„Vhodná práca“

31. októbra 2020, Gabriela Závacká, Nezaradené

Zákon o službách zamestnanosti

§ 15 Vhodné zamestnanie

§ 15
Vhodné zamestnanie
(1) Vhodné zamestnanie na účely tohto zákona je zamestnanie, ktoré zohľadňuje zdravotný stav občana, prihliada na niektorú z jeho kvalifikácií, odborné zručnosti alebo druh doteraz vykonávanej práce.
(2) Vhodné zamestnanie na účely sprostredkovania zamestnania podľa tohto zákona je zamestnanie, v ktorom týždenný pracovný čas nie je kratší ako polovica z ustanoveného týždenného pracovného času.
(3) Vhodné zamestnanie si občan hľadá sám, za pomoci úradu alebo za pomoci právnickej osoby alebo fyzickej osoby podľa § 11 ods. 2 písm. b) až e).
Netreba si robiť ilúzie, že smerackú vládu po rokoch vystriedala pravicová. Aj keď politici, úradníci žijú z daní, teda z našich daní. Nič sa nezmení. Ohľadom štátnych úradov voči nám občanom. Je to vzťah nadradenosti úradov a podradenosti stránok, občanov. Upravuje to zákon o Správnom konaní prijatý ešte z čias Franca Jozefa, z roku 1967. Odvtedy bol iba novelizovaný. Tu treba hľadať príčiny, prečo je tu nadradenosť úradov voči nám. Máme iba povinnosti, nie práva, všetko musíme dokladovať, preukazovať. V Rakúsku, Švédsku sa úrady správajú inak. Aj oni majú nadraďovaniu moc, výkonnú, udeľujú sankcie. Ale sú na to, aby občanom slúžili, a skutočných narušiteľov trestali. Nie niekoho, kto niečo zabudne. Alebo len buzerovať a pokutovať. Vid ako sa tu zakladá živnosť, postup rôznych úradov voči malým podnikateľom. Ale nie o týchto inštitúciách je článok.
Nie je zlý úradník, dobrý úradník. Aj človek s pevným charakterom robí iba to, čo mu káže šéf. Ak má strach o svoje deti. Účty platiť treba. Ten koná iba to, čo mu prikáže jeho šéf, zákon, interná smernica
.
A taký pojem vhodná práca. V zákone ako vidíte je definovaný tak skromne. Pár vetami. Podrobnejšie je vhodná práca definovaná v interných smerniciach na úradov práce. Pred pár rokmi bolo pravidlo, že zamestnanec nemusí prijať prácu, ktorá je viac ako 45 km od miesta jeho trvalého pobytu. Že ju môže odmietnuť. A teraz som počula pár prípadov, že doslova dajú pred evidovaného nezamestnaného ponuku pracovného miesta z východného Slovenska, aby išiel pracovať na západné Slovensko – priemyselné parky. Neplatí už ani to, že má deti. Počula som prípad, že nezamestnaný musel prijať prácu na západe, aj keď sa stará o dieťa. To nezaujíma nikoho, že čo bude s bytom.
A keď má nezamestnaný starších rodičov, musí prácu prijať. Obstojí iba vtedy, keď má papier, že sa o nich stará. Aj zdravotné dôvody sú otázne. Aj osoba, ktorá má narušený nočný spánok, je podľa lekára úradu práce, vhodná na prácu v noci, a ku tomu v Bratislave.
Na ministerskej stoličke Richtera vystriedal Milan Krajniak. Netreba si robiť ilúzie. V tomto smere sa nič po smere nezmení. Tento systém vyhovuje každej vláde. Čím viac vyradených, tým lepšie. Jedine čo sa odstráni, sú tzv. falošne vyradení. Tí čo poberajú dávku, a sú vyradení. Veď na nízke percento nezamestnaných sa dobré pozerá a potom chváli.
Takýto povýšenecký model vyhovoval každej vláde. Ale odbornosť na úradoch práce klesá z roka na rok.
Nanešťastie je definícia Vhodné zamestnanie iba ukážkou, ako sme odkázaní. Pred pár rokmi do interných smerníc doplnili pojem vhodná práca aj to, že môže ísť o stovky km od domova. A občania chcú byť s úradmi čo najmenej v kontakte, iba nevyhnutne, tak si nežiadajú prečítať príslušné smernice. A v médiách sa hovorí, že Slováci nie sú veľmi právne uvedomelí. Neprečítajú si ani zmluvu poriadne. A potom majú mať vedomosť, že nejaké interné smernice existujú? Prečo úrady neinformujú občana o jeho právach?
Odborníkom na porušenie práv zamestnancov sa už vyše dekádu zaoberá JUDr. Mária Ritomská, predsedníčka OZ, Inštitút ochrany ústavných práv.
Inštitút ochrany ústavných práv –
právna osveta pre občanov
Mailové kontakty:
mariaritomska@stonline.sk
ioup.riesenia@gmail.com
JUDr. Mária Ritomská – predsedníčka OZ tel. č.: 091095358