Založ si blog

Ako Sme vyrába konšpirátorov alebo manipulačne strihá dokumenty

 

OVideo denníka Sme – Neverili sme alebo Konšpirátori videlo cca 59 000 tisíc ľudí, video Juraja Chlebíka – ako reakciu Mariky Ritomskej videlo cca 60 000 ľudí. Presné počty sú pod videom.

Denník Sme asi sám nevedel, aký tip videá chcú natočiť. Preto dali aj účastníkom tohto projektu, nejasné, zahmlené zmluvy. Ako Marika Ritomská vo videu povedala, pár ľudí aj zmluvy nepodpísalo a odišlo preč. Jednou z podmienok bolo, že účastníci  musia súhlasiť so všetkým, čím automaticky strácajú možnosť podať žalobu na súde. Keď sa Marika Ritomská pýtala na nejasnosti v zmluve, tak jej odpovedali, že takto sa to robí bežne. Mykali so odpoveďou ako slizké úhory v ruke.

Zo začiatku poviem ľudovo našalili účastníkov projektu, že ide iba o sledovanie práce novinárov priamo v redakcii. Že oni sa budú pýtať, všetko čo ich na práci žurnalistiky zaujíma. Ale ako to už vidno z reakcie Mariky Ritomskej, keď sa jej redaktor pýtal na Lipšica, na Rusko, bola prekvapená, že oni budú spovedať ju, a nie ona ich. A takto cvičili aj s ostatnými troma účastníkmi.A vôbec také témy ako Lipšic, či Rusko, tam nemali čo hladať. Marika sa mala ich pýtať, nie oni jej. Nebola tam na to. Ale redaktor mal jasné pokyny, tak konal ako mu šéfka prikázala. Milšie mu bolo robiť šaša, než by ho za pár dní čakala studená dlažba a možno by si prácu už inde ani nezohnal.  A zmluva znela inak. A názov Konšpirátori sa zrejme zrodil po natočení a zostrihaní tohto filmu.

Podľa môjho názoru dosť dehonestujúce voči štyrom účastníkom projektu bolo, že musia nosiť tri dní tie isté šaty, vraj aby ich bolo rozoznať.

Kto má záujem, videa si pozrie, a urobí si svoj úsudok. Ja som len poukázala na také základné vecí.

Ak si pozriete tieto dve videá a porovnáte ich, Vy samy si urobte svoj názor. Ktoré video je myslené úprimne, ktoré je manipulačné.

A ešte jedna perlička: Keď prišla noví šéfredaktorka na Denníku Sme v roku 2014 pani Beáta Baloghová, Marika Ritomská v rozhovore s ňou poznamenala,že jedna novinárka jej povedala, že majú zakázané z denníka Sme sňou komunikovať. V konšpiračnom videu od Sme, táto pani šéfredaktora sa robila, že o ničom nevie, tvárila sa ako neviniatko. A príklad, dá sa to pozrieť na videu Mariky Ritomskej, v čase keď Smer prepustil odborára K. Magalu z práce zo ZSSR, bol súd. A Marika ta zavolala redaktora z tv Markízy. Tento aj prisľúbil, ale na druhý deň volal, že nemôže. Ak príde, tak dostane padáka.

 

Postreh: Marika Ritomská a ďalší traja účastníci vedeli do čoho idú, ale ich zvedavosť bola väčšia. A ako môžte vidieť vo videu Juraja Chlebíka, že na pokyn šéfredaktorky boli videá riadne scenzurované. Chýbala tam pasáž ako Marika rozprávala, že chcela byť novinárkou resp. sa jej tá práca páčila. Ako písala a poukazovala napríklad – nedostatočné osvetlenie na ulici, ako rozpráva šéfredaktorke, že ako poslankyňa chcela presadiť antimobbingový zákon. Toto zostrihali, a spravili z toho trhák, boli vystrihaní na obraz šéfredaktorky.

 

Poučenie: Dajte si veľký pozor, keď s Vami chce denník Sme, alebo iné mainstrímové médium uzavrieť zmluvu, aby neoklamali. Podotýkam. Účastníci projektu vedeli, aká je zmluva, ale boli zvedaví.

video Juraja Chlebíka, na facebooku ako Jozefa Chlebíka

 

 

Uverejnil používateľ Jozef Chlebík Sobota 29. júna 2019

 

video denníka Sme:

d

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

Gorazdova 27, bratislava, vila, Danko

Nielen prezidentská vila chátra. Štát odkúpil miliónové nehnuteľnosti aj pre šéfa parlamentu, nikto v nich však nebýva

23.04.2024 09:00

Žiaden šéf Národnej rady SR sa do nej totiž nenasťahoval, ani len v jej priestoroch neprijal žiadnu oficiálnu návštevu.

deviataci, Banská Bystrica, protidrogový vlak

Špeciálny vlak ukazuje, čo spôsobujú tvrdé drogy. Autor projektu Revolution train vychádza z vlastnej skúsenosti

23.04.2024 09:00

Na nebezpečenstvo drog upozorňuje v týchto dňoch slovenských deviatakov špeciálny vlak Revolution train, v ktorom sa o príčinách, vývoji a dôsledkoch závislosti dozvedajú zážitkovou formou.

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.