto príhodou odišla aj časť jej nevinnosti, spyšnela a stala sa arogantnou. Vedomá si svojej krásy. Aj keď prichádzali otrokyne do háremu, boli utrápené, odtrhnuté od rodín, pomýšľali alebo sa pokúšali o samovraždu. Ak prežili kruté háremové podmienky – život otrokýň nemal veľkú cenu, tak postupne sa menili na sebavedomé. S jediným cieľom – stráviť noc u sultána. A porodiť  mu šeheradého. Získali by tak veľké postavenie, aj keď časom by za to všetky zaplatili krutú daň. Nová matka sultána podľa tradícii vydala príkaz, aby popravili udusením všetkých synov predošlého sultána. Krutá, ale účinná prevencia. Historická Kossem prešla takouto premenou, zo zlomenej otrokyne ku sebavedomej favoritke sultána Ahmeta. História jej pripisuje asi 8 detí. Sultánka Sofia v seriály vtipne jej povedala, že ty máš toľko synov, že ani nevieš ktorý je tvoj? Takto reagovala na Kosseminu vetu, že aj Ahmetov syn od inej favoritky je jej syn, lebo prišiel pri vzbure o matku.
Seriálový život Kossem ustavične ničili život Sofia, babička sultána, Handan sultán – matka sultána Ahmeta a Halime, favoritka Ahmetovho otca. Bola tam kopa pučov, jeden druhého sa snažili zniesť zo sveta. Kossem poslednú kvapku nevinnosti stratila, keď navštívila čarodejnicu s čiernou mágiou, aby uzdravila Ahmeta. Bosorka od nej žiadala, že za Ahmetovo vyliečenie zaplatí smrťou svojich najbližších. Prakticky Kossem urobila pakt s diablom. Jej prvá vražda bola, keď Sofia dala otráviť jej otca, aby ju vytrestala. Kossem nepristala na jej vydieranie. Potom už nebol problém Kossem niekomu siahnuť na život.
V skutočnosti: Sultánky Sofia a Handan sultán Kossem ponižovali a chceli ju od Ahmeta oddeliť. Ale Ahmet urobil preventívne opatrenia, aby sa tak nestalo. V sériali sa Handan otrávila, aby ju syn nedal popraviť, v skutočnosti zomrela na žalúdočné problémy. Aj Sofia, možno s vnukom nevychádzali, zomrela vo veku 70 rokov. Sofia bola veľká priateľka a obdivovateľa Alžbety II.

 

 

 

 

 

 

 

Iskender/Şehzade Yahya bola postava, ktorá prvú sériu dejovo obohatila. Zo začiatku to bol veľký ochranca Nastasie/Kossem. Bol do nej zamilovaný. Chránil ju. Dokonca aj zahladil stopy vraždy jednej s Ahmetových konkubín. Sofia sultán ju použila špeciálne proti Kossem, aby na ňu sultán zabudol. A stalo sa to takmer. Ale bolo už neskoro, keď Kossem prišla na to, že to je jej vlastná sestra. Nadobudnutím moci sa Kossem správala ako práva Sultánka so všetkou aroganciou ku otrokom ako ku Iskenerovi, ktorý jej tak veľa pomohol. Najhoršie to bolo, keď zistila, že Iskender janičiar bol syn sultánsky Sofie, ktorý prežil ako jediný z 22 popravených bratov. V skutočnosti Iskender s Kossem nemal nič spoločné, a nebol to syn sultánky Sofie.

Po smrti sultána Ahmeta 1617 Kossem bola vyhostená do starého paláca, kde odchádzali vdovy po sultánoch. Boj o moc medzi Halime sultán, vdovou po Ahmetovom otcovi a Kossem mohol prebehnúť ako v seriály. Kossem išlo o život jej synov, a Halime by tento krutý príkaz vykonala. Ale práve vďaka Kossem sa od toho upustilo, na výnimky. Keď jej najmilší syn Murad, nechal popraviť svojich súrodencov.
Prvá séria o Kossem sa skončila happyendom. Potrestali všetkých zradcov, vrahov jej nevlastného syna Osmana. Aj keď historický Osman popravil syna Kossem, odpustila mu. Kossem bola profíčka na štátne puče. Poštvala proti Osmanovi janičiarov, ale nechcela ho zabiť. Ale vymklo sa jej to z kontroly. Historická Halim bola popravená na príkaz Kossem, aj vezír Kara Davud Paša bol kruto popravený. Tak Kossem sa stála regentkou svojho miláčika Murada.  Hurá.

Zaujímavé postavy boli v prvej sérii Zülfikar Aga – veliteľ janičiarov, neskôr manžel Hümaşah Sultan, dcéra sultán Sofie. Tieto dve zamilované postavičky boli iba fiktívne. Ďalšou „priateľkou“ Kossem bola Fatma Sultan, ktorú v seriály na príkaz sultána Ahmeta popravil jej manžel Boşnak Derviş Mehmed Paša. Fatma bola fiktívna. Ale Derviš Mehmet Paša bol sultánovi ako otec, napriek tomu, že Devšivoi bola dokázaná korupcia, sultán ho  nechal popraviť.

Nurgül Gültekin ako Kossem: Prvý diel druhej série sa začal mučením väzňov, kde si hlboko v starovekých katakombách. Kossem vyštartovala ako fúria bohyňa pomsty, aby svoje nervičky vyliala na nevinných drahých porcelánových vázach. Už dospelý syn, prestal sa držať mamičkin sukní, keď ju dekrétom odvolal z postu regentky. Vyjadril jej veľkú vďaku. Táto temperamentná reakcia Kossem bola reálna. Bola to šalená nervačka. Aj v seriály aj skutočnosti ju syn prehliadol. Chcela moc, a on by bol ako jej figúrka. Ale nebol žiadny slaboch, aby sa nechal ovládať ženou. Ich vzťah v seriály postupne sa zhoršoval, až do takých rozmerov, že svojho syna nechala otráviť. V skutočnosti ich vzťah nebol dobrý. Lebo sa na neho hnevala, že ju odstavil od verejných vecí a za smrť jej dvoch synov. V seriály sa ho pokúsila zvrhnúť z trónu a dať do zlatej klietky, ale pochybujem, že by v skutočnosti si to mohla dovoliť. Ďalším dôvodom ich zhoršených vzťahov v seriály aj v skutočnosti bola jeho krutosť. Napríklad trest smrti iba za pitie alkoholu, fajčenie. Sám ako obyčajný poddaní chodil po meste, a keď videl, že niekto porušil jeho príkaz, osobitne ho zabil. Kossem bola známa svojou charitou, súcitom ku chudobným. Preto ju ľudia milovali. Nikomu neodmietla pomoc, sama podávala obedy chudobným. Bola veľmi aktívna, a frustrovaná, že nie je pri moci. Napriek zhoršeným vzťahom, svojho syna Murada mala najradšej.
Seriál dôveryhodne rozobral psychiku Murada, traumatizujúceho chlapca, ktorému išlo stále o život. Prisahal, že bude slabých chrániť, a bude spravodlivý. Ale jeho strach, že ho niekto zvrhne, bol stále väčší, až prerástol do paranoje, preto aj začal sa opíjať vínom. Nakoniec ochorel na cirhózu. V seriály bol temný jazdec, ktorý ho moril v snoch. Nakoniec to bol on sám, bojoval proti sebe. Nechcel byť krutý, odolával, ale krutým sa stál. Na krutú dobu bol príliš krutý. Ale spravodlivý. Akurát keď išlo o jeho osobu, chľastal a chlastal. Ale za jeden pohár vína, sám zabil vinníka.
V prvej a druhej sérii Kossem trpela stratou svojich blízkych so zmluvou s diablom. Prišla o otca, o kamarátky, o synov, dcéry, alebo ju opustili. Zaplatila za desať rokov šťastia s Ahmetom. Aj keď také šťastie v seriály, nebolo šťastím, ale neustaly stres, že ju vyhodí iná krajšia ako ona, alebo večné intrigy Sofie, Handan, Halime. Chudáka Mustafu, nervovo chorého používali ako zbraň proti Ahmetovi.
V skutočnosti ju postihli tragédie: manžel jej zomrel na týfus, jej synovia boli popravení, Murad sa prechlastal na smrť. Posledný syn Ibrahim ju poslal do vyhnanstva, mal jej dosť. Aj jedna z jej dciér Atike držala palce s Muradom a neskôr s Ibranimom. Ich vzťah aj seriál dosť dobre opísal.
Gevherhan Sultan ktorá v desiatej časti druhej série si pred matkou a celým dvorom prebodla srdce, aby sa pomstila Muradovi, matke, sestre Atike za zmarenú lásku. V skutočnosti táto seriálová trpiteľka, prežila aj smrť svojej matky. Bola pár krát vydatá. Rovnako aj Atika, tá bola asi až 8 krát vydatá ako herečka Liz Taylorová.
Sultán Murad a jeho rodinná tragédia v seriály: jeho favoritka Ayse, v seriály vykreslená ako ohrnutá nešťastná ženská, ktorá nakoniec zabila seba a ich tri detičky. V skutočnosti po Ahmetovej smrti sa venovala charite. Zomrela prirodzene. A pravda je, Muradovi zomrelo veľa detí, na túto dobu to bolo bežné.
Seriál oživila aj divoká Amazonka z Uhorska Farya, ktorá sa utiekala pod ochranu sultána Murada. Napriek problémom ich láska pretrvala až do jej násilnej smrti, keď ju dala zabiť Kossem. Aj táto bojovníčka s mečom, bola iba fiktívna postavička. Jej predloha bola šalená nerváčka Roxana, favoritka Murada. Aj tak som prekvapená, že taký násilnícky, šialený Murad strpel a neprizabil takú semetriku. Aspoň oživila dej.
Sultán Murad sníval, že sa stane veľký vládca ako jeho predchodca Sulejman. Dobil Bagdad, to už ako naložil s porazenými ako to bolo zvykom aj u kresťanských víťazov, mesto vypáliť, vyplieniť, pozabíjať a znásilňovať a získať nových otrokov. Už vtedy chlastal. Ale mučenícku smrť akú si želal, nedosiahol. Musel čakať pár mesiacov, kým umrel na cyrhózu pečene.
Mne sa osobne páčila postavička Sinana, v skutočnosti bol vysokopostavený jezuita. Jeho zámery však boli dosadiť princa Bajezida na trón. A to všetko robil z lásky ku jeho matke. Život im doprial pár roky šťastia, ale skončil sa kruto. Na vlastné oči videl ako jeho lásku uškrtili, potom ako zabili Bajezida. A on žil iba pre pomstu. Skončil zabitý pri hrobe svojej milovanej. Sinan bol iba fiktívny, nejestvoval.
Sultán Murad sa ku koncu vlády stával čoraz krutejším, bol tyranom. Kossem fyzicky zachránila poprave svojho najmladšieho syna Ibrahima. Murad o pár dní zomrel. V seriály bolo vnesená mystika ako matka ho čaká v posmrtnom živote ako anjel, aby ho upokojila. Všetko je poznačené nadzemskou hudbou a monológom sultána. Nadprirodzené mysteriózne zábery tam bolo viacej.

1640 nastúpil na trón Ibrahim. Ale na rozdiel od brata bol veľmi nevyrovnaný, o štátne záležitosti sa nestaral, to riadila jeho po moci bažiaca mamička a jeho vezír Kemankeş Mustafa Paša. Štyri roky prešli ako voda, a Ibrahim si povedal dosť, mamička už mu rozkazovať nebude. Ukázalo sa to ako chyba. Na dvor mu pribudlo mnoho podivínov  bažiacich po moci. Vzhľadnm na to, že Ibrahim bol po celý svoj mladý život ohrozený na živote, na vlastné očí videl popravu svojho brata, a sám sotva unikol. Preskočilo mu. Jeho favoritky od neho ťahali peniaze, ako dane, ktoré boli určené pre štát. Rozmáhala sa korupcia. Potom si zobral dakého pofiderného felčiara, ktorý mu nabulikoval do hlavy, že sobolia kožušina ho urobí nesmrteľným. Jeho zlý vzťah s matkou mohla mať aj jeho konkubína a syn, ktorý sa nenarodil v haréme. Kossem ho chcela odpratať kdesi do Egypta. To mohlo byť aj historicky pravdivé. Jedna z jeho manželiek, teda hlavná manželka malá kultúrne vystupovanie a vynikala eleganciou, bola to Turhan. Potom čo jej syna z jedným jeho záchvatou šialenosti hodil do fontány, bála sa ho. Plánovala jeho zvrhnutie, aj popravu. Preto sa neskôr pridala ku Kossem. Ale obe sa len potrebovali, nemali sa radi. Ibrahim sa nahneval a mamičku poslal do izolovaného zámku pri Istanbule. Mohla byť rada, že ju neposlal do Egypta. Tak Kossem svoju moc v haréme strácala. Moc Turhan stúpala. Ak prišla Kossem späť do Istanbulu, hárem bol rozdelený. Otroci nevedeli koho poslúchať. Na strane Turhan stál aj hlavný čierny eunuch, Sulejman. Na strane Kossem časť janičiarov. Janičiari sa začali búriť, chceli smrť ich sultána Ibrahima. Za nedbanlivosť, za rozmáhajúcu sa korupciu, hladomor, ekonomický krach. Kossem bolo bolestivé ho dať zamknúť, v seriály to bolo do čiernej temnej miestnosti. Jeho nárek trhal všetkých obyvateľov háremu. Nakoniec Kossem vydala príkaz ku jeho poprave. Podľa záznamov dôvod ku odstaveniu Ibrahima z pozície sultána bolo aj to, že na príkaz svojej favoritky nechal utopiť celý hárem, asi 200 dievčat. Jedno z nich však prežilo a rozpovedalo o tejto masovej vražde. A že bol zvrátený a znásilňoval konkubíny. V seriály ho zobrazili iba ako zraneného, traumatizujúceho, ktorý chcel, aby ho niekto mal rád. Možno sa to stalo, možno nie.

Kemankeş Mustafa Paša tiež strategická postavička v druhej sérii sultán. Platonicky zamilovaný do Kossem. Popravený sultánom Ibrahimom roku 1644. Samozrejme, že Kossem podplatila katov, a miesto jej platonickej lásky tam odvysol niekto iný. Kemankeš Paša žil potom pár rokov v utajení, aby sa potom postavil na čelo vzbury proti Ibrahimovi roku 1648. Ale keď uplatnil výhradu svedomia proti zavraždeniu dieťaťa, rozzúrená Kossem ho vyhnala z paláca. Objavil sa v pravú chvíľu, keď ju trebalo chrániť pred Turham. Kemankes Mustafa zomrel pri obrane Kossem s jazmínom v ruke. Prišiel za ňou v posledný deň života Kossem bez srdca. V jej milovanej záhrade zakvitol jazmín a vyhasnutej Kossem vrátil srdce. Jazmín dala vykopať po Ahmetovej smrti. Historický Kemnakeš Mustafa Paša bol spolupracovník Kossem, ale nebol zachránený. Bol popravený. A ešte dve roky pred svojou smrťou konvertoval ku kresťanstvu. Takže jeho ožívenie v seriály bolo iba fiktívne.

Keď ešte chceli šialeného Ibrahima zbaviť moci, Kossem trvala na tom, že ona sa stane regentkou Mehmeda IV. syna Turhan. Dve sliepky nemohli byť na jednom smetisku. Jedna druhú plánovala  zniesť zo sveta. Najmä potom, čo Kossem chcela dať svojho druhého vnuka na trón. Pôvodne Kossem svojho vnuka neplánovala jedom zniesť z tohto sveta, ale od frustrácie už ďalej nemohla. Zavraždiť Turham nebolo tak ľahké. Kossem už nemala také silné postavenie ako pred vyhnanstvom.

V hlave sa jej zrodil hrozný plán, zabiť svojho vnuka. Ako to v seriály povedala, vzdala sa pre verejné dobro svojho syna Ibrahima, tak nemá už problém ani svojho vnuka. Jeden odíde, druhý príde. Dá tam bábku, aby uu poslúchala. Moc bola pre ňu drogou. Jej spoločníca Meleke hatum uplatnila výhradu svedomia a varovala Turham sultán. Našťastie chlapca sultána zachránili. V seriály bolo, že výhradu svedomia uplatnila Lalezár, pravá ruka Kossem. Rozzúrená Kossem vypočula jej obvinenie. Vôbec nebrala do úvahy, že Lalezar konala iba morálne. Brala to ako zradu, nechala ju uškrtiť, a hodiť do Bosporu. Dlhoročná vernosť charakternej slúžky nebrala do úvahy. Lalezár tiež bola iba fiktívna postava.

Frustrovaná Kossem urobila poslednú zúfalú vec. Vykonať puč, v tom mala bohatú prax. Ale tentoraz zabudla, že jej moc medzi janičiarmi oslabila. Časť z nej sa pridala ku Turham. Keď to už vytriezvená Kossem zistila, že janičiari ju chcú zabiť na čele so strašným Sulejmanom – hlavným čiernym eunuchom v haréme. Utekala kade ľahšie. Rýchlo sa dostať do úkrytu v podzemí. Ale nebola dosť opatrná, kúsok jej drahej látky zostal v tajných dverách. Janičiari pod vedením hrozného Sulejmana ju našli. Nádhernú korunu jej zhodili z hlavy. Ona rázne zvolala, že čo si to dovoľujú, je to Valide sultána. Nemilosrdne ju ťahali von z podzemnej miestnosti na denné svetlo. V seriály ju dotiahli do hlavnej miestnosti háremu, aby videla svojich mŕtvych prívržencov. Kým ju takto pomedzi mŕtvoly ťahali, ona viedla monológ o svojich pocitov. Potom ju zrazili na kolená, a začali ju škrtiť, ona sa v duchu povzbudzovala, preber sa Kossem. Videla ako sa na jej drahocenné šaty vrchli služobníci, ktorí prisahali vernosť Turham. A Kossem sa vrátia do života. Vylákané slúžky uskočili preč. Potom druhý raz ju janičiar začal škrtiť záväzom. A Kossem opúšťala svoje telo. Svoj monológ zakončila slovami že už cíti pokoj a je sultána umučená, zavraždená. Z poschodia sa pozerala na ňu Turham sultán a potom so zadosťučinením si dala na smaragdový prsteň, ktorý uškrtenej Kossem možno odsekli aj s palcom. Možno to podobne mohlo aj prebiehať v skutočnosti aj takto.
Nová vládkyňa  Turham povedala, že nebude bezcitná vrahyňa detí, nedá žiadneho šeherazedeho popraviť. Ujala sa moci, a vládla veľkolepo.

 

 

 

 

 

 

 

 

Telo Kossem previezli do starého paláca, aby ho pripravili na pohreb. Na druhý deň ju pochovali za veľkého žiaľu ľudu. Smútok nad Kossem Istanbulčania držali tri dní. Nikomu neodmietla pomoc, a svojich otrokov po troch rokov otroctva prepustila na slobodu.
Taliansky veľvyslanec sa o Kossem už v rokoch vyjadril: Ona není stará, ona je krásna. Aj jej hladká tvár akú mala v 60 ke, mohla vyzerať ako v tom seriály.
Kossem z pernamentných stresov dostala cukrovku. To bolo dôvod jej zhoršeného zraku po 50 ke.

Vo filme si Kossem veľa krát opakovala, že koná iba to čo musí, aby tak učíčikala vyčítky svedomia, keď páchala zločiny. Zrejme si tak túto vetu opakovala aj v skutočnosti.

Videjko na pobavenie: https://www.youtube.com/watch?v=HsPNDdAi7K0 

 

Všetky tri herečky hrali Kossem v rôznych oblastiach jej života.

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00, aktualizované: 08:19

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.