Založ si blog

Dominik Hatiar a jeho 20 ušľachtilých nápadov ku životnému prostrediu

Osobne mne sú ukradnuté politické strany. Sú aj tak na figu. Ich výstrelky a nezodpovednosť zaplatíme aj tak my Občania. Smer a jeho koaliční partneri čo dobabrali, to budúci Progresívci, Za ľudí, KDH, Olano napravia tak, že z nás aj gate už stiahnu. Lebo ani na to už nebudeme mať. A určite si aj platy zvýšia. Ako noví Slušní primátori tak spravili minulý rok.

Dominik Hatiar kandiduje za stranu Progresívne Slovensko. Vyskakuje mi jeho platená reklama na fb. Zaujal ma svojím videom s názvom Zelené predsavzatie  https://www.facebook.com/DominikHatiar/videos/2946956785335476/

 

Na jednej strane s pánom Hatiarom súhlasím. Výzve svojich troch blízkych kamarátov, aby robili tiež eko šetrenia. Okay. Zelená vlna resp. eko je módna aj dobrá vec. Schvaľujem mu, aby ľudia kupovali solárne panely, dali si zatepliť dom, nepoužívali sušičky prádla, veľa teplej vody. 20 tipov má vo videu. Ale podotýkam, že v panelákoch často vypínajú teplú vodu, tak ľudia sa sprchujú aj v studenej vode.

Ale na druhej strane je aj riadne out of reality. Tento pán pochádza  z rodiny, kde zrejme rodičia zarobia viac ako takých 2000 e mesačne, keď si môžu dovoliť kúpiť solárne panely. Taký solárny panel stojí vraj 3 000 e.  Bežní ľudia majú problém si kúpiť aj riadnu automatickú práčku, a to si často kupujú na splátky, a nie ešte kupovať nejakú sušičku na prádlo. Väčšina Slovákov sotva si ani účty nestíha mesačne platiť, a nie snívať o dovolenkách na druhom konci sveta. Bežný Slovák nemá ani na dovolenku tu na Slovensku, kde sú ceny drahšie ako v zahraničí, a nie ešte aby chodil relaxovať kdesi do Thajska.

Pán Hatiar vidno z jeho rozprávania, videí, pohybuje sa vo svete, kde mladí nemajú problémy s peniazmi. Vyzýva svojich kamarátov, aby používali vlaky, MHD, bicykle, chodili pešo. Dobrý nápad. Aspoň mladá generácia myslí eko, aj keď je to módny trend, je to ušľachtilé.

Ale znova musím pána Hatiara uviesť do reality: Neviem ako v bratislavskom kraji je MHD, vlaky, autobusy mimo Bratislavy, v akých intervaloch chodia. Ale na mnohých mestách na východnom Slovensku je to mizerné. Napríklad Trebišov. Tam ani MHD nie je, ak človek vystúpi z vlaku a nemá auto. Ide peši aj tri kilometre. Rožňava. Tam sa už železničná stanica má tak zúfalo málo cestujúcich že ani bufet nemá. Vlády SR obmedzili aj tie málo vlakov čo tam chodia. A ku tomu, ak by človek vystúpil z vlaku v Rožňave, tak putuje aj päť km do mesta. A taký dôchodca myslíte pán Hatiar alebo mamičky s malými deťmi, by to utiahli podľa týchto ekopravidiel? A majú aj autobusy. Išla som pár krát na výlet do Muráňa. A cestovali ste diaľkovým autobusom cez Rožňavu? Najme na konci víkendu? Mamičky s trojročnými deťmi si ani nemali kde sadnúť, bol preplnený. A tieto mamičky dodržiavajú Vaše ekorady, chodia autobusom, ale určite nie dobrovoľne. Buď ich nemá kto autom hodiť, lebo manžel má auto, používa do práce. Z týchto miesto je hrozná doprava. A ako sú na tom Košice? Teraz cena lístka zdražela o 50 percent. 40 centové lístky sa zrušili. Aj tu v druhom najväčšom meste Slovenska, doprava není ideálna resp. intervaly. Spoje sú tiež preplnené. Pán Hatiar a poznáte Košice? Tieto majú 22 mestských časti. Spojenie cez stred Košíc, Sídlisko KVP, Furča ako tak sa to dá povedať, že chodia častejšie. Ale také Šebaštovce Šaca, Krásna, Barca. Do Barce našťastie ide aj električka, a autobus.  Tam chodia dva razy do  hodiny, a raz za hodinu. Tak múdry človek ak má auto, tak radšej pôjde tým autom. A viete, že aj spoje MHD v Ke sú kazové? Stalo sa mi veľakrát, bus meškal a do desiatich minút poslali druhý náhradný. A spomeniem aj košickú SAD, Slovenskú autobusovú dopravu. Viete ako často chodia autobusy z Košíc napríklad do dedín v vzdialenosti 20 km? Každé dve tri hodiny! Tak to iba zúfalý človek, ktorý nemá auto, vodičský preukaz alebo peniaze, ide autobusom. Ani ten není lacný. A je preplnený. A čím menšie mesto, tým horšie. Resp. čím ďalej od Bratislavy, tým horšie.

A zamestnanci priemyselných parkov v Košiciach sa bohužiaľ ani ekologicky správať nemôžu. Piati si sadnú do autá a zložia sa na benzín. Lebo vlaky aj meškajú. A zamestnávateľa to  nezaujíma, že meškáš. je to tvoj problém, máš padáka. A vlaky sú aj plné asociálov, sú zle vybavené, špinavé a drahé. Jazda piatich v jednom aute je asi rýchlejšia, pohodlnejšia.

 

A vlaky? Z KE chodia do Bratislavy asi 8 vlakov denne? A čím ďalej od Bratislavy, tým aj s vlakmi je to horšie. Okrem hrôzostrašného škaredého výzoru, aj ohrozujú nás občanov. Horia. A bohužiaľ je dosť častým javom, vlak stojí dve tri hodiny. Lebo zúfalý človek, ktorý má dlhy, chudobu, nevie uniesť krutosť denného života si takto drasticky ukončí život.

Chvalabohu kopa študentov stredných škôl aj vysokých sú na svoje pomery slušné. Ak chce človek s niekym vychádzať, nemôže druhého haniť. Kopa mladých sa angažujú aj v sociálnej sfére, ekologickej, náboženskej. Ale títo zrejme žijú v realite, na školu a svoje potreby si zarábajú. A zrejme ich rodičia nemajú na sušičku prádla, nemajú na solárne panely, a ani zateplenie domov.

A čaká ich tu neradostná budúcnosť, buď tu není práca alebo je mizerne platená a za hrozných pracovných podmienok. Aj na toto sa zamerajte, nie každý mladý mal možnosť ísť do Bruselu ako Vy. A títo ľudia, ak nemajú známosti, na kandidátku sa vysoko nedostanú.

Tému mobbing tu rieši Marika Ritomská.  https://www.facebook.com/jozef.chlebik.79/videos?lst=100002017162180%3A100003772968152%3A1577626672 dokumentarista je tu Juraj Chlebík: Videá sa spravidla venujú mobibngu, ukrivdeným ľudom. Realita Slovenska je ľahostajnosť úradov ku ľuďom.

A Vaše módni eko snaha je ušľachtilé, to schvaľujem. Ale je to aj tak málo. Predsa pani Čaputová je z Progresívneho Slovenska, a dokonca môže apelovať na bruselské orgány, aby zabránili európskym gigantom v kozmetike, móde, potravinách nivočiť životné prostredie v Ázii, Afrike. Tu je odkaz na dokument o výrobe rífli, ako sa tým ničí životné prostredie: https://www.youtube.com/watch?v=erMddN04pEQ

. Všetky firmy idú do chudobných krajín, a o prácu pripravia domácich ľudí. A páči sa mi aj Váš nápad nakupovať oblečenie v secondhandoch, kupovať zeroodpad, a nakupovať eko, resp. kvalitné potraviny, odevy, kozmetiku u našich výrobcov. Ale znova Vás uvediem do reality: Prevažná časť Slovákov musia kúzliť, aby prežili mesiac ekonomicky. Tak tým sme ako rukojemníci kupovať lacné šmejdové karcinogénne potraviny, odevy, kozmetiku od obchodných reťazcov. A tak ničiť našu planétu.

A prezident, ka u nás nie je nezávislý. Či to bol pán Kováč, Schuster, Gašparovič, pani Čaputová, toto ich tričko, zmyš lanie im zostalo aj v úrade. A prezident má byť predovšetkým štátnik, nie politik. Byť štátnikom je reálne, byť nezávislý politicky je iba ilúzia. Štátnik myslí na iných a budúce generácie. Je to fikcia, aby bol prezident nezávislý politicky. Pani Čaputová má veľký potenciál, aby na Brusel apelovala,  aby sa  veľké firmy chovali eko.

Návrat ku ekológii resp. šetrenie planéty nemá byť ekoterorizmus ako napríklad mi pripadala aj reportáž na RTVS. Podľa bruselských úradníkov hnojivo – amoniak ničí našu prírodu. Chcú zakázať, aby poľnohospodári hnojili svoju úrodu. Akýsi úradník z EÚ vyhlásil, že poľnohospodári predsa poberajú dotácie, a nech nesú aj zodpovednosť ku životnému prostrediu. Ale ako zničiť škodcov? Dá sa to? Škodcovia im požerú úrodu a poľnohospodári môžu svoju živnosť rovno zabaliť. Ak chcú zakázať amoniak, nech dajú dotácie na hnojivá, ktoré neničia zem. Poľnohospodárstvo je veľmi neistá sféra – zlé počasie, jeden okamih a je po úrode. A na druhej strane Bruselu nevadia genetické upravované potraviny? To zabíjajú ľudí, alebo týrané sliepky dopované chémiou? Do toho nezasahujú? Do bežných ľudí zasahujú, a tomu sa hovorí ekoterorizmus. A veľké firmy môžu ničiť životné prostredie. A Brusel nezaujíma, že jeme podradné potraviny? karcinogénne, nosíme karcinogénne odevy?

 

 

 

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.