Založ si blog

Dynastia Gándhiovcov

Malá Indira Gandhiova v dome svojho otca Nehrua často videla Mahatmu Gandhiho. Obaja boli veľkí priatelia. Preto Nehru so svojou rodinou prijali meno Gandhi ako svoje priezvisko na počesť veľkého Mahatmu. Meno Gandhi bolo zárukou, aby sa jeho nositeľ stál nasledovníkom premiéra Nehrua. Po jeho smrti na tlak indickej národnej strany Indira prijíma titul premiérky Indie, keď vyhrali voľby. V roku 1984 sa premiérom stál jej syn Rádživ. Dokonca časť zo strany preferovali ešte za života jeho matky aj Sandžája, ako jej následníka. Po Rádživovej smrti chcel národ za premiéra cudzinku Soniu, jeho manželku.

1. Obaja dobrí kamaráti Nehru a Maharatma Gandhiovci, keď im bolo spolu dobre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Indira Gandhiová

Najlepšie túto skvelú a zároveň komplikovanú ženu vystihuje táto veta, ktorú o sebe prehlásila niekoľko rokov pred smrťou:

Ak mám umrieť násilnou smrťou, ako sa niektorí boja a iní zasa plánujú, viem, že násilie bude v mysli a v konaní vraha, nie v mojej smrti, pretože v sebe nemám dosť krutej nenávisti, aby zatemnila lásku, ktorú cítim k svojmu národu a k mojej vlasti: neexistuje sila, ktorá by ma odviedla od môjho zámeru a úsilia posunúť túto krajinu dopredu. Istý básnik povedal o láske: „Ako sa môžem cítiť ponížený s tvojou krásou po mojom boku?“ To isté môžem povedať o Indii.


 

2. Energická prvá dáma Indie – Indira

 

 

 

 

 

 

 

Indirin rodinný život nebol veľmi šťastný. So svojim manželom sa odcudzila. Pár mesiacov  pred jeho smrťou sa obaja pomerili. Mala s ním dvoch synov Sandžaja a Rádžíva. Na syna Rádživa by každá matka mohla byť hrdá, kým Sandžáj svojej matke spôsoboval viac žiaľu, než radosti.

Indira urobila veľkú chybu, keď svojmu synovi Sandžájovi dala pri politickej kariére voľnú ruku. Začal to zneužívať pre svoju firmu. V sedemdesiatich rokoch začali jej nepriaznivci štvavú kampaň proti nej. Obvinili ju za volebný podvod v roku 1966.  Na svoju obranu zaviedla tzv. stanné právo, aby mala nepriateľov pod dohľadom. Bola zavedená prísna novinárska cenzúra. Nepriatelia boli uväznení. Vláda Indiri viedla ku nepokojom. Z postu premiérky abdikovala v roku 1977.  Politickí oponenti jej to vrátili: nechali ju zatknúť na pár týždňov. Po prepustení musela opustiť vílu, kde bývala ako premiérka. Nasledujúce mesiace žila v prenajatom dome za veľmi skromných podmienok. Jej život bol komplikovaný aj hysterickou nevestou – vdovou po jej synovi Sandžajovi. Na politickú kariéru sa dokonca dala už spomínaná vdova po Sandžájovi. Ako milovala svoju svokru, svedčia jej štvavé kampane.

Indira bola druhýkrát úspešne zvolená za indickú premiérku v roku 1980. Osudným sa stala jej prchkosť ku voči sikhskím extrémistom keď  sa opevnili v Zlatom chráme v Amritsare. Keby si počínala rozumne ako jej syn Radžív, keď sa stál premiérom, nebola by zavraždená. Rádživ čelil neskôr takej istej situácii voči vyšinutým extrémistom ako jeho matka. Indira kázala strieľať hlava – nehlavá do Zlatého chrámu, kde boli teroristi. Jej nerozvážnosť sa dá porovnať akoby niekto udrel na Vatikán v Ríme, alebo pútne  miesto pre Moslimov v Mekke. Bol zničený symbol náboženstva, čo vzbudilo veľkú nenávisť Sikhov.

Indira chcela dobrovoľnou sterilizáciou znížiť pôrody, čoraz ľudnatejšej Indii. Ľudnatosť bola jednou z príčin veľkej biedy Indov. Ten jej zámer by poslúžil ku dobru, keby nebolo podvodov jej syna Sandžája, ktorý chcel na tom zarobiť. Ku sterilizácii boli násilím prinútení mnoho mužov a žien.

Indira a Richard Nixon

Problematickým susedom na severných hraniciach s Indiou bol Pakistan. V dobe Indiry ako premiérky došlo v Pakistane ku občianskej vojne. Dochádzalo porušovaní ľudských práv v tejto krajine aj pre veľký exodus obyvateľstva z vojnou zužovanej krajiny hľadalo útočište milióny ľudí a to v čase, keď sa v Indii neurobilo takmer nič. India sa ocitla v bezprostrednom nebezpečenstve. Premiérka sa postavila na stranu dobra. Americký prezident Richard Nixon podporoval krvavého diktátora Jáhja Chána, o ktorom prehlásil, že je rozumný a decentný muž. Nixon dúfal, že „tí bastardi“ (ako nazýval pekne Indov) nepôjdu do vojny. Aj samotnú premiérku Indiru označil len o niečo jemnejšie: starú čarodejnicu.

3. Ktovie čosi vtedy počas fotenia Indira myslela o večne namosúrenom Richardovi Nixonovi, americkom prezidentovi. Vraj stretnutie s NIxonom nebolo pre ňu veľmi príjemné.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nie je vylúčené, že Nixon so svojím CIA pripravoval atentát na Indiru Gandhiovú. Starnúca premiérka, ktorá dodržiavala demokratické zásady a pozdvihla krajinu, bola nebezpečnejšia pre predátorskú americkú politiku, než diktátor Jahje Chán, ktorý mal na svedomí miliónov ľudí. Nepriatelia Indiru označovali ako socialistku, a socialisti boli pre USA veľmi nebezpeční. Mali na nich chorobnú alergiu.  Nixonova alergia na socialistov sa prejavila aj voči demokraticky zvolenému čilskému prezidentovi Salvadorovi Almendelovi, keď ho za pomoci CIA nechal zavraždiť.

Indirina smrť

Indira trpela zvýšenou paranojou a depresiami. Smrti nakoniec neunikla. Pred jej domom ju brutálne zastrelili dvajaí Sikhovia, keď do nej napálili 90 guliek. Indira zomrela až počas operácie v nemocnici.

Na pohrebe zavraždenej premiérky bola prítomná aj Matka Tereza z Kalkaty. Nad jej pohrebnou hranicou postavili čosi ako kaplnku na jej počesť.

Rádžív Ratna Gándhi

Rádživ sa živil ako pilót, pokiaľ na matkino želanie nevstúpil aj on do politiky, aby ju podporil v ťažkých časoch. Od roku 1984 až do 1989 pôsobil ako indický premiér. Tento úrad mu doslova vnútili, aby pokračoval v ušľachtilých reformách svojej matky. Na rozdiel od nej bol rozvážnejší a pokojnejší. Podobne ako jeho matku, tak aj jeho špinili odporcovia ekonomických reforiem.

4. Rádživ

 

 

 

 

 

 

 

Počas predvolebnej kampane roku 1991 bol na neho spáchaný atentát, keď sa ku nemu priblížila samovražebkyňa s kvetmi v rukách. Stlačila gombík, ktorý mala pod tehotenskou blúzou, aby odpálila bombu. Spolu s ňou zahynul Rádživ aj ďalší 17 ľudia.

Rádživova smrť vyvolala veľký smútok. Všetky noviny, televízne stanice sa ospravedlnili Rádživovi za osočovanie počas jeho života. Musí to byť veľká tragédia, aby ľuďom otvorila oči. Každý veril zlomyseľným médiám, že Rádživ je zlodej, klamár a prospechár. Až jeho smrť ľuďom otvorila oči.

Romantika

Rádživ a Sonia sa stretli ešte ako študenti v anglickom Oxforde. Ako čas ubiehal, obaja sa do seba zamilovali. Zo začiatku boli rodičia Soni proti svadbe. Ona bola katolíčka z Talianska, Rádživ bol Ind, kde je úplne iný život ako v Európe. Obaja zaľúbenci sa zosobášili v Indii podľa miestnych zvykov. Sonia prijala odev aj zvyky Indov. Obaja si žili šťastne napriek počiatočným Soniinym adaptačným problémom. Obaja by žili svoj život indickej smotánky. On by lietal ako pilot, ona by sa doma starala o ich dve deti. Prozreteľnosť, lepšie povedané Indira prehovárala Rádživa, aby sa dal na politickú kariéru. Aby pomohol matke, opustil svoju dobrú prácu a vrhol sa do dravých politických vôd. V roku 1984 pod nátlakom indickej strany prijal post premiéra Indie. Iní by pre nižší post zabíjali.

Skoro premiérka

Sonia so svojimi deťmi nemohla v pokoji žialiť nad Radživovou smrťou. Predstavitelia Indickej národnej strane ju hneď bombardovali žiadosťami, aby prevzala politickú štafetu po Gandhiovcov na poste premiéra Indie. Sonia sa veľmi zdráhala prijať túto funkciu ako aj z obavy o svoju bezpečnosť aj z osobných dôvodov. Nakoniec sa nechala presvedčiť. Indickú národnú stranu úspešne viedla až do volieb roku 2004, keď sa vzdala titulu premiérky Indie.

5. Sonia Gandhiová

 

 

 

Na záver

Gandhiovci sa zaslúžili o tom, že India je dnes právny štát. Vyriešili veľa ekonomických problémov, aj keď dnes sú štáty, kde je veľká chudoba. Proste, India je plná kontrastov.

 

1. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Nehru_gandhi.jpg

2. http://readanddigest.com/a-short-biography-of-indira-gandhi/

3. http://sk.wikipedia.org/wiki/S%C3%BAbor:Indira_and_Nixon.JPG

4. http://cs.wikipedia.org/wiki/R%C3%A1d%C5%BE%C3%ADv_G%C3%A1ndh%C3%AD

5. http://www.guardian.co.uk/world/2009/sep/14/sonia-gandhi-abandons-plane

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.