Dilongová spomienka o Figelovi

25. mája 2011, Gabriela Závacká, Nezaradené

Ján Figeľ – najdôležitejšie sú vzťahy

(spomienka Martina Dilonga)

 

Spomínam si na jednu príhodu s Jánom Figeľom, ktorá sa mi hlboko vryla do pamäti.

Bolo to dávnejšie v júni 1999. Ako mladý slovenský diplomat som letel do holandského Haagu na služobnú cestu v delegácii Hlavného vyjednávača a štátneho tajomníka na MZV SR Jána Figeľa.

V lietadle sme prebrali pracovné záležitostí, ktoré sa týkali medzinárodného práva a právnych záväzkov Slovenska.  Po pracovnej časti rozhovoru mi Ján Figeľ položil otázku: „Čo myslíte, čo je v živote najdôležitejšie?“. Prekvapila ma táto otázka, ale ešte viac hľadanie odpovede na ňu. Napokon som povedal, že je veľmi ťažké na ňu dobre odpovedať a priznal som, že nemám na to odpoveď. Otočil  som však túto otázku ako pingpongovú loptičku späť Jánovi Figeľovi. „Čo je podľa Vás vo Vašom  živote najdôležitejšie?“

Bol som prekvapený, že Ján Figeľ mal pripravenú odpoveď. „ To najdôležitejšie sú vzťahy! “.  A pokračoval: “najdôležitejšie sú tie vzťahy, kde je človek nenahraditeľný“.  Ďalej Ján Figeľ povedal:“ Pre mňa je zo vzťahov (po Bohu)  najdôležitejší vzťah k mojej manželke a k deťom. Som najskôr manžel a otec.“ A pokračoval:“ Ak by som dnes odišiel z postu štátneho tajomníka MZV SR, zajtra by boli najmenej siedmi kandidáti, ktorí by mali záujem o tento post. Ale ak by som odišiel od svojej rodiny, nenašiel by sa nikto, kto by sa tlačil na moje miesto …..“

Prešiel čas, ale tento rozhovor s Jánom Figeľom mi dnes po 12 rokoch pripadá, akoby sa odohral iba včera.  Neraz si naň spomeniem, keď som zavalený mnohými povinnosťami a starosťami. Práve vtedy, keď má človek toho veľa, potrebuje vedieť, čo je v živote najdôležitejšie.

 

Martin Dilong

 

tento prvý článok nie je môj. Svoju spomienku na Figeľa mi p oslal   JUDr. Martin DilongZahraničný tajomník KDH

Martin Dilong pôsobil 10 rokov v slovenskej diplomacii , rok ako právnik špecialista na obchodné právo. V súčasnosti je Zahraničný tajomník KDH.