Hegerova daň z luxusu

14. marca 2021, Gabriela Závacká, Nezaradené

Na internete sa šíria rôzne články na túto tému, že je to zlikviduje kopu slovenských rodín. Stačí napísať na facebooku protisystémový článok, nenávisti, alebo silný dojímavý príbeh, hneď sa to chytí. Môj článok, však taký nebude, a ani také som nepísala.

Krátke dejiny o pokusu zaviesť daň z luxus je v tomto odkaze: https://nazory.pravda.sk/komentare-a-glosy/clanok/579037-hegerova-dan-z-luxusu/.

Brusel však nemôže od nás žiadať, rovnaké pomery ako vo vyspelých európskych krajinách. Máme mizerné prijmy, za to luxusné odvody pre štát až 60% príjmu z práce.

Podľa Hegera sa oplatí radšej pracovať ako vlastniť. Potom nás ochraňuj nebesá, pri schvaľovaní tejto daní. Stále sa napíše, že každý zákon niekoho znevýhodňuje, niekto s ním nie je spokojný. Ako hrdinské Rambovské daňové akcie. Striehnu na nešťastných malých živnostníkov, ktorí sa ako tak v lete spamätali, a požiadali o pomoc. A to sa povráva, že je iba minimálna pomoc. Zavedenie tzv. buzi e kasy, faktúr. V iných krajinách by to bolo aj dobre, ale túto je to, proti ľuďom.

Dúfam, že sa nenaplnia moje obavy ohľadom aj dane z luxusu a nebudú mať kvalitu ako tzv. proticokoronové opatrenia. Po troch mesiacoch, čo ku nám slovenskí turisti zavliekli agresívny covid z tropických krajov, idú dávať štátnu karanténu. A potom v januári zaviesť kontrolu, keď nekontrolovali Slovákov vracajúcich sa z Veľkej Británie do Košíc, či nemajú agresívny anglický kovid. A keď sa starí ľudia chodia očkovať, a sú tam hlava na hlave a testovania sú ohniskom nákazy. A po roku zaviedli ako Košice, že Košíce môžu chodiť na výlet vo svojom košickom kraji. To im ale trvalo.

Daň z luxusu, a všetky zákony, zbytočne budem písať, že sa majú pomaly dávať do praxe. Ale tu je rýchlokváska. Dám krk na to, že dane sa schvália rýchlo, je to príjem štátu. A zníženie záťaže daní a buzi pre občana to je výpadok štátu, do toho sa púšťať tak nebudú.

Každý vie vyrubovať dane, buzerovať občanov pre malicherné veci, likvidačne pokutovať, zastrašovať. Ale nemožne je vnímať občana ako občana, nie ako zdroj príjmov.