Založ si blog

Majetok Barce nech nám nerozpredávajú o Pane!

Podľa zákona miestne zastupiteľstvá sú verejné, sú pre svojich obyvateľov. Všetko čo sa tam povie, je verejné. Všetko tam povedané sa dotýka obyvateľov obce, ich každodenného života.

Na poslednej schôdzi poslancov Barce sa rozprávalo o možnom predaji zdravotného strediska na Abovskej ulici a kultúrneho domu na Barčianskej ulici. Na ňom sa ďalej povedalo, že sa bude konať verejné zhromaždenie obce, kde môžu občania vyjadriť svoj názor, až potom poslanci obce sa zariadia pri hlasovaní o predaji.

Zdravotné stredisko

Mestská časť Košice – Barca môže ďakovať majorovi Teplému, ktorý po svojej smrti venoval jej na svoju dobu pekný dom. Zdravotné stredisko pozostáva z ambulancie praktického lekára, zubára a lekárne. V dobrej viere major Teplý (veľkú časť svojho života zasvätil lokálnej archeológii) venoval svoj dom obci Barca, že jeho dom bude slúžiť obyvateľom Barce ako zdravotné stredisko. Podľa môjho názoru by to tak aj malo zostať. Počula som názory v prospech predaja tejto nehnuteľnosti, že zdravotnícki poskytovatelia by sa o túto nehnuteľnosť lepšie starali, keby bola v ich vlastníctve. Na tom je kus pravdy. Ale nie je to povinnosťou obce sa starať o priestory zdravotných stredísk? Ešte aj poliklinika v mestskej časti Košice – Juh prešla za posledné roky rekonštrukciou z vnútra. Miesto neestetického linolea, podlahu prikryli pekné dlaždice. Osobne by som nikdy neverila sľubu budúceho majiteľa, že by takto kúpenú nehnuteľnosť zachoval na zdravotnícke účely. V prvom rade by dbal na vlastné záujmy –postavil by tam rodinný dom alebo firmu. Pred niekoľkými rokmi sa stál podvod na východnom Slovensku, keď boli predané pozemky, ktoré slúžili na verejné účely. Nový vlastník sľúbil, že tam postaví nehnuteľnosť, ktorá bude v prospech obce, figa borová. Postavil tam parádne byty.

Kultúrny dom

Staranie sa o takú veľkú nehnuteľnosť ako je kultúrny dom si vyžaduje veľké náklady pre obec. Určite väčšie než zdravotné stredisko. Predať túto nehnuteľnosť by podľa mňa nebolo dobrým riešením. Nový majiteľ by určite zveľadil jej priestory a bývalý kultúrny dom by mohol slúžiť na rôzne kultúrne akcie. Je lepšie vlastniť túto nehnuteľnosť, než ju predať a utŕžiť peniaze, ktoré sa rýchlo rozkotúľajú. V dnešnej dobe majú väčšiu cenu nehnuteľnosti než nespoľahlivé euro. Riešením by mohlo byť prenajatie kultúrneho domu. Alebo pozvať investora, ktorý by zveľadil priestory, ale stal by sa spolumajiteľom. Vždy by to bolo lepšie, než predať kultúrny dom, na ktorý majú obyvatelia Barce nejednu peknú spomienku.

Predávať majetok obce je ľahké, ale zveľaďovať jej majetok je už ťažké. Ako príklad na zveľadenie majetku obce by som uviedla starostu Kechneca JUDr. Konkolyho.

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.