Založ si blog

Ešte čosi z obdobia sultána Sulejmana

Zákon o bratovražde a o stolovaní so sultánom

Legálnemu zverstvu dal  zákonný punc  sultán Mehmed, keď sa odvolal na verš z koránu: „Poprava princa je lepšia než strata provincie“. A smrť lepšia než nepokoje.“ Sultán Mehmed dal popraviť svojho nevlastného brata. Tento zverský akt urobilo aj niekoľko jeho predkov. V skutočnosti išlo o prekrútenie slov v koráne, kde sa myslelo, že netreba ľutovať hoc aj brata, ktorý svojim konaním spôsobuje ríši problémy. Sultán Mehmed zneužil slova koránu tým, že dal zavraždiť aj malých princov, ako prevencia budúcich problémov v ríši. Po niekoľkých rokov Mehmed vydal zvláštny edikt: Keď po mne zdedí môj trón ktorýkoľvek zo synov, bude v záujmu poriadku sveta, aby dal zabiť svojich bratov.“ Väčšina panovníkov tejto doby postup schválila. Nech teda záležitosť takto prebehne.“

Tento zverský zákon mal na svedomí, že  princovia zo strachu o svoj život prišli o rozum. Ak neboli popravení, tak žili v tzv. Zlatej klietke v Topkapi.

Ďalší zákon týkajúci sa so spoločným stolovaním so sultánom bol Kanunname – súbor nariadení o sultánskych ceremóniách: Predtým Mehmed jedol s vezírmi štyri razy do týždňa. Od toho protokolu bolo usadnúť ku sultánovi stolu iba členom vládnucej rodiny

Sultán Selim I.

Tento sultán dostal prívlastok Krutý – Yavuz. Jeho krutosť sa prejavila najmä ku jeho synom. Podľa legendy posla svojmu synovi Sulejmanovi otrávený kaftan. Dokonca bol krutý a zradný ku svojmu otcovi Bajezidovi. V roku 1512 Selim donútil svojim mocným vojskom otca Bajezida abdikovať. Nevie sa či od frustrácie alebo na následky otrávi Bajezid zomrel. Podľa niektorých prameňov dal Bajezida otráviť jeho vlastný syn sultán Selim.

O nič lepšie sa nechoval ani ku svojím manželkám a konkubínam. Ženy používal iba na plodenie deti. A druhej strane vedel ženy aj okúzliť. Písal básne okrem turecky aj po arabský a perzsky. Nechal postaviť prímorský pavilón nazývaný Mramorový palác, známy z úspešného seriálu Sultán Sulejman. Selim bol aj veľmi pracovitý.

1. Selím I – otec sultána Sulejmana 2. Ajša – matka Sulejmana

Nevlastný brat sultána Sulejmana?

Nie je celkom historicky preukázané, že otec Sulejmana Selim I. mal syna Uveryse Pašu, ktorého s plodil jednou zo svojich konkubín. Túto konkubínu vydal za jedného zo svojich pašov, aký mal

na to dôvod, nevie sa. Selim Uveryseho Pašu nikdy neuznal za svojho syna. Pravdepodobne mu to zachránilo život. Zomrel v roku 1546.

Byť služobníkom Selima I. znamenalo byť v neustálom ohrození svojho života. Jediné čo bolo lukratívne, že Selim platil veľmi štedro.

Niektoré zaujímavosti  o Sulejmanovi

Manžela Mihriman dcéry Sulejmana a Hurrem nazývali Šťastná blcha. Nepriatelia Rustema Pašu si vymysleli, že má lepru. Obávali sa jeho rastúcej moci. Lekári sultána Sulejmana Rustema vyšetrili, a nezistili u neho malomocenstvo. Výsledok bol za to posmešný. Rustem Paša mal vší. Na osobnú hygienu si zrejme veľmi nepotrpel. Nakoniec sa nepriateľom vyplnil sen, Rustem Paša bol popravený.

Utajovaná Sulejmanova smrť

Keď Sulejman zomrel počas vojenského ťaženia v Uhorsku, bolo veľmi nebezpečné, keby na verejnosť prenikla správa o jeho smrti. Sokollu Mehmed Paša zatajil Sulejmanovu smrť, z dôvodu, aby Selim, neskorší Selim II, mohol prevziať moc. Sokollu nechal zavraždiť lekára, ktorý nabalzamoval Sulejmanovo telo. Mrtvého Sulejmana viezli v koči. Aby to bolo dôveryhodnejšie, Sokolu na každej zástavke vošiel do stanu sultána, že mu nesie správy. Pravdu o smrti Sulejmana vyhlásil, keď Selim II. bol v Istanbule.

Selim II.

Selim II. bol nazývaný Ožran turecky Sarbos. Nepoddal sa ani na svojich rodičov Sulejmana a Hurrem, ani na svojho deda a pradeda. Vďaka tomu, že bol veľmi lenivý a holdoval jedlu a alkoholu, veľmi pribral. Jeho tvár niesla črty alkoholika. Zo sultánskeho paláca Topkapi vyšiel iba veľmi málo. Rád mal ženy, alkohol, jedlo, tulipány. V jeho záhrade bolo okolo 50 000 tulipánov. Jeden z jeho potomkov niesol meno Tulipánový sultán.

Selim sa oženil  si svojou favoritkou Nurbanu, ktorá sa tak stala jeho ženou. Nurbanu sa narodila ako Cecelia Venier-Baffo, nelegitímna dcéra z urodzenej  benátskej rodiny. Turci ju zajali na egejskom ostrove Paru, v roku 1537, keď jej bolo 12 rokov. Jej osud bol tak podobný jeho matke Hurrem, ktorú vo veľmi mladom veku uniesli a predali do háremu.

3. Selim II – Ožran

Milovaná Nurbanu za pomoci múdreho Sokollu Paši Selimovo telo uložili do chladnej pivnice, aby tajili jeho smrť až do doby, pokiaľ moc neprevezme jej  najstarší syn, následník trónu, ktorý verne pokračoval vo zverskej tradícii svojich predchodcov, keď nechal povraždiť svojich bratov.

Nástupcovia Selima II. trpeli duševnou poruchou. Sultán Sulejman bol posledný veľký sultán – duševne zdravý. Duševná pomätenosť budúcich sultánov zapríčinila postupný úpadok Osmanskej ríši.

.

1. http://ingenium.blog.cz/0712/selim-i

2. http://www.123people.com/f/hafsa+sultan

3. http://www.sedefscorner.com/2012/11/queen-elizabeth-i-to-sultan-murad-iii.html

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.