Založ si blog

Uväznené v zlatej klietke

Citát Alžbety Rakúskej nazývanej Sissi: „Manželstvo je nezmyselná inštitúcia. V pätnástich rokoch je človek predaný, vysloví prísahu, ktorej nerozumie a ktorej sa nemôže zbaviť 30 a viac rokov.“

Princezná Diana /1961 – 1997/ a cisárovná Sissi /1837 – 1898/, každá žila v inej dobe, a predsa mali spoločné veľa – manželstvo im nevyšlo, povrchná aristokratická spoločnosť ich neprijala, nerozumeli si so svojimi svokrami a obe zomreli tragicky, smútili za nimi davy ľudí. Obe ženy milovali slobodu, neznášali prísne dvorné etikety. Sissi bola posadnutá svojím zovňajškom, lady Di módou a bulímiou.

Mladosť

Sissi – Alžbeta bola najobľúbenejšou dcérou bavorského vojvodu Maximiliána a Ľudovky, ktorá bola sestrou rakúskej cisárovnej Žofie. Vášnivo milovala jazdu na koni, neskôr bola pokladaná za najlepšiu jazdkyňu na svete. Okrem toho rada plávala. Celé dní trávila so svojím otcom v prírode. Zlom v jej živote nastál, keď bola pozvaná, aby sprevádzala svoju matku a sestru Helenu – Nene do Rakúska, ktorá sa mala zasnúbiť s mladým a pekným cisárom Františkom Jozefom. Osud rozhodol inak. František Jozef sa zaľúbil do krásnej a spontánnej Sissi, než do jej staršej a nudnej sestry Heleny. Mladí zaľúbenci nedbali na rady svojich rodičov, keď na pozíciu cisárovnej sa hodila Nene, ktorá bola na povrchný a konzervatívny život vo Viedni lepšie pripravená než Sissi. 15 ročná Sissi si uvedomila svoj „omyl“, keď už bolo neskoro, že život cisárovnej je ako život v zlatej klietke. Svoje rozhodnutie už nemohla odvolať.  O rok neskôr už sa plavila loďou dole Dunajom do Rakúska, kde na ňu čakal zamilovaný cisár.

Diana – na rozdiel od Sissi nepoznala šťastný rodinný život. Jej rodičia sa rozviedli.  S oboma rodičmi však vychádzala dobre. Vášnivo milovala módu, bola plachá a hanblivá. Nedosahovala príliš dobré študijné výsledky. Po ukončení dievčenskej školy vo Švajčiarsku začala učiť v materskej škôlke. Od svojho detstva sa kamarátila s mladšími súrodencami princa Charlesa. Nebolo prekvapujúce, keď neskôr práve Dianu vybrali Charlesovi za manželku. Svojím výberom zdanlivo submisívnej Diany urobili kráľovná Alžbeta chybu, ktorá ich neskôr strpčí život im, no najmä Diane.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Princ Charles mal už roky ľúbostný pomer s vydatou Kamilou Parkerovou Bowlsovovu. Obaja mladí ľudia sa vášnivo milovali, ale kráľovná Alžbeta nechcela povoliť, aby sa jej syn – dedič trónu oženil s rozvedenou. Kráľovná Alžbeta mala v kompetencii povoliť rozvod a následné manželstvo, bolo by to ušetrilo mnoho trápenia jej syna, lady Diany.

Manželstvo

Manželstva týchto dvoch žien boli počiatkom ich ťažkých psychických porúch.

Sissi sa vo veľkolepých bielych svadobných šatách vydala vo Viedni za cisára v apríli 1854. Už ku prvým konfliktom medzi ňou a jej svokrou došlo na svadobnej hostine, keď Sissi nemala biele rukavičky. František si zo solidarity dal ich tiež dole.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zo začiatku sa novomanžel zastával Sissi pred svojou matkou, neskôr už nie. Ich svadobná noc nevyšla, Sissi sa nevedela uvoľniť, keď ju cez kľúčovú dierku sledovala jej vlastná svokra Žofia. František zobral svoju manželku do zámku neďaleko Viedne, kde konečne z nej na tretí deň urobil svoju skutočnú manželku. Napriek panovačnej a žiarlivej svokry, povrchnej atmosfére Viedne bolo manželstvo zo začiatku šťastlivé. V roku 1855 sa im narodila prvá dcéra Žofia,  o rok neskôr Gizela. Po štyroch rokoch po svadbe vytúžený následník trónu Rudolf, v roku 1867 dcéra Valéria.

Lady Diana sa v roku 1981 v bielych šatách pošitých drahými kameňmi vydala za princa Charlesa. Kráľovský protokol bol až tak formálny, že nevesta mala zrátané koľko krokov má urobiť ku oltáru, ako sa usmievať, ako mávať – tzv. dieťatko. Na rozdiel od Sissi, ktorej bolo dožičené byť s manželom šťastná aspoň jeden, dva roky, Diane to nebolo dopriate vôbec. Charles sa s Dianou oženil, ale hlboko v svojom srdci miloval len Kamilu. Pre Dianu vo svojom srdci  nemal miesta. Diana odhalila počas ich svadobnej cesty, že Charles udržuje  ľúbostný pomer s Kamilou. Tak sa začali jej psychické poruchy. Začala si sama ubližovať. Raz sa dokonca pokúsila o samovraždu, ale ktovie, či tých pokusov nebolo viacej. Napriek tomu mu už o rok 1982 porodila prvého syna princa Viliama. O dva roky priviedla na svet aj svoje druhé dieťa princa Harryho. Existujú klebety, že princ Harry je synom majora Hewitta, s ktorým už v roku 1987 nadviazala  ľúbostný pomer. Existuje fyzická podobnosť medzi princom Harryom a Hewittom.

Traumy a následný vznik psychických porúch

Sissi upadla hlboko do depresii, keď jej zomrela najstaršia dcéra Gizela v roku 1857. Soľ do rán jej sypala svokra, ktorá jej vyčítala, že by dcéra nezomrela, keby sa s ňou netúlala po Uhorsku. Vzťah medzi manželmi sa začal zhoršovať, napriek ich láske. Sissi bola úplne nová žena – uzavretá do seba, začala držať diéty, zriadila si telocvičňu, kde si odbúravala stres. Keď s manželom opustili Viedeň, znova bola tá stará veselá Sissi, do ktorej sa zamiloval. Sissi sa čoskoro stála neprítomnou cisárovnou, zistila, že pobyt mimo Viedne jej prospieva. Napriek občasným neverám ju František miloval. Posledná tzv. labutia pieseň bolo, keď Sissi zmierila nepriateľstvo medzi Maďarmi a Rakúšanmi. V roku 1867 bola korunovaná so svojím manželom za Uhorského kráľa a kráľovnú. Vtedy prežila svoje skutočne posledné šťastné chvíle. V tom roku sa jej narodilo posledné dieťa Valéria, ktoré milovala najviac zo svojich detí.

Po smrti svojho prvého dieťaťa Žofie Sissi rezignovala na výchovu svojich deti, čo spôsobilo, že sa jej syn Rudolf a dcéra Gizela odcudzili. Poslednú krutú ranu Sissi dostala, keď jej syn Rudolf spáchal so svojou milenkou samovraždu v roku 1889. Synovu smrť si kládla za vinu, odvtedy sa obliekala iba do čierneho, často myslela na svoju smrť, túlala sa po svete ako  bludná duša iba v sprievode dvoch dvorných dám. Nenašla nikde pokoja. Obávala sa, že dostane rodovú duševnú poruchu, ktorou trpel jej bratranec bavorský kráľ. Chodila na rýchle túry, jedla zmrzlinu a pila mlieko. Prestala veriť v boha, začala vyvolávať duchov .

Lady Diana s manželom princom Charlesom napriek problémom v manželstve na verejnosti budili dojem ideálnej rodiny. Často sa fotili so svojimi malými synmi. Diana sa začala sama poškodzovať už počas svadobnej cesty, keď rukou úmyselne rozbila sklo na dverách. Súkromia jej nebolo vôbec dopriate. Dovolenku  na stárobylom hrade Barmoral v Škótsku netrávila rada. Radšej niekde pri mori. Kráľovská rodina bola pre temperamentnú Dianu škrobená a rezervovaná. Sissinej dobe neexistovali vrtlníky, z kadiaľ mohli novinári svoju prominentnú obeť fotiť pre bulvárne plátky. Diana paparazzov priam priťahovala svojimi šatami, ktoré boli pridrahé aj pre najbohatšiu rodinu na svete, akou Windsorovci sú. Diana milovala módu. Priatelila sa s mnohými ľuďmi so šou biznisu, čo sa znova nepáčilo kráľovskej rodine. Princ Charles trpel komplexmi, že matka mu nechce odovzdať kráľovský trón. Jeho záujmy boli pokojnejšie než Dianine – záhradkárčenie, rybolov a poľovníctvo. Nakoniec tu bola aj rozdielnosť názorov na výchovu ich synov medzi manželmi. Svoje manželské problémy už nemohli pred verejnosťou skrývať. Diana začala trpieť bulímiou. Nakoniec boli v roku 1996 Charlesa Diana rozvedení. Ich rozvodové konanie sa začalo v roku 1991.

 

Smrť

Sissi bola v roku 1898 zavraždená anarchistom Luigiom Luggienim vo Švajčiarsku pri Ženevskom jazere. Smrť ku nej bola milosrdná.  Spolu so svojou dvornou dámou sa chystali nastúpiť na parník, keď v tom do nej drgol jej vrah a bodol ju 30 cm pilníkom. Sissi hneď na mieste nezomrela, iba zamdlela. Necítila žiadnu bolesť. Zomrela vo svojej hotelovej izbe o necelú hodinu. Správa o zavraždení cisárovnej Sissi rozplakala každého. Dokonca aj chladne pôsobiaci František Jozef sa zavrel do svojich komnát a hlasno plakal. Na pohrebe bola cítiť zvláštna atmosféra, akoby si všetci ľudia boli rovní. Sissi uložili do kláštora Kapucínov po boku jej milovaného syna Rudolfa, s ktorým sa po rokoch bezcieľneho blúdenia na večnosti znova stretla. O 18 rokov ku ním pribudol aj ich manžel a otec cisár František Jozef I.

Lady Diana sa cítila byť po rozvode šťastná. Začala nový vzťah s egyptským podnikateľom Dody al Fayedom. Ich šťastie netrvalo dlho. Obaja štvaní paparazami sa snažili pred nimi utiecť. Dňa 30. augusta vo veľkej rýchlosti štvaní 11 novinármi na motorkách vodič nabúral do 13 stĺpa v tunely. Iba lady Diana ešte žila, keď ju v hrozných bolestiach prenášali do nemocnice. Srdce mala miesto ľavej strane na pravej, pľúca stlačené. Zomrela po operácii o piatej hodine nad ránom. Jej smrť sa stála predmetom mnohých špekulácii. Jednou z nich bolo, že jej smrť si objednala sama kráľovná Alžbeta. Skutočne, čím sa kráľovná Alžbeta voči nebohej Diane previnila, bola jej nedostatočná úcta. Nevyhlásila štátny smútok, nechcela jej vystrojiť štátny pohreb. Kráľovná Alžbeta sa obhajovala, že Diana už bola súkromnou osobou. Na tlak verejnosti jej vystrojila štátny pohreb. Rozlúčiť sa so Sviecou vo vetre /túto skladbu zložil na Dianinu počesť spevák Elton John/ prišlo až 3 milióny ľudí.

Na záver: Cisárovnú Sissi a princeznú Dianu toho spájalo veľa, aj keď žili v iných storočiach. Obe robili charitu, ľudia ich zbožňovali. Obe boli pre skostnatený kráľovský dvor príliš revolučné. Napriek ich ťažkej povahe, ich srdce bolo na správnom mieste.

 

 

 

 

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

čaputová

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

16.04.2024 08:28

Čaputová navštívi aj jediné slovenské pamätné miesto spojené s protifašistickým odbojom.

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Vzácny verdikt: Ruský súd priznal miliónové odškodné pozostalým po obete policajného mučenia

16.04.2024 08:03

22-ročný Ilnaz Pirkin spáchal samovraždu v októbri 2017 krátko potom, čo ho pustili zo strážnice v Nižnekamsku.

Trump Hush Money

V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali

16.04.2024 07:50

Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd v trestnom konaní.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Fico vyzval Dolinkovú, aby zabezpečila výstavbu nemocníc. Zostávajú jej dva roky, odborníci sú skeptickí

16.04.2024 07:30

Opozícia rezortu vyčíta zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien, ustupovanie koaličnej SNS či záujmom finančnej skupiny Penta.