Založ si blog

Internet ako dvojsečná zbraň

Ešte nikdy v minulosti si ľudia neboli tak blízki a zároveň tak vzdialení ako teraz v dobe vyspelej počítačovej techniky. Keď som si zaviedla internet, ja som tiež mala taký skvelý pocit, že mám celý svet pre sebou. Ešte pred niekoľkými desaťročiami naši predkovia, keď chceli vidieť svojich pribuzných, naštartovali starú embečku, trabant, či fiat a šli niekoľko desiatok až stoviek kilometrov za nimi. Alebo si zatelefonovali. Teraz stačí prísť k písaciemu stolíku, zapnúť si PC, internet a stačí komunikovať.  To keby boli tušili naši predkovia, že aké možnosti nám prinesie výpočtová technika. Za posledné dva desaťročia vývoj výpočtovej techniky napreduje veľkými krokmi. Možno i najbohatšie inštitúcie majú problémy si zaobstarať novinky z výpočtovej techniky. A výrobok, ktorý sa v roku 2009 hrdil titulom najnovším je v roku 2010 už zastáralý. Toľko o pokrokoch vo výpočtovej technike.

Internet je vynález, ktorý umožňuje spojiť ľudí z celého sveta. Veľmi využívanou časťo internetu je jeho komunikačná časť. Túto komunikáciu zabezpečujú napr. spoločnosti: Skype on, ICQ, Facebook, Chat a ďalšie. Túto časť využívajú predovšetkým mladí ľudia. Internetové portály ako Facebook , Skype on, ICQ, majú svoj vznik a vývoj:

Facebook

je rozsiahly webový systém založený 4. februára 2004 Markom Zuckerbergom počas štúdia na univerzite. Pôvodne slúžil len študentom Harvardskej univerzity. Mark ho spustil zo svojej internátnej izby. Naprogramovanie mu vraj trvalo iba dva týždne. / cit. Z webovej stranky Wikipedia.

Tento systém umožňuje ľuďom vzájomne konunikovať.

Skype on, ICQ

Toto je bezplatná forma telefonovania pomocou internetu.

Youtube – je internetová databáza filmov, krátkych videí nahrávaných webovou kamerou či programov snímajúcich obraz obrazovky. Založil ju roku 2005 Chad Hurley. / cit. Z webovej stranky Wikipedia.

Toto sú len niekoľko z druhou internetovej komunikácie, ja som spomenula len tie, ktoré sa podľa môjho názoru najviac využívajú v našich končinách.

Facebook dokonca využívajú i veľké firmy  na výber svojich zamestnancov. Táto forma je menej formalnejšia, než pri ústnom výberovom konaní. Uchádzač o zamestnanie sa tam lepšie uvoľní.  Mám viacerých známych, ktorí sú zaregistrovaní na facebooku. Majú tam svoju fotku, základné údaje, meno, bydlisko. Kedysi nás rodičia učili, že sa nemáme rozprávať s cudzími ľuďmi, nehovoriť im svoje osobné údaje. A teraz stačí sa zaregistrovať, naťukať pár údajov a svoje osobné údaje „vytrúbiť“ do celého sveta. Takže toto je v hrubom rozpore, čo nás učili naši rodičia. Teraz mladšia generácia nemá obavy porušiť ponaučenia svojich rodičov. Osobne nemám nič proti tomu, že ľudia chcú takto nadviazať kontakty s inými ľuďmi, dokonca táto forma môže priniesť i veľa dobrého. Ale má to i druhú stránku mince – môžu túto formu zneužiť – pedofily, vrahovia, sekty. Nebezpeční sú najmä pre mladistvých aj dospelých, najmä opustených, naivných, ľahkomyselných.

Ďalšou veľkou nevýhodu je postupne odcudzenie sa. Na začiatku svojho článku mám vetu, že ľudia nikdy neboli tak blízko a tak ďaleko od seba. Internetová komunikačná sieť je veľkým prínosom pre starých a chorých ľudí, alebo pre ľudí v nemocniciach, alebo čo sa doma nudia, alebo pre tých hanblivejších, ktorí sa ostihajú nadväzovať kontakty. A šetrí i čas v dnešnej uponáhľanej dobe. Táto forma je veľmi nápomocná i pre manželov, pre členov rodiny, ktorých prinútila veľká nezamestnanosť opustiť svoje rodisko a odísť za prácou buď do Bratislavy alebo do zahraničia. Takto rozdelení ľudia môžu spolu komunikovať dokonca i pomocou webkamery, a je to zdarma. Lacnejšie ako telefón z mobilu, či pevnej linky.

No treba si dať pozor. Ani tieto internetové sociálne siete nemôžu nahradiť fyzický kontakt.
Veľké nebezpečenstvo hrozí najmä mladistvím žijúcich v panelákoch, ktorým rodičia prichádzajú až večer z práce a potom nemajú na nich čas. Mladiství si takto vytvoria svoju vlastnú realitu, lepšie povedané realitu v realite. Pomocou internetových sociálnych sieti nadväzuje kontakty s inými ľuďmi. Komunikuje nimi len formou mikrofónu alebo chatu. A postupne stráca fyzický kontakt s inými kamarátmi. Ako hovorí stará ľudová múdrosť: „Zíde z očí, zíde z mysle“. Až sa potom hovorí o závislosti na internete.

Mne sa páči na stránke Wikipedia to, že dopredu upozorní ľudí, že obsah nejakej témy je uražlivý a vulgárni.

Na záver dodám, že sú i mladí ľudia, ktorí sa venujú športu, pravidelne chodia darovať krv / najmä na stredných školách. A jeden z takýchto mladých mi povedal, že je taká doba. Ktorá si žiada robiť veľa vecí na internete.

No bohužiaľ, i ja som veľa na internete, keď píšem na nejakú tému, ako si najlacnejšie a najrýchlejšie zohnať materiál na danú tému? Len cez internet.  Ale zas nie všetko, historické materiály musím čerpať z kníh, trojrozmerných, nie na nete. Ale je na nás, či dovolíme, aby si z nás internet urobil svojich otrokov.

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.