Založ si blog

Kráľovská romanca


Na rytierskom turnaji v Pamplone sa zrodila láska medzi anglickým princom Richardom, budúcim kráľom Richardom levie srdce a Berengáriou, dcérou navarského kráľa Sancheza. Princ Richard ako víťaz rytierskeho turnaja pricválal pred tribúnu, kde sedela Berengária.  Ako víťaz  ju určil za kráľovnú turnaja. Vysoký, blonďavý  a modrooký Richard  sa 21 ročnej  princeznej páčil. Nasledujúce roky Richard často sídlil v Gaskonsku, aby bol pri Berengárii. Gaskonsko susedilo s Navarou. Nie je historicky jasné, aké stanovisko zaujal kráľ Sanchez na vzťah svojej dcéry s anglickým princom, budúcim kráľom. O Richardovi kolovali chýry, že mal rád bujaré oslavy, na ktorých páchal orgie s mužmi i so ženami.

Okolnosti láske Richarda a Berengárie neboli priaznivo naklonené. Richard bol od útleho veku zasnúbený so sestrou francúzskeho kráľa Filipa Augusta. Princ Richard mal v úmysle po nástupe na anglický trón podniknúť križiacku výpravu do Svätej Zeme. Ak by vyšlo najavo, že je zaľúbený do Berengárie, križiacka výprava by mohla byť ohrozená.

V roku 1189 zomrel anglický kráľ Henrich II,, ktorý bol Richardov otec. To posunulo Richardove plány dopredu. Začal hneď zhromažďovať peniaze na križiacku výpravu a tesne pred odchodom poveril svoju matku Eleónoru, aby v jeho mene prišla požiadať dcéru navarského kráľa o ruku a osobne mu ju doviedla na Sicíliu, kde mal s armádou na ňu počkať. Po niekoľko mesačnej veľmi nepohodlnej ceste Eleónora a Berengária došli do južného Talianska. Z prezieravosti obe ostali, pokiaľ po nich nedal poslať kráľ Richard. Urazený francúzsky kráľ vyplával do Sväte Zeme, po tom, čo sa dozvedel o Richardovom rozhodnutí neoženiť sa s jeho sestrou. Richard, jeho matka a snúbenica sa zvítali v hlavnom meste Sicílii v Messine. Eleónora na ostrove ostala iba niekoľko dní. Musela hájiť záujmy svojho syna Richarda v Anglicku. Vzhľadom na to, že bol veľkonočný pôst ,  nemohol sa s Berengáriou oženiť. Zdržať sa na Sicílii do skončenia pôstu neprichádzalo do úvahy. Richard sa chcel oženiť na ostrove  Rodos. V nasledujúcich dňoch ich plavba bola veľmi dobrodružná a romantická, ktorá sa skončila šťastne sobášom na Cypre, ostrove lásky. Vzhľadom na etiketu, obaja snúbenci plávali na osobitnej lodiach. Keď sa ocitli na šírom mori, začala ich sužovať veľká víchrica. Obaja snúbenci prežili mučivé týždne, keď jeden o druhom nemali žiadne správy.  Ich neistota sa skončila, keď kráľ Richard zbadal pri pobreží Cypru loď svojej snúbenice. Bola to radosť pozrieť sa na Richarda a Berengáriu, ako sa spolu na pobreží ostrova Cypru zvítali. Ich radosť sa prenášala i na ostatných. Richard sa najprv chcel pomstiť Izákovi, ktorý vládol ostrovu Cyprus. Izák chcel Berengáriu zlákať na pobrežie, aby mohol za ňu pýtať výkupné. Richard hlavné mesto dobil za niekoľko hodín, Izáka zajal vo vnútrozemí.

12. mája sa konala veľkolepá svadba anglického kráľa Richarda levie srdce a Berengárie Navarskej. Sobáš sa konal v malej kaplnke sv. Juraja, ktorého anglický kráľ uctieval. Sobašný obrad vykonal Nikolás, Richardov spovedník. Korunovácia sa konala vonku, pre veľký počet hostí. Richard bol oblečený v červenom kabáte vyšívanom zlatými levmi a plášťom striebornej farby. Na boku mi visel zlatý meč. Berengária bola oblečená v bielych jednoduchých, ale elegantných šatách.

Rok a pol manželia spolu strávili na križiackej výprave. Počas nej Richard dva krát vážne ochorel na chorobu z vyčerpania. Spolu sa na jednej lodi plavili do Sv. Zeme, ale po ukončení križiackej výpravy v septembri, každý z manželov sa plavil na inej lodi a v inom čase. Dôvod bol, aby sa Berengária čím najskôr dostala do Talianska, kde mala na manžela čakať. Richard sa na more vydal tri týždne po svojej manželke 9. októbra 1192. Richard mal veľkú smolu. Jeho loď stroskotala pri Benátkach. Z Benátok musel v preoblečení za kupca putovať v zime cez chladné Alpy do Bavorska, kde vládol jeho švagor. Nanešťastie  pri Viedni bol Richard levie srdce spoznaný a zajatý jeho nepriateľom rakúskym vojvodom Leopoldom. Ten ho vydal do rúk nemeckého cisára, čo zničilo Richardove nádeje na útek. Nemecký cisár ho strážil veľmi dobre. Za vzácneho väzňa požadoval cisár obrovské výkupne vo výške 150 000 zlatých. Kráľovná Eleónora zbierala výkupne v Anglicku, Berengária v Normandii a Akvitánsku. Za rok a niekoľko mesiacov bolo výkupne v požadovanej výške zozbierané. Richard bol vo februári roku 1194 prepustený zo zajatia.

Kráľovskí manželia sa  záhadne odcudzili. Berengária neprišla manželovi naproti, keď sa cez Flandry vrátil do Normandie, i keď tam Richard niekoľko týždňov sídlil. Richard ju nepovolal na svoju druhú korunováciu do Anglicka. S manželkou sa stretol v apríly v roku 1195, rok po návrate z nemeckého zajatia. Podľa niektorých stredovekých kronikárov sa kráľ Richard oddal alkoholu a orgiám. Vojenský spôsob života a alkohol spôsobili, že Richard vážne ochorel. Napomenúť ho prišiel jeho osobný priateľ biskup Hugo z Lincolnu, ktorý ho nabádal, aby sa vrátil ku svojej manželke, ktorá je dobrá a veľmi ho miluje. Karhal ho z hriechu cudzoložstva. Iné pramene uvádzajú, že to bol istý potulný mních, ktorý varoval Richarda levie srdce, aby zanechal nevhodnú mužskú spoločnosť a začal si plniť svoje manželské povinnosti. Dokázané je, že Richard a Berengária spolu ostali až do jeho smrti roku 1199. Napriek tomu sa im nepodarilo splodiť vytúženého dediča trónu.

6. apríla roku 1199 Berengária sedela pri smrteľnej posteli svojho milovaného Richarda, ktorý zomrel na následky zranenia šípom. O týždeň Richarda pochovali v opátstve Fontenvrault. Berengária sa po jeho smrti usadila v normanskom meste Le Manche, kde žila takmer 35 rokov ako vdova.

Po smrti boli obaja manželia pochovaní osobitne. Richard v spomínanom opátstve Fontervrault, Berengária v Le Manche, kde sa stála známou pre svoju charitu.

Príbeh lásky Richarda levie srdce a Berengárie Navarskej bol idylicky podaný vo filme Crusades z roku 1935.  Meno Richard a Berengárie nesú mnohé hotely, reštaurácie  na Cypre ostrove lásky.

 

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.