Kauza Kristus – Lee Strobel, recenzia

14. apríla 2021, Gabriela Závacká, Nezaradené

Navonok žije Strobel so svojou ženou „šťastným“ životom. Niečo však im chyba. A to je, aby mal srdce z ľudské, a nie z kameňa. Tak sa modlí jeho manželka. Strobel je zmenou jej správania znepokojený. Začne na vlastnú päsť aj za cenu flákania svojej práce pátrať po Kristovi, aby vylúčil alebo potvrdil jeho existenciu na základe historických dokumentov.

Film veľmi dobré spracovaný ako Strobel sa snaží poprieť existenciu Krista. Pár ľuďom svojím správaním išiel aj na nervy. Psychiatrička, u ktorej tiež pátral, mu stanovila príčinu jeho správania – zlý vzťah s jeho otcom.  Chronické spochybňovanie niečoho.

Čím viac pátral, tým viac sa mu vytvárali nové otázky. A bol viac neistejší. Nakoniec po tom všetkom, zaúčinkovali modlitby jeho manželky, a uveril v čo pátral. Miesto kamenného srdca, získal srdce ľudské.

Strobel bol pripravený aj za cenu vlastného zosmiešnenia sa spochybniť, že Kristus vstal z mŕtvych. Tvrdil, že Kristus svoju smrť len predstieral. Kým ho neusadil lekár argumentmi, že keď Kristovi prebodli bok, a vytiekla z neho iba voda. Tak musel byť mŕtvy.

Potom zaujímavý záber je aj od bývalého archeológa, ktorý sa stál katolíckym kňazom, že Evanjelia sa zo staroveku zachovali v takom počte, že keby ich naukladali na seba tak by boli vo výške 1,5 km.

Film bol natočený na základe Strobelovej knihy Causa Cristus.