Vznik a vývoj reštaurácii

3. augusta 2011, Gabriela Závacká, Nezaradené

Predchodcami  reštaurácii a fast-foodov boli tzv. thermopolia  v období rímskej ríše. Názov termopolium je odvodený teplej vody, ktorá sa podávala pri víne. Thermopolia slúžil pre chudobnejších obyvateľom Ríma, pretože v ich nájomných bytoch sa kuchyne nenachádzali. V termopoliach varili iba lacné a jednoduché jedlá.

Typické thermopolia boli tvorené rohovým kamenným stolom. Do stola boli vysekané diery, aby do nich vošli kamenné  nádoby. Do týchto nádob sa dávalo teplé jedlo.  Tento spôsob obsluhy pripomínal moderné fast – foody. Najviac thermopolii sa zachovalo v Pompejach.

Mimo Európy reštaurácie  vznikali v Číne od 9 – 12 storočia za vlády dynastie Song. Najväčší rozvoj reštaurácii bolo v kraji  Kaifeng. Predchodcami reštaurácie boli čajovne a hostince.  Anglický vedec Stephen H. West tvrdil, že existovalo  vzájomné spojenie medzi reštauráciami a divadlami. V nich sa praktizovali hazard a prostitúcia.

Až v 18. storočí vo Francúzsku sa reštaurácie podobali na súčasné. A práve slovo reštaurácia pochádza z francúzštiny /restauerer/, ktoré v slovenčine znamená obnovenie.

Britský časopis  Restaurant magazine každoročne v apríly v Londýne organizuje stretnutie zamestnancov z 800 medzinárodne známych reštaurácii, kde hlasovaním vyberú 50 najlepších reštaurácii sveta.

V roku 2011 sa na prvom mieste ocitla dánska reštaurácia Noma, na druhom a treťom mieste španielske reštaurácie El Celler de Can Roca a Mugaritz.

Reštaurácia Noma/Dánsko/ nachádza sa v historickej budove, ktorá 200 rokov slúžila pre obchodné cesty do Škandinávskych krajín, Islandu, Grónska. Pred založením reštaurácie v roku 1984,  budova slúžila ako veľkoobchod. Príjemná atmosféra v reštaurácií je umocňovaná výhľadom na more cez veľké okná. Špecialitou tejto reštaurácie je reďkovka v jedlej zemine. Štyri krát Noma bola najlepšou reštauráciou na svete, raz bola na treťom mieste.

El Celler de Can Roca /Španielsko /túto reštauráciu založili traja bratia Rockovci v roku 1984. Pôvodne sa reštaurácia nachádzala v staršej budove.  V  roku 2007 sa presťahovala do modernej sklenenej reštaurácie. Od pôvodnej je vzdialená 100 metrov.

Zvláštnosťou tejto reštaurácie sú dezerty, inšpirované podľa mien slávnych parfumov slávnych módnych návrhárov, napr.: Eternity od Calvina Kleina, Hypnotic Poison od Caroliny Herrerovej, Lancome s Trésor od Bulagriho.

Mugaritz /Španielsko /– jedinečnosťou tejto reštaurácie je, že využívajú  najmodernejší spôsob varenia tzv. molekulárnu gastronómiu. Je to najzdravší spôsob varenia, pričom sa zachová tvár zelenín, ovocia. Je tu možné kombinovať rôzne chute: napr. : penu z húb, vyprážanú zmrzlinu.

Reštaurácia má dokonca vlastnú veľkú záhradu, z ktorej pripravujú vegetariánsku stravu.  V roku 2010 budovu reštaurácie zachvátil požiar. Našťastie sa ju podarilo rýchlo opraviť. Bolo by škoda, aby zanikla takáto skvelá reštaurácia v meste San Sebastiano, uprostred krásnej horskej krajiny.