Založ si blog

5 hviezdičková opacha v chránenom parku v Košiciach – Barci 2

Kriticky poznamenám, že ten prvý článok o chránenom parku bol taký bez ľadu a skladu. Nevuvidela som tam ani lokalitu, takže čitatelia mali dojem, že píšem kde si o parku z Marsu.

Barčiansky chránený park vznikol asi v 17.storočí. Súčasťou tohto  chráneného parku sú dva kašiteľly. Jeden kaštieľ už odkúpila mestská časť Barca. Tam sa nachádza miestny úrad, knižnica a pošta.

Druhý kaštieľ, síce menej pekný, ale kedysi udržiavaný a dnes zanedbaný kaštieľ kedysi patril košickému samosprávnemu kraju. Tento sporný kaštieľ /fotka vyššie/ slúžil ako internát pre miestne učitlište poľnohospodárske. Asi v roku 2002 sa miestne hospodárske učitlište presťahovalo do mesta, lebo prevádzka internátu a školy bola nákladná. A k tomu prispel aj vtedy nežiaduci jav, pokles žiakov. Takže neostávalo nič iné,m len za zlúčiť s iným učitlišťom. Odvtedy kaštieľ a blízka lokalita začala chátrať. K tomu zodpovedalo bezprostredné okolie zanedbaného kaštieľa. Tráva bola vysoká, miestni nepodarení vyrástkovia tam chodili fajčiť a piť. A dokonca aj pomaľovali aj steny kaštieľa.

Asi v roku 2006 župan JUDr. Zdenko Trebuľa predal tento kaštieľ veľkej firme Interhotel, ktorá patrí Rezéšovým. Nie je tajomstvom, že spoluvlastníci sú tam aj niektorí poslanci zo Smeru. Ako je známe, že ako Smeráci nadobúdajú majetok, nie je celkom v súlade s dobrými mravmi a zákonom. Ale to je iné káfe. Môj článok je veľmi subjektívny, mám smútok z toho, že zanedlho tam bude stáť 5 hviezdičková opacha v chránenom parku ako výsmech pre nás bežných smrteľníkov. Lebo sa vie, že aké sú sociálne rozidley na Slovensku priepastne. Ale ani o tom nie je môj článok.

Teraz k veci. Súhlas ku stavbe tejto luxusnej opachy udelilo miestne zastupiteľstvo v Barci. Neviem, či by to pomohlo, keby nesúhlasili. To neviem. Ale argumentácie boli, že si tam prácu nájde množostvo barčanov. Podľa môjho názoru si tam prácu nájde zopár barčanov. Lebo podmienkou na prijímanie do práce na miesto recepčných bude i primerný pekný zovňajšok, a dokonca i na miesto chyžných.

A ako to býva zvykom, u takýchto snobských stavieb, že priestory pre nás bežných smrteľníkov sa ohradia. A to bude výsmech pre nás jednoduchých ľudí, ktorí si nebudú môcť dovoliť zaplatiť také veľkoo pálky v tejto budúcej luxusnej opache.

barca_hotel2.jpg

toto je pohľad na model ako má táto snobská opacha vyzerať

S istým podnikateľom som sa rozprávala na tú tému o tom budúcom hotely, že sa mi to nepáči. On mi povedal, že chodil na služobné cesty po svete, a že je pekné, lebo parku bude aj primerane  upravený a budú sa tam konať firemné porady a žúry. Pekne upravený park to áno, ale my smrteľníci si ho budeme môcť pozrieť len cez ohradený múr. Budú tam stáť dráhe autá a esbeeskári. Je známe, že na Slvoesnku množstvo boháčov prišlo k peniazom rýchlo, česť vynímkam. My Slováci sa nemôžme porovnánvať s nejakým Anglickom, či Nemeckom, kde sa nachádzajú takéto luxusné hotely. Ja osobne mám rada 5 hviezdičkové i sedem hviezdičkové hotely. Ale tento hotel, a ja ho nazývam opacha, opacha preto, lebo je na veľmi nevhodnom mieste:

a, je to v chránenom parku. A Barca tak príde o tretinu parku. V Barci nemáme nič iné

b, nachádzajú sa v tesnej blízkosti dva kostoly

c, žijú tam jednoduchý ľudia.

d. nachádza sa tam sociálne zariadenie domov dôchodcov.

A luxusný hotel a bežní smrteľníci, typický protiklad na Slovensku. Na jednej strane majú bohatstvo, tí, čo si ho nadobudli nečestne, a na druhej strane sú ľudia, ktorí žijú od výplaty ku výplate.

V takom Anglicku sú také hotely bud v centre mestá, alebo v odlahľom kaštiely, či v nejakom peknom prírodnom prostredí.

A nejaké prekážky kládli ochránari, ktorí boli proti výrubu stromov. Ale ako to v písali v médiách. Výrub stromov v barčianskom parku dostál zelenú.

Teraz chodím okolo parku, bud do kostola, alebo tak. A mi srdce boli, ked vidím, že už tam navozili veľké škaredé rúry /zrejme na vodu/. Dnes som išla z kostola cez park, zo spodu. Je tam už vykopaná jama, kde tieto rúry budú vkladať.

A Barca tak prišla o jediný kopec, kde sa v zime deti mohli sankovať a lyžovať. Teraz akurát môžu ich rodiča voziť na Jahodnú, alebo môžu sedieť doma a nudiť sa.

A pre objasnenie sa písalo o barčianskom parku, že je zanedbaný. Objektívne poviem, že sú tam posadené pekné tulipány, trvalé kvety, trávnik sa pravidelne kosí, i keď miestami nie je pokosený. Zanedbaný je len pri tom kaštiely, kde bude táto luxusná opacha stáť.

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.