Založ si blog

Kde sú odbory, keď ich skutočne treba?

Podľa môjho názoru odbory boli zbytočné za Mečiar, Dzurindu, Fica aj Radičovej. Proste na figu. Kde boli odbory, keď ich robotníci skutočne potrebovali? Mám známych, ktorí boli zamestnaní v istom strojárksom podniku na Východe Slovenska. Mzdy im meškali. Robotníci, ktorí mali rodiny, potrebovali platiť šeky. Vodárne, elektrárne a iné inštitúcie, ktorým sa platia šeku nezaujíma, že zamestnávateľ sa unúva včas vyplatiť mzdu v lepšom prípade v horšom ju nevyplatí vôbec. Inštitúcie, ktorým platíme šeky chcú mať včas vyplatené inkaso. Ak nie, vypoja domácnosť od elektriny, vody, alebo nedajbože vysťahuje z bytu.

Za to sa predstavitelia odborov dobre zviditeľňujú ako teraz, pri rokovaniach tripartity.

Síce moje články sú prevažne historické, a málokedy sa tykajú súčasného politického stavu. A aj ten článok, sa politiky dotkne len okrajovo resp. novelizácie zákonníka práce.

Istý múdry muž povedal, že pred niekoľkými desaťročiami sa ľudia hádali pre náboženstvo, a v tom sa ľudia nevyznali. A v dnešnej dobe sú ľudia rozhadaní pre politiku, v ktorej sa ľudia vyznajú ešte menej.

Každý má právo na svoj politický názor. Ale aj tí, čo nemajú radi premiérku Ivetu Radičovú musíte uznať, že čo povedala na tlačovej konferencii, je zákonník na ochranu obyčajných robotníkov. Aspoň čo sa týka, skrátenia skúšobnej lehoty na mesiac. Ako to niekoľko krát zdôraznil minister Mihál. Podľa môjho názoru, by minister Mihál by bol autorom zákonníka práce za éry expremiéra M. Dzurindu, ktorý by sa dosť podobal zákonníku práce exministra sociálnych vecí L. Kaníka. Teda zákonník práce by veľmi zvýhodňoval podnikateľov.

Kde sú odbory, keď sa pravidlom stáva, že robotníci nedostávajú mzdu? V súčasnej stresovej dobe, sú to zamestnanci, ktorí ťahajú za kratší koniec.  Preto sa musí prijať taký zákonník práce, ktorý by bol spravodlivejší i pre zamestnancov i zamestnávateľom. Nie je dobre, keď má jedna strana veľa výhôd na úkor druhej.

Zatiaľ vláda premiérky Radičovej má len návrhy k novele zákonníka práce napr.

– mali by sa odstrániť privilégia verejných činiteľov

– výplata mzdy len elektronickou podobou

– dovolenka odstúpňovaná podľa veku

-skrátenie skúšobnej lehoty pre robotnícke profesie na jeden mesiac

– pružnosť pracovného času

Určite mi mnohí dáte za pravdu, že bez ohľadu na sympatie k pani premiérke to nie sú zlé návrhy. Uvidíme, ako sa to premietne do praxe.

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

čaputová

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

16.04.2024 08:28

Čaputová navštívi aj jediné slovenské pamätné miesto spojené s protifašistickým odbojom.

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Vzácny verdikt: Ruský súd priznal miliónové odškodné pozostalým po obete policajného mučenia

16.04.2024 08:03

22-ročný Ilnaz Pirkin spáchal samovraždu v októbri 2017 krátko potom, čo ho pustili zo strážnice v Nižnekamsku.

Trump Hush Money

V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali

16.04.2024 07:50

Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd v trestnom konaní.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Fico vyzval Dolinkovú, aby zabezpečila výstavbu nemocníc. Zostávajú jej dva roky, odborníci sú skeptickí

16.04.2024 07:30

Opozícia rezortu vyčíta zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien, ustupovanie koaličnej SNS či záujmom finančnej skupiny Penta.