Založ si blog

Pád rímskej republiky

Rímska republika trvala takmer 500 rokov. Trvala od vyhnania posledného rímskeho kráľa v roku 510 až do vyhlásenia rímskeho cisárstva Oktáviana v roku 31 pr.nl. Počas týchto päť storočí získala bohaté skúsenosti v práve, kultúre, politike, skratka vo všetkých oblastiach verejného života.

Ľud, či plebejci museli za svoje spravodlivejšie postavenie bojovať pár desaťročí. V roku 450 prijali Zákony dvanástich tabúľ tzv. zvykové právo. Táto tabuľa diskriminovala jednoduchých ľudí, aby sa sobášili z patricijmi – bohatými.

Zo začiatku Rímania viedli obranné vojny proti Gálom, Grékom (ktorí ovládali Sicíliu), trvalo im to pokiaľ dostali pod kontrolu celý Apeninský polostrov.

Morálka fungovala, zákony sa dodržiavali. Úradníci vykonávali svoje úrady svedomito. Všetko bolo tak, ako má byť. Všetko sa začalo kaziť počas púnskych vojen. Rímania porazili mocného Hanibala. Jeho mesto Kartágo zrovnali so zemou.  Obyvatelia resp. funkcionári Ríma sa nakazili nebezpečnou chorobou – nenásytnou túžbou po moci. Dobíjanie nových území sa stalo začiatkom konca rímskej republiky a jej morálnych hodnôt.

Územie rímskej republiky sa zväčšovalo. Rímania sa stali postrachom. Stali sa jednou z veľmoci. Otroci, bohatá korisť z rôznych krajín prichádzala zo všetkých kútov vtedajšieho známeho sveta. Rímska nobilita  – nová šľachta začala sa oddávať hýrivému životu, novým nerestiam z východu – homosexualita, sodoma. Politickí predstavitelia Ríma začali si kupovať svojich voličov, podplácať ich. Senát sa stál miestom lobby a záujmových skupín. Nanešťastie takéto nemorálne praktiky sú v súčasnom svete veľmi používané najmä v USA. Takýto stav nemohol byť bez následkov. Nastala krutá občianska vojna medzi Gaiom Máriou a Sullom, potom ďalšia krutá občianska vojna medzi legendárnym Césarom, Pompejom a Crassom.

Najskorumpovanejšie obdobie počas rímskej republiky bolo práve za Césara, ktorý si vo veľkom kupoval hlasy svojich voličov medzi rímskou chudobou. Tak ako on, konal už takmer každý politik.

Rímska republika ako štátne zriadenie začala už zlyhávať. Okrem korupcie nastavalo aj obdobie veľkého neporiadku. Moc potom museli uchopiť do rúk traja muži tzv. triumvirát – vláda troch mužov. Prvý bol už spomínaný Gaius Julius César. Druhý triumvirát vytvoril Oktávian, Marcus Antonius (známy amant exotickej krásky Kleopatri) a Lepidus. Po čase nestačil už ani triumvirát, pretože títo traja začali proti sebe krutú občiansku vojnu. Moc do rúk prevzal Oktávian v roku 31 pred n. l.  Stál sa prvým rímskym cisárom, aj keď sa tituloval ako Prvý medzi rovnými.

 

Obrázok Ríma: http://rim.eurovikendy-24.sk/

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.