Založ si blog

Fridrich II. Veľký – Vojak a milovník umenia 1712 – 1786

Fridrich II. sa narodil 24. januára 1712. Jeho otec bol pruský kráľ Fridrich Wiliam I. z rodu Hohenzollernovcov.  Jeho matka bola Sophia Dorothea Hannoverská.

Okrem titulu Fridrich II. Veľký,  ho nazývali aj ľudovo Fritz alebo Old Fritz /Starý Fritz/.

Despotický otec

Pruský panovník Fridrich Wiliam svojho syna vychovával pevnou rukou, až to časami hraničilo s tyraniou. Zo svojho syna chcel mať dokonalého vojaka. Fridrich sa naučil čítať a písať, ale mal prísny zákaz naučiť sa latinský jazyk. Okrem prísnej militantnej výchovy sa mu dostalo aj prísnej náboženskej. Fridrichova matka však synovi dodávala odvahu, aby sa naučil latinský, samozrejme tajne. Jeho guvernantka Madame de Roucoulle a učiteľ Duhan dohliadali, aby si osvojil vzdelanie vo francúzskom jazyku, hudbe, filozofii, literatúre. Fridrich mal veľmi dobrý vzťah so svojou sestrou Wilhemínou. Vzťah s otcom mal čím ďalej, tým horší.  Ako osemnásť ročný sa rozhodol utiecť na lodi so svojím najlepším priateľom Hans Hermann von Katte do Veľkej Británie ku svojmu strýkovi Georgovi II. Róbert Keith vyzradil úmysly svojho brata a korunného princa Fridricha utiecť do Veľkej Británie pruskému kráľovi. Fridrich Wiliam hneď na to kázal svojho syna aj s priateľom zatknúť.  Dokonca zvažoval trest smrti pre svojho syna, korunného princa. Nakoniec sa rozhodol, že syna nechá uväzniť. Na trest smrti odsúdil  Hansa Hermanna von Katte. Po niekoľkých mesiacoch princ Fridrich dostal od svojho otca milosť. V meste Küstrin, kde bol donedávna väznený, začal študovať štátnu správu a vojenstvo. Otec mu dovolil sa vrátiť v novembri roku 1731 do Belina, aby sa mohol zúčastniť sobáša jeho obľúbenej sestry Wilhemíny.

V roku 1733 sa Fridrich uchádzal o ruku budúcej rakúsko – uhorskej cisárovnej Márie Terézie. Odpoveď však bola negatívna. Toho istého roku dvanásteho júna sa oženil s princeznou Elisabeth Christine z Brunswick-Bevern.

Fridrichove reformy

Fridrich sa stál kráľom v roku 1740 po smrti svojho otca. Ako panovnícke heslo si zvolil „„Som prvý sluha môjho štátu.“. Skoro vstával a neskoro chodil spať. Svojím 46 ročným panovaním získal titul Fridrich II. Veľký a stál sa prvý osvietenecký a absolutistický vládca v Prusku. Prusko sa za jeho vlády stálo veľmocou, ktorej sa obávali susedné štáty. Urobil významné zmeny v mnohých oblastiach. V právnej oblasti zrušil mučenie a zaviedol „Allgemeines Landrecht“ , ktorý upravoval občianske a obchodné vzťahy. Urobil reformy v poľnohospodárstve  napr. nariadil sadenie zemiakov, repy, nechal kopať kanály. Zaviedol povinnú školskú dochádzku, dal postaviť stovky škôl. Zaviedol princíp rovnosti – pred štátnym orgánom bolo s každým zaobchádzané rovnako. Sudcovia v Prusku sa považovali za najčestnejších v Európe. Mal tolerantný prístup k náboženstvám, ale nie ku Židom. Dosť dôležitú reformu sa mu nepodarilo presadiť – zrušenie nevoľníctva. Za jeho vlády dosiahli novinári malý stupeň slobody, čo nebolo v tej dobe zvykom. Zaviedol systém nepriamych daní, čo sa neskôr ukázalo byť výhodnejšie než priame dane.  Na podporu zamestnanosti podporoval budovanie manufaktúr.

Vojenské výboje

Jeho prvý vojnový konflikt sa začal v roku 1742, keď odmietol uznať dedičské právo rakúskej panovníčke Márie Terézie na Sliezske zeme. V tom istom roku vtrhol do Sliezska, aby sa ho zmocnil. Mária Terézia bola v tom istom roku pri Chotušiciach porazená, i napriek tomu, že jej pomáhali Francúzi.  Mária Terézia mu odstúpila Dolné Sliezsko. Následne zdedil niekoľko ďalších území.  Čoskoro na to sa proti Fridrichovi vytvorila koalícia vytvorená štátmi: Rakúsko – Uhorsko, Rusko a Francúzsko. V roku 1756  sa začala tzv. sedemročná vojna, keď Fridrich napadol Sasko.  Dobitím Saska sa stál z jedných najmocnejších panovníkov v Európe. Koalícia Rakúska, Ruska a Francúzska utrpela prehry pri Leuthene /dnešné Poľsko/, pri  Kunnersdorfte. Mária Terézia bola nakoniec nútená sa vzdať. Sedemročná vojna sa skončila v roku 1763.

Prusko sa stálo ešte väčšou mocnosťou, keď sa Fridrich Veľký v roku 1772 zúčastnil spolu s Rakúskom a Ruskom na delení Poľska. Prusku pripadlo Brandenbursko a Východné Prusko.

Úvahy o jeho sexuálnej orientácii

Veľa historikov si myslí, že Fridrich Veľký bol homosexuál, prinajmenšom bisexuál. Túto teóriu potvrdzujú niekoľko faktov. Jeho manželstvo s Elisabeth Christine ostalo bezdetné. Po smrti svojho otca v roku 1740 ju náhle opustil. Po celý život mal srdečný vzťah s francúzskym filozofom Voltairom, ktorý bol častým hosťom v jeho obľúbenej rezidencii Sanssouci, blízko Postdamu. Jeho vzťah ku manželke však nie je spoľahlivým dôkazom jeho homosexuality, resp. bisexuality. Do sobáša s Elisabeth Christine ho nútil jeho otec. Ako sa v liste svojej sestre Wilhemíne napísal, že nie je lásky a priateľstva medzi kráľmi. Z nastavajúceho manželstva bol tak nešťastný, že uvažoval o samovražde. A práve otcova smrť mu umožnila odísť od manželky.  Dokonca niektorí historici si myslia, že to mohli vymyslieť Fridrichovi neprajníci.

Ďalším, no nie celkom presvedčivým dôkazom bolo, že maľby v jeho sídle v Sanssouci znázorňovali lásku muža k mužovi z obdobia starovekého Grécka.

Na záver

Fridrich Veľký zomrel 17. augusta v kresle vo Sanssouci. Na jeho želania ho pochovali do jednoduchého hrobu blízko vinohradu neďaleko paláca v Sanssouci.. Fridrich Wiliam II. /jeho brat/ nariadil, aby jeho telesné pozostatky boli uložené po boku ich otca v krypte kostola v Postupine.

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.