Založ si blog

Téma, ktorá znepokojuje pápeža

autorka ja Marika Ritomská, editorka ja

A s informáciami sme zase na Slovensku zaostali. Márne sme hľadali v médiách správu o prebiehajúcom sympóziu o mobbingu.. Mobbing – či už virtuálne alebo fyzicky – je témou, ktorá tiež znepokojuje pápeža.

Uviedol to prezident José María del Corral Pápežskej nadácie „Scholas Occurrentes“. Prvýkrát sa koná veľké stretnutie vo Vatikáne, v ktorom „YouTuber“, zástupcovia sociálnych médií, intelektuálov a akademických pracovníkov budú diskutovať spolu s Interpolom a inými bezpečnostnými agentúrami spoločne o stratégiách proti šikanovaniu. Sympózium sa uskutoční v období od mája do júna 2018. Pápež už uistil svoju prítomnosť aj na slávnostnom otvorení.
Iniciatíva iniciuje nadácia „Scholas Occurrentes“, ktorá sa venuje rozvoju mládeže prostredníctvom športu, umenia a vzdelávania. Po prvýkrát bude mať Vatikán veľké zhromaždenie, kde tvorcovia, zástupcovia sociálnych médií, intelektuáli a akademickí pracovníci spoja s Interpolom a ďalšími bezpečnostnými agentúrami s cieľom diskutovať o stratégiách boja proti šikanovaniu.

Your Holiness Pope Francis, v mene Inštitútu ochrany ústavných práv so sídlom na Slovensku Vám posielame srdečné pozdravy k prebiehajúcemu sympóziu o mobbingu. Aj my na Slovensku sme sa od roku 2011 ako mimovládna organizácia aktívne zapojili na pomoc trpiacim zamestnancom proti psychickému násiliu na pracoviskách, ktoré reálne predstavuje deformáciu občiansko-právnych, resp. pracovno-sociálnych vzťahov. My chceme zdôrazniť, že vzťahy na pracoviskách sú priveľmi dôležité, a veru ani nie menej ako rodinné vzťahy, a to až tak, že každý štát by mal venovať ich legislatívnej úprave prvoradú pozornosť.

My sme presvedčení, že zákonnosť a ľudské práva sú principiálne nedotknuteľné a stále sú dôležité aj pre vládu Slovenskej republiky. Nepochybujeme o tom, že občania Slovenskej republiky si uvedomujú dôležitosť svojich občianskych a ľudských práv. Občania Slovenskej republiky si uvedomujú, ako sú ich práva porušované, čomu nasvedčuje obrovský ohlas na vznik nášho Inštitútu ochrany ústavných práv.

Vieme, že v našej spoločnosti vládnu koristnícke vzťahy, zúri boj o zamestnanie najmä v štátnom sektore, celkove všade dominuje boj o prežitie, kde stredoveké hodnoty humanizmu a kresťanstva sú anulované, kde hodnoty humánneho socializmu sú negované, kde sa zredukovali akceptované hodnoty na „peniaze“ a „moc“, kde ľudský život je zredukovaný na „výkon“, kde stúpa „agresivita zamestnávateľov“, kde „finančníci diktujú politikom“, kde neprekvapuje legislatívny deficit ochrany ľudských práv, v takejto spoločnosti neprekvapuje realita „bezprávneho stavu“, ktorý odmietajú vidieť nielen politici, ale aj právnici.

Vieme, že koristnícke vzťahy priamo indukujú boj medzi ľuďmi a skupinami, implikujú vznik závisti, nenávisti, a sú živnou pôdou ohovárania. Zamestnanec nemá žiadnu istotu v stabilite pracovného pomeru, nemá pocit sociálnej bezpečnosti, postupne sa odcudzuje svojmu zamestnávateľovi. Stála a dlhotrvajúca neistota vyvoláva poruchy emočnej zainteresovanosti, napätie zhoršuje zdravotný stav zamestnanca. Vznikol deficit hodnotového motívu v „hierarchickom usporiadaní“, vznikajú „anarchické nálady“, množia sa motívy k občianskej neposlušnosti. Tieto všeobecné trendy vo vývoji spoločnosti v danom všeobecne krízovom období sveta môžu byť nevhodne podčiarknuté patologickými vzťahovými fenoménmi, a v určitej súčinnosti môžu vyvrcholiť v patologickom útoku na vybrané obete medzi zamestnancami. Sme presvedčení, že štát je povinný predchádzať takýmto situáciám.   

Mobbing aj na Slovensku – okrem morálnych, etických, právnych a sociálnych, či zdravotných škôd – spôsobuje svojím rozsahom porovnateľné hospodárske škody, ako porovnateľne rozšírený alkoholizmus, či iné drogové závislosti. Obetiam spôsobuje psychické, fyzické a ekonomické škody, a navyše zanecháva trvalé následky.

Chceme podporiť úmysel vládnej politiky aplikovať závery Európskej rady do vzťahu štátu k starším občanom, s cieľom, zlepšiť kvalitu života starnúcich občanov najmä v období keď sa pripravuje predĺženie veku odchodu na odpočinok, zabezpečiť nielen ekonomickú istotu, ale aj sociálnu istotu pokojného prostredia v práci a následného dožitia sa nerušeného a spokojného starnutia vo vyššom veku. Chceme zdôrazniť, že každý zamestnanec má právo na pokojnú prácu bez prenasledovania a bez násilia na pracovisku. Psychické násilie a bezdôvodné prenasledovanie nemožno ospravedlniť nikde, a vôbec nie na pracovisku. Nastal čas odstrániť násilie z pracovísk, lebo Inštitút ochrany ústavných práv ukazuje, že už je neskoro, evidujeme na Slovensku priveľký počet poškodených zamestnancov (1730), a to nás vyzýva ku zabráneniu ďalších poškodení našich občanov, konkrétnymi postupmi proti mobbérom a bosserom a prevenciou násilia v práci.

Your Holiness Pope Francis, pri príležitosti celosvetového sympózia o mobbingu chceme Vás uistiť, že na Slovensku budeme  naďalej  šíriť osvetu  a  monitoring boja proti všetkým formám násilia na pracoviskách, budeme propagovať nenásilné riešenie konfliktov, chceme vytvoriť softvér elektronický a systémové programy na oslovenie celého občianstva, najmä stredného a vysokého školstva, zamestnávateľského prostredia a médií  s cieľom uviesť na pravú mieru poznanie o chorých medziľudských vzťahoch, chceme systémovo podporiť kampaň cieľavedomého, dobrovoľného zákazu mobbingu a bossingu na všetkých pracoviskách v Slovenskej republike.

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.