Založ si blog

Ako najlepšie (ne)vyhorieť

Syndróm vyhorenia sa najčastejšie vzťahuje na prácu. V odkaze na článok popisuje zamestnania, kde to najčastejšie dochádza. Priebeh, fázy vyhorenia.

Syndróm vyhorenia sa dá aplikovať aj na prílišne nadšenie, „snívanie o niečom“. A presne ku zlomu dochádza, keď je rozpor medzi ideálmi a skutočnosťou. Vyhorenie sa dá aplikovať aj na ľudské vzťahy, spraviť niekomu radosť. A potom sklamanie.

Nadšenie sa pre niečo a potom sklamanie je veľmi nebezpečná, deštruktívna vec. Dlhodobý stres sa vyrovná aj smrti. Čo sa týka následkov. Sklamanie, nenaplnenie cieľa sa nemôže rovnať straty blízkeho človeka. Ale mám na myslí, dôsledky, následky.

Človek má snahu pomáhať iným, a popáli sa, ak ho ten podvedie, komu pomáhal. Potom zatrpkne. Aj to je nebezpečné.

Morálny človek veriaci v hodnoty, v praxi sa sklame, že to tak nechodí. A príkladov je veľmi veľa. V iných krajinách je duševné zdravie kladené medzi priority. Tu sa považuje za luxus. Alebo platí, občan urob si všetko sám. Vyrieš si všetky problémy sám.

Nebezpečné je prílišné nadšenie pre mladého človeka: absolventa strednej, vysokej školy. S chuťou začína pracovať, časom pocíti zlé pracovné podmienky, podrazy. Alebo keď aj má dobré pracovné podmienky, ale pracuje s ľuďmi. Obetuje sa pre pacientov, ako ošetrovateľ, a ideál ho časom opustí – vyhorenie, popis v odkazu na článok.

Vyhorenie – sklamanie môže postihnúť aj ostrieľaného človeka, ktorý toho veľa zažil, je reálny. Ale veľmi prežíva trápenie svojich pacientov, klientov. Vedie to ku zosypaniu sa.

Keď idealistický absolvent policajnej akadémia, študent práva nastúpia plniť svoje poslanie: A zistia ako praxi na Slovensku fungujú zákony. Musíš poslúchať svojho šéfa. Nevymožiteľnosť zákonov. Tolerovanie nekalých praktík nadradených kolegov. S týmto sa musia idealistickí absolventi vyrovnať alebo odísť preč. Aby ich syndróm vyhorenia nepostihol úplne. Následky sa ťažko odstraňujú.

 

https://sk.wikipedia.org/wiki/Syndr%C3%B3m_vyhorenia

 

Marika Ritomská sa venuje oblasti pracovného práva už veľa rokov. Rieši porušenie pracovno-právnych predpisov. Robí osvetu voči mobbingu. Kontakt na Mariku je: ritomskamaria@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.