Založ si blog

Sv. Tomáš Becket – zavraždený v katedrále

Narodil sa v roku 1118 – zomrel 29.12. 1170

Pohľady na smrť sv. Tomáša Becketa, resp. či anglický kráľ Henrich II.  ho dal zákerne zavraždiť, alebo ta vykonali jeho štyria oddaní rytieri?

Sv. Tomáš Becket slúžil v katedrále omšu, keď dnu vtrhli štyria rytieri s vytasenými mečmi kričiac na neho, aby sa podriadil vôli svojho kráľa. Tomáš Becket si pevne stál za svojím presvedčením, na čo sa hneď štyria rytieri vrhli na neho, a bodali mečmi.

Čo tomu predchádzalo?

Išlo tu o kolíziu dvoch práv – cirkevného a svetského. Kráľ Henrich II. presadzoval tzv. Clarendonstké zákony, kde si vyhradzoval právo zasahovať do cirkevného práva a zákazoval kňazom odvolať sa do Ríma pápežovi. Tomáš Becket chcel uchrániť nezávislosť cirkvi od kráľovskej moci.

24.  decembra sa konala hostina v Ruáne – v Normandii, na ktorej kráľ Henrich II., svojím výbuchom hnevu spôsobil veľkú tragédiu. Prišla duchovná delegácia z Anglicka, samozrejme boli to kňazi, ktorí nemali Becketa v láske. Kráľovi oznámili, že canterburský arcibiskup odmietol uznať korunováciu jeho syna za platnú. Henrich II. sa rozzúril, začal hádzať predmetmi okolo seba a zvolal: „Či sa nenájde niekto, kto ma zbaví tohto nehodného kňažúra?  Čo za háda som si to choval na prsiach?!“ Na to sa hodil na zem, a jeho zvíjanie pripomínalo epileptický záchvat. Štyria kráľovi oddaní rytieri vidiac takéto „utrpenie“ svojho kráľa sa rozhodli vykonať svoj hrozný zločin. Je pravdepodobne, že hneď nemali v úmysle arcibiskupa zabiť. Chceli ho len postrašiť, ale keď videli jeho veľké odhodlanie – zavraždili ho.

Podľa tohto príbehu to vyzerá, že Henrich II. bol za zavraždenie svojho priateľa zodpovední len svojím výrokom v afekte. Okrem toho mal povesť spravodlivého panovníka.

Prichádza do úvahy aj druhá možnosť, že to vystúpenie Henrich II. len zahral, na čom sa mohol dohodnúť zo svojimi štyrmi rytiermi. Isté však je, že týchto rytierov kráľ nepotrestal, čím na seba vrhol oprávnenie podozrenie, že tak rozkázal on.

Následky

Následky však boli pre kráľa Henricha II. kruté, či už mohol za priateľovu smrť alebo nie.

Spikli sa proti nemu francúzsky kráľ a škótsky kráľ, dokonca i jeho manželka i synovia. Celý svet bol zhrozený kráľovým konaním.

Henrich II. keď sa dopočul o Becketovej smrti za zatvoril na svojom hrade, a nikoho k sebe nevpúšťal. Názory na jeho konanie boli rozdielne, jedny si mysleli že za svojím priateľom smúti úprimne, iní že to len hrá.

V roku 1173 bol Tomáš Becket vyhlásený za svätého.  Henrich II. v Canberburskej katedrále toho istého roku verejne sa kajal za svoju vinu. Prehlásil, že nedal zavraždiť arcibiskupa, nechal za zbičovať pred svojimi poddanými.

Štyria rytieri sa tiež kajali, odišli bojovať do Svätej Zeme, kde všetci padli v boji.

Smrť kráľa Henricha

Posledné jeho roky musel čeliť svojím rebelujúcim synom. Najstaršiemu synovi Henrichovi, ktorý sa ho pokúšal dva krát zavraždiť. Syn Henrich mu nevedel odpustiť vraždu Becketa. Nakoniec najstarší syn Henrich zomrel v roku 1186, tri roky predtým zomrel Geodfrey. A azda najkrutejšieho sklamania sa dočkal priamo na smrteľnej posteli, keď mu jeho dvoran oznámil, že najmladší syn Ján ho tiež zradil.

Henrich II. zomrel na francúzskom hrade Chinon.

Keď starý kráľ ležal na katafalku, prišiel mu vzdať poslednú úctu jeho syn Richard levie srdce, ktorý bol jeho právoplatným dedičom. Jediný kto oplákal starého kráľa bol Richard. Dokonca ho museli vyniesť von lebo stratil vedomie pri pohľade na otcovu zničenú tvár.

Richard levie srdce si vyčítal svoje správanie k otcovi ešte roky po tom.

Treba si naozaj dávať pozor čo si želáte, splní sa to. ..

03.03.2022

Tento článok nadviažem na ten, aby vydali Smernicu, aby obyvatelia boli chránení pred agresivitou v priamom prenose zasadanie NR SR, alebo tlačovky. A psychické zastrašovanie TV Noviny Markíza. Keď som začala v roku 2001 študovať na právnickej fakulte v Košiciach, telefonovala som si so spolužiačkou. Mala depresiu, lebo táto škola bola ťažká, aj keď sme iba začínali. [...]

Prečo obnovenie konštitučnej monarchie na čele s Habsburgovcami?

02.03.2022

Je to skôr fiction, než reality. Ale idem zo svojho pohľadu to napísať. Poslední Habsburgovci ako Mária Terézia, Sissie, jej nešťastný frustrovaný syn Rudolf, potom nástupca trónu František Ferdinand, ktorému pre blbý zákon vyradili manželku a deti z línie. Potom kladne sa zapísal aj už teraz bl. Karol Habsburský. A čo sa týka jeho potomkov, tak to nie je isté akí by [...]

EÚ by mala vydať Smernicu, ktorá. . . . .

02.03.2022

Teraz všetko dychá Ukrajinou, Putinom, okay. Celé dva roky to bola korona, Ak nie korona, Putin, tak je to drastické zdražovanie. Zamyslel sa niekto na tým, ako niektoré médiá a politici v NR SR, na tlačovkách zlé vplývajú na ľudí? -Matovič celé dva roky vrieskal po ľuďoch, desil ich, nezmyselné opatrenia na kovid. Neriešenie problémy občanov. Ako zle vplývajú [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.