Seriál Sulejman sa veľmi nelíši od historického Suljmana v tom, že favoritky boli schopné všetko urobiť preto, aby si zachovali jeho lásku. Bol to aj boj o prežitie. Krutý osmanský zákon umožňoval novej Valide Sultán resp. sultánovi vydať beštiálny príkaz zabiť všetkých svojich bratov a ich mužských potomkov.
Krutosť v háreme palácového Topkapi je zjemňovaná romantikou, krásnymi milostnými básňami, vzájomnou príťažlivosťou medzi niektorými hlavnými postavami seriálu, hudbou.
Pre lásku schopné aj vraždiť
Každé mladé dievča, ktoré priviedli ako otrokyňu do háremu, bolo zväčšia nevinné. Keď malo to „šťastie“, porovnala by som to s ruskou ruletou, dostalo sa do blízkosti Sulejmana. V háreme žilo okolo 3500 žien, ktoré mali na starosti omnoho praktickejšie činnosti, než sa predvádzať pred sultánom. Ruská ruleta, na jednej strane mali favoritky šťastie ako Hurrem, Firuze, lebo ich poctil fešný sultán, na druhej strane boli vystavené mirakulóznym intrigám. A nakazili sa nemocou zvanou bezcharakternosť.

 

 

Seriálová Firuze, ktorá teraz má slušivú ofinku a svojskú módu v skutočnosti existovala. Volala sa Filane, a bola z paláca vypovedaná. Firuze bola v seriály zo začiatku nevinná, pokiaľ sa Hurrem nepokúšala ju zavraždiť. Hurrem už bola ostrieľaná háremová vlčica. Firuze z nenávisti prisahala Hurrem pomstu, nedotiahla ju. Z paláca ju vypovedali. Možno by si svoj charakter úplne pokazila ako Hurrem, ktorá v seriály, zrejme aj v skutočnosti mala na svedomí životy mnohých otrokýň v háreme. Keď bola Hurrem z niečoho obvinená, stačilo to hodiť na niektorú z otrokýň. alebo, ak dala otrokyni príkaz, aby vykonala špinavú prácu a odhalili ju. Potom otrokyňu popravili. Ako sa hovorí, že Hurrem bola vrahyňa a intrigánka so svedomím. Vraždila a intrigovala, iba keď musela, na rozdiel od iných favoritiek, ktoré súcit nemali ani čo by sa vošlo do malička.

Ibrahim Paša a nešťastná Hatiče.
V seriály Sulejman chcel Sulejman svoju sestru vydať za milého, ale chorľavého učiteľa jeho syna. Hatice bola vášnivo zamilovaná do Ibrahima Pašu, ktorý jej skladal básne. Počas vojnových ťažení láska Ibrahima a Hatice pripomínala rytiersku sladkú romantiku, ktorá bola sa skončila šťastlivo, ich sobášom. Po niekoľkých rokoch doľahla krutá realita, keď ju Ibrahim Paša podviedol s háremovou slúžkou Niger, s ktorou mal dcéru. Žiaľ a sklamanie naplnilo srdce psychicky labilnej Hatice nenávisťou a krutosťou. Dieťa našťastie nedala popraviť ako to v záchvate hnevu prisahala, zverila ho do výchovy istej slúžky. Niger by boli popravili, keby nezakročila Hurrem. Toto bolo v seriály. V skutočnosti bolo známe, že manželstvo Hatice a Ibrahima nebolo ku koncu jeho života veľmi šťastlivé. Ako ho Hatice milovala, zomrela dva roky po jeho poprave. Asi by prežila menej vášnivej lásky, ale jej manželstvo by bolo šťastlivé, keby si zobrala toho učiteľa, syna istého pašu za manžela.

http://www.habergastesi.com/magazin/haber/8974/muhtesem-yuzyil-bitiyor-mu.html

Odvrhnutá Mahidevran
Sultán Sulejman v seriály a ani v histórii veľkým džentlmenom nebol. Ženy striedal ako ponožky. Pre Hurrem krúto zanedbal Mahidevran. A potom Hurrem zanedbal pre zajatú španielsku princeznú Izabelu Fortunatu, Firuze. Ale Hurrem nebola Mahidevran, poradila si s tými dvoma.
Bol historický Sulejman neverný svojej milovanej Hurrem ako v seriály? Trpela skutočne jeho avantúrami? Niektoré historické pramene píšu, že bol jej verný.